Ce te poate învăța despre viață zborul unui pescăruș

Pescăruşul Jonathan Livingston este o carte pentru: cei care vor să își descopere sensul vieții, cei care îşi ascultă inima şi nu trăiesc numai după reguli, cei pentru care efortul desăvârşirii înseamnă o răsplată în sine, cei care vor să-și depășească limitele.

foto: Luisa Ene

60 de milioane de oameni. Acesta este numărul persoanelor care au cumpărat Pescăruşul Jonathan Livingston. Câți oameni în plus au citit cartea online sau au împrumutat-o nu știm, dar ceea ce știm este că a făcut furori și că toți cei care o citesc spun că este o poveste care le-a schimbat viața. Scriitorul Ray Bradbury declara că i-a dăruit zborul și i-a redat tinerețea. Cam așa simt și eu: este o carte atât de solară, care te lasă cu sentimentul că viața chiar are un sens. ☺️

Povestea: Pentru pescăruşii din stolul ce trăieşte pe malul stâncos al mării, zborul a devenit doar un mijloc de a-ţi satisface nevoile primare. Nici unul, în afară de Jonathan, nu vrea să se ridice mai sus, să-şi atingă sau să-şi depăşească limitele. Însă pentru Jonathan zborul este un scop în sine, oferind răsplata nesperată a eliberării spiritului de trup, de spaţiu şi de timp. Cartea ne spune cum reușește pescărușul Jonathan să își depășească limitele și să găsească scopul vieții sale (altul decât al celorlalți din stol, care considerau că scopul vieții este procurarea hranei).

foto: Luisa Ene

💡Trăiește în prezent

Dacă învingem spațiul, rămânem numai cu Aici. Dacă învingem timpul, rămânem numai cu Acum.

💡Scopul vieții este evoluția continuă

Cei mai mulți pescăruși nu caută să învețe decât elementele de bază ale zborului – cum să ajungă de pe mal până la hrană și înapoi. Pentru cei mai mulți pescăruși, nu zborul contează, ci hrana. Dar pentru acest pescăruș, zborul era totul, nu hrana. Stătea pe nisip și se întreba dacă există vreun pescăruș, acolo, pe Pământ, care încearcă să evadeze din limitele sale, să vadă sensul zborului, dincolo de folosirea acestuia ca pe un simplu mijloc de a-și procura hrană.

💡 Paradisul este desăvârșirea personală

Oare un pescăruș care descoperă și urmează un sens în viață, un țel mai înalt, este nesăbuit? Mii de ani ne-am zbătut să obținem pește; acum rațiunea vieții noastre e alta – să ne desăvârșim, să explorăm, să fim liberi. (…) Pescărușul Jonathan și-a petrecut restul zilelor singur. Suferința lui nu era singurătatea, ci faptul că ceilalți pescăruși nu voiau să creadă în strălucirea zborului care-i aștepta; nu voiau să-și deschidă ochii și să vadă. El în fiecare zi se desăvârșea mai mult.

*

– Oare paradisul nu există nicăieri?

– Nu Jonathan, nu există. Paradisul nu este un loc sau un timp. A fi desăvârșit – iată paradisul.

💡 Depășește-ți limitele

Cu cât zbori mai sus, cu atât vezi mai departe!

foto: Luisa Ene

💡Ești un om liber – urmează-ți inima și fă ceea ce îți place!

Suntem liberi să mergem unde vrem și să fim ceea ce ne dorim să fim.

Dacă sunteți în căutarea unui sens mai înalt al vieţii, aceasta este povestea de care aveți nevoie. Am găsit și varianta audio a cărții, pe care am ascultat-o de plăcere, este narată foarte bine, pe un ton profund, emoționant.

Vreți și alte recomandări de cărți din sfera dezvoltării personale? Le găsiți în cadrul rubricii Evoluție personală.

 

Comments

comments

Have your say