Cele mai bune lecții de viață din lecturile lui 2018

Eu abordez cărțile ca pe o sursă de îndrumare și cred că lectura ne transformă în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. Aici veți găsi lecții și fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; idei demne de reținut și de ”dat mai departe”.

Pentru mine, 2018 a fost anul lecturilor organizate. Mi-am făcut liste de lecturi (pe care chiar le-am urmat) și am ales în special nonficțiune. A fost un an „productiv” din punct de vedere al lecturilor, pentru că am reușit să citesc peste 80 de cărți. Au fost o mulțime care m-au inspirat, mai ales că eu, de fiecare dată când am o perioadă mai proastă, mă întorc spre cărți pentru sfaturi și consolare. 🙂

Ar fi păcat ca lecturile și fragmentele care m-au inspirat și ajutat să rămână notate doar în agenda mea, de aceea am realizat o listă cu cele mai bune lucruri pe care le-am învățat din lecturile anului 2018. Desigur, unele nu „reinventează roata”, dar cred că uneori avem nevoie să ni se reamintească lucrurile importante. Puterea repetiției face minuni. 🙂

💃Postura corpului contează pentru că încurajează serotonina să curgă din belșug

📝Când ai o postură supusă – stai cocoșat, cu umerii aduși în față, cu pieptul ascuns având capul plecat și un aer general de mediocritate, înfrângere și ineficiență – te simți mic, învins și fără putere. Reacțiile celorlalți vor amplifica starea ta. Oamenii, la fel ca homarii, se observă atent unii pe ceilalți, pornind inclusiv de la postură. Dacă te prezinți ca un învins, oamenii vor presupune că ești un învins. Dar dacă începi să-ți îndrepți postura, oamenii te vor privi și trata diferit.

Din 12 reguli de viață, Jordan B Peterson

Un stil de viață ordonat și somnul regulat te ajută să ai o stare mai psihică bună

📝Este dificil să tratezi anxietatea și depresia în cazul persoanelor cu o rutină zilnică haotică. Sistemele care reglează emoțiile negative sunt strâns legate de un ciclu circadian bine reglat.

Din 12 reguli de viață, Jordan B Peterson
foto: Luisa Ene

💊 Filosofia este medicină pentru suflet

📝 Socrate, cel mai grandios personaj din filosofia antică a fost primul care a susținut că este responsabilitatea noastră să ne îngrijim de sufletul nostru și asta ne învață filosofia – arta psihoterapiei, care vine de la expresia grecească „a te îngriji de suflet”.

Din Filosofie pentru viață, Jules Evans

😎Nu există nimic ce „trebuie” să facem

📝 Epicur ne spune că ne găsim pe această planetă doar câțiva ani înainte să dispărem și, cât timp suntem aici, nu există nimic ce trebuie să facem. Nu există nimeni căruia trebuie să-i fim pe plac. Nu există porunci pe care trebuie să le respectăm. Putem să alegem, pur și simplu, să ne simțim bine, în loc să găsim motive de a fi nefericiți. Putem face alegerea radicală a fericirii.

Din Filosofie pentru viață, Jules Evans

🤓 Fiecare om este o lucrare în plină desfășurare – nu înceta să evoluezi și să înveți

📝Cred că oamenii ar trebui să cugete constant la viața pe care o duc. Sunt eu genul de persoană care mi-ar plăcea să fiu? Sunt o lucrare în plină desfășurare.

Din Filosofie pentru viață, Jules Evans
foto: Luisa Ene

🕊 Depășește-ți limitele

📝Cu cât zbori mai sus, cu atât vezi mai departe!

Din Pescăruşul Jonathan Livingston , Richard Bach
foto: Luisa Ene

‍💻 Străduiește-te să excelezi în ceea ce faci

📝Majoritatea oamenilor se străduiesc să-și păstreze jobul, nu să și-l facă bine. Dacă te numeri printre ei, duci o viață lipsită de sens.

Din Sfaturi al naibii de bune, George Lois

💁Cea mai înaltă formă de înțelepciune este detașarea

📝 Se spune că cea mai înaltă formă de înțelepciune este detașarea, în sensul conținut în cuvintele lui Chuang – Tzu: „Omul perfect își folosește mintea precum o oglindă; nu se atașează de nimic, nu respinge nimic; percepe fără a păstra”.

Din Devino ceea ce ești, Alan Watts
foto: Luisa Ene

🌍Suntem în lume doar o singură dată și trebuie să profităm la maxim

📝 Nu veni să îmi spui că natura nu este un miracol. Nu veni să îmi spui că lumea nu este o aventură. Cel care nu a înțeles acest lucru este în pericol să înțeleagă numai în momentul când aventura este pe punctul de a se termina. Atunci are o ultimă șansă de a-și smulge ochelarii de cal, o ultimă ocazie de a se freca la ochi de uimire, o ultimă posibilitate de a se abandona acestui miracol de la care acum își ia rămas bun, pentru că îl va părăsi.

Din Fata cu portocale, Jostei Gaarder

🛑Limitează influența trecutului asupra prezentului

📝 Calmează-te. Gândește-te doar la clipa aceasta. Nu-ți consuma energia cu ceea ce nu poți controla. Nu poți controla trecutul. Ești speriat pentru că îți închipui că acest eveniment din trecut are loc acum, în prezent. Mintea ta creează imaginea. Mintea ta creează sentimentele legate de această imagine. Concentrează-te doar pe controlarea minții.

Din Problema Spinoza, Irvin Yalom
foto: Luisa Ene

Comments

comments

Have your say