Cele mai bune 10 cărți citite în 2018

Am citit peste 80 de cărți în 2018, iar pentru acest articol am realizat un top 10 cu cele mai bune.

foto: Luisa Ene

Se apropie finalul de an și m-am gândit să fac o retrospectivă a lecturilor din 2018. Au fost o mulțime de cărți care m-au inspirat, însă am ales 10 care mi-au plăcut cel mai mult. În general am citit nonficțiune, iar această listă reflectă preferința mea pentru acest gen de cărți, însă am strecurat și două cărți de ficțiune. 

Top 10 cărți citite în 2018

📚Filosofie pentru viață, Jules Evans 

foto: Luisa Ene

Cartea aceasta îți va arăta cum îți poate schimba viața filosofia, prin idei și exemple practice, pe care le poți aplica în viața de zi cu zi. „Filosofie pentru viață” este genul de carte care trebuie trecută pe lista „de citit într-o viață”.

 Filosofie pentru viață, de Jules Evans, aduce laolaltă doisprezece filosofi, care să ne înveţe lucruri ce sunt adeseori scoase din educaţia modernă: cum să ne stăpânim emoţiile, cum să ne purtăm în societatea de azi, cum să trăim o viață armonioasă. Aceștia ne învaţă arta dezvoltării personale (Cicero spunea că filosofia ne învaţă „să fim proprii noştri doctori“), însă o dezvoltare personală de cel mai bun soi, ce ne deschide minţile şi ne conectează cu societatea, ştiinţa, cultura şi cosmosul.

Pentru cine este potrivită: pentru cei interesați de dezvoltarea personală.

📚 Pescăruşul Jonathan Livingston, Richard Bach

foto: Luisa https://www.instagram.com/luisaene/Ene

Scriitorul Ray Bradbury declara despre cartea aceasta că i-a dăruit zborul și i-a redat tinerețea. Cam așa simt și eu: este o carte atât de solară, care te lasă cu sentimentul că viața chiar are un sens. 🙂 

Pentru cine este potrivită: cei care vor să își descopere sensul vieții, cei care îşi ascultă inima şi nu trăiesc numai după reguli, cei pentru care efortul desăvârşirii înseamnă o răsplată în sine, cei care vor să-și depășească limitele.

📚Simţul stilului. Ghid de scriere pentru oamenii inteligenţi din secolul 21, Steven Pinker

În această carte Pinker regândește ghidul de utilizare a limbii în funcție de exigențele secolului XXI. În loc să deplângă declinul acesteia, să ne plictisească cu poveștile despre lucrurile care îl scot din sărite sau să recicleze edicte false din manualele de acum o sută de ani, Pinker aplică observații pătrunzătoare din științele limbajului și ale minții, provocându-ne să creăm o scriitură clară, coerentă și elegantă.

Pentru cine este potrivită: pentru scriitorii de toate felurile și cititorii interesați de litere și literatură și curioși cu privire la modurile în care științele minții pot ilumina felul în care limba funcționează cel mai bine. Este una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit pe această temă și nu te ajută doar să scrii mai bine, ci și să gândești mai limpede.

📚Creatorii de hituri, Derek Thompson

foto: Luisa Ene

Am citit „Creatorii de hituri” cu pixul și agenda în mână. Cartea lui Derek Thompson este o biblie pentru oricine a încercat vreodată să promoveze ceva, de la produse, oameni şi idei până la cărţi, filme şi seriale de televiziune.

Pentru cine este potrivită: este o carte esențială dacă lucrezi în publicitate sau PR, iar dacă nu lucrezi în domeniu merită citită pentru că dezvăluie detalii fascinante despre hiturile din diverse industrii.

📚Nu mai plânge. Consolații, Seneca

Volumul conţine scrisorile trimise de Seneca unor persoane dragi, în care le încurajează să aibă o atitudine demnă și să răzbească în ciuda problemelor.

Seneca este unul dintre cei mai de seamă filozofi stoici – aceștia sunt singurii care au propovăduit o filozofie pragmatică, ce te ajută concret în viața de zi cu zi. Stocii învățau răbdarea, moderația, suportarea cu decență a loviturilor sorții. 

Nu mă mai satur să recomand oamenilor să citească filozofie stoică, și cred că dacă mai mulți ar face asta, coeficientul de fericire ar crește considerabil. 

Pentru cine este potrivită: pentru cei ce vor să găsescă un echilibru în viața lor.

📚Povestea vietii mele, Benjamin Franklin

foto: Luisa Ene

Benjamin Franklin este unul dintre părinții fondatori ai Americii și o figură venerată în lumea politicii, dar eu îl apreciez în special pentru scrierile sale. Autobiografia sa este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit vreodată. Sunt total de acord cu ceea ce spunea Benjamin Vaughan într-o scrisoare, despre autobiografia lui Benjamin Franklin:

Aproape pe nesimțite, ea le insuflă tinerilor hotărârea de a se strădui să devină tot atât de buni și de remarcabili precum autorul.

Pentru cine este potrivită: pentru toți cei care au nevoie de motivație și de un imbold pentru a persevera.

📚Autobiografia mea intelectuala, Victor Hugo

Să citești ceva de Victor Hugo reprezintă o bucurie literară, profundă, atât în ceea ce privește ficțiunea lui, cât și în privința autobiografiei. În Autobiografia mea intelectuală, Victor Hugo vorbește cu precădere despre rolul artei și al literaturii în viața noastră și explică în ce fel ne transformă în oameni mai buni.

Autobiografia mea intelectuală este una dintre acele cărți care îți deschide ochii și te face să te gândești la felul în care îți trăiești viața, dar mai ales te impulsionează să citești și să acorzi mai mult timp artei. Sunt zeci de pagini în care explică rolul literaturii și al artei în viața noastră și spune, pe bună dreptate, că arta are ca rezultat, chiar dacă nu și ca scop aparent, ameliorarea omului.

Pentru cine este potrivită: pentru cei care iubesc arta și frumosul și vor să citească ceva care să îi inspire.

📚Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar, Virginia Vallejo

Pablo Escobar nu mai are nevoie de prezentare. S-au scris cărţi despre el, s-au făcut filme, iar serialul „Narcos” a făcut furori. Dar cartea de faţă prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită: este scrisă de celebra sa amantă, Virginia Vallejo.

Cartea Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar, este o lectură ce se citește pe nerăsuflate, pune într-o altă lumină viața lui Pablo Escobar, îl arată mai uman și dezvăluie lucruri foarte incitante despre viața lui și lumea în care se învârtea în Columbia anilor 1980.

Pentru cine este potrivită: pentru toți cei interesați de povestea lui Pablo Escobar și pentru cei pasionați să citească despre fapte și personalități reale.

📚Plec, Cristina Andone

foto: Luisa Ene

Cartea explorează cum, de ce sau când să pleci dintr-o relație, de la un job, din orice context care amenință să devină nepotrivit pentru tine.

Plec îți oferă o importantă lecție de viață: despărțirile nu trebuie să te sperie. De fapt, pentru a evolua, trebuie să închizi uși frecvent și să deschizi altele cu seninătate și entuziasm. Cu încrederea că schimbările și experiențele noi te îmbogățesc și te fac să îți învingi propriile limite.

Pentru cine este potrivită: pentru cei care vor să citească o poveste captivantă și să se aleagă și cu o lecție de viață.

📚Obstacolul este calea, Ryan Holiday

foto: Luisa Ene


Obstacolul este calea ne oferă o formulă pentru a prospera nu doar în ciuda problemelor, ci datorită acestor obstacole – ne învață să ne transformăm slăbiciunile în puncte forte.

Depășirea obstacolelor este o disciplină învățată de la filozofii stoici, explicată în această carte de Ryan Holiday, om de marketing și antreprenor de succes, prin exemplul unor oameni celebri, precum Thomas Edison, Margaret Thatcher, Steve Jobs sau Barack Obama.

Pentru cine este potrivită: pentru oamenii care trec printr-o perioadă grea a vieții, vor să găsească alinare și să învețe să-și depășească problemele (și să le transforme în atuuri).

Sper că recomandările mele v-au inspirat și m-aș bucura dacă mi-ați spune și voi în comentarii care sunt lecturile voastre preferate din 2018. 

Comments

comments

4 comments

 1. Radu Ioana - December 28, 2018 7:54 pm

  Din 10, cel putin 5 sunt pe lista mea. Sună foarte interesant. 💚

  Reply
  • Luisa Ene - December 30, 2018 3:50 pm

   Mă bucur că îți place lista. 🙂 Sunt curioasă, care dintre cele 10 erau deja pe lista ta? Lecturi plăcute și un 2019 minunat!

   Reply
 2. Pingback: Top 11 carti pe care le-am citit in 2018 - City femme

 3. anasylvi - January 5, 2019 10:56 am

  Faine alegeri! Am citit “Plec” de Cristina Andone si o recomand calduros! <3

  Reply

Have your say