Cele mai frumoase librării și biblioteci pe care le-am vizitat

De fiecare dată când călătoresc în țară sau în afara ei, caut librării și biblioteci frumoase. În acest articol vorbesc despre câteva dintre cele care m-au impresionat cel mai mult.

foto: Luisa Ene

Uite o idee drăguță: turism literar. 

Chiar dacă nu plănuiești o excursie literară în adevăratul sens al cuvântului, cred că de fiecare dată când călătorești poți include și librării sau biblioteci pe lista de vizitat. Sunt locuri pe care le poți vizita gratuit, sunt liniștite, iar acolo chiar poți vedea oameni de-ai locului. Mie îmi place ca atunci când călătoresc să vizitez locurile unde întâlnesc localnici, să văd cum sunt și trăiesc oamenii respectivi, pentru că la obiectivele celebre de vizitat ești înconjurat de turiști ca tine.

Cele mai frumoase librării și biblioteci pe care le-am vizitat

📚 Strand, New York

📍828 Broadway, Manhattan, NY 10003-4805, USA

Vizita la librăria Strand din New York mi-a dovedit că există paradisul pe pământ. Cel puțin un paradis al cărților. Spun librărie, dar acest cuvânt nu descrie cel mai bine Strand, pentru că este mai degrabă un mall impunător, pe patru nivele, un mic labirint al cărților.

Pe lângă cele 8 miles of books, cum promite reclama lor, magazinul este ticsit cu citate despre sau din cărți, insigne, căni și tot felul de obiecte drăguțe pentru șoriceii de bibliotecă.

Un mic sfat în caz că ajungeți acolo: multe titluri din librărie se găsesc și la secțiunea de anticariat a magazinului, din afara lui, unde sunt zeci de rafturi ticsite de cărți la prețuri între 50 de cenți și 5 dolari. Chilipir. Eu și prietenul meu am plecat de acolo cu două plase de cărți, care au călătorit cu noi apoi prin Atlantic City, Washington, Miami, iar la final și-au găsit noua casă în București. 🙂

📚 Athenaeum Boekhandel, Amsterdam

📍Roetersstraat 41, 1018 WB Amsterdam, Netherlands

foto; Luisa Ene

Peste librăria asta mică și cochetă am dat întâmplător anul trecut și am aflat că este una dintre cele mai importante librării independente din Amsterdam. Nu era trecută pe lista mea de vizitat, dar m-a atras aerul ei boem și bineînțeles că am intrat. Au o mulțime de cărți bune în engleză, iar la secțiunea de anticariat am găsit ziare și reviste despre literatură la 1 euro bucata. Eu am plecat de acolo cu New York Times Literary Review & London Book Review, dar au o mulțime.

📚 The American Book Center, Amsterdam

📍Spui 12 1012 XA Amsterdam,The Netherlands

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

O librărie cu un copac în mijlocul ei, inclus pe lista Ten Most beautiful Bookshops in the World? Da, locul acesta este încă un rai pentru iubitorii de carte. Este o librărie deschisă în 1972, are un aer prietenos și este decorată foarte artsy.

📚Cărturești CaruselBucurești

📍Lipscanii 55, București

Luisa Ene

Cărturești Carusel este unul dintre locurile mele preferate din București. Arată spectaculos și nu mă pot sătura să petrec timp printre rafturile ticsite de cărți. Plus de asta, organizează o mulțime de evenimente și concerte.

📚Libreria Acqua Alta, Veneția

📍Calle Longa S. Maria Formosa, 5176/b, 30122 Castello, Venezia VE, Italy

Este una dintre cele mai originale și frumoase librării din lume și vă recomand să o vizitați dacă ajungeți în Veneția.

Alte locuri #bookish

📚 New York Public Library

📍Fifth Avenue & 42nd Street, NY, USA

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

Să văd NYPL a fost un vis împlinit: l-am tot văzut în filme și ardeam de nerăbdare să calc pe treptele pe care Carrie a pășit când era să se mărite cu Mr. Big.

NYPL are o sută de ani vechime și o mulțime de sedii în NY, însă clădirea principală și cea mai celebră este Stephen A. Schwarzman Building, situată la intersecția dintre Fifth Avenue și 42nd Street. Clădirea arată de poveste, iar lângă ea se întinde o oază de verdeață printre turnurile caracteristice New Yorkului, Bryant Park.

📚 Casa lui Victor Hugo, Paris

📍6 Place des Vosges, 75004 Paris, France

Aici a scris Victor Hugo. foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

Casa lui Victor Hugo este situată într-unul dintre cele mai frumoase și liniștite zone ale Parisului, Place des Vosges, și este locul unde a trăit până să fie nevoit să plece în exil. Aici a creat marile capodopere literare ale sale și tot aici obișnuia să primească în vizită alți scriitori, oameni de cultură sau artiști, precum Alexandre Dumas. Chiar dacă nu sunteţi fani Victor Hugo, vă recomand să vizitați casa lui pentru frumusețea locului. Arată spectaculos și este unul dintre puţinele locuri din Paris unde nu e plin de turişti.

📚 Casa lui Hemingway

📍907 Whitehead Street, Key West, Florida, USA

Nu am vizitat casa lui Hemingway, însă în cîteva zile plec în vacanță în SUA și e pe lista de vizitat. Ernest Hemingway este unul dintre cei mai buni scriitori americani, iar în casa aceasta a locuit și a scris timp de 10 ani.

📚 Muzeul National al literaturii romane

📍 Strada Nicolae Crețulescu 8, București 030167

Dacă vrei să îți aduci aminte de cărțile copilăriei, de poeziile cu care ai crescut și scriitorii pe care i-ai învățat la școală, Muzeul Național al Literaturii Române este locul perfect pentru tine. Uită de felul plictisitor în care ai învățat literatură la școală. Muzeul Naţional al Literaturii Române nu prezintă literatura într-un mod plictisitor și desuet, ci dimpotrivă: am fost impresionată de creativitatea și prospețimea cu care sunt prezentați marii scriitori ai literaturii române. Spațiul este decorat creativ și actual, expoziția este împărțită într-un mod ingenios, nu cronologic, ca la școală. De la scrisori personale, copii după certificate de naștere ale unor scriitori și până la manuscrise ale unor opere celebre, muzeul adăpostește adevărate comori pentru iubitorii de literatură.

📚 Biblioteca nationala

📍Bulevardul Unirii 22, București 030833

foto www.descopera.ro

Chiar dacă nu te duci la bibliotecă pentru a împrumuta cărți, merită să faci o vizită aici pentru că arată spectaculos și au săptămânal evenimente și expoziții.

📚Biblioteca de la Qreator by IQOS

📍Bulevardul Aviatorilor 8A, București

foto: Florian Gîndilă

Am ajuns în spațiul Qreator, găzduit de celebra vilă istorică Oromolu, datorită jobului, am filmat un videoclip acolo și m-am îndrăgostit pe loc de acest spațiu. De atunci revin aici de fiecare dată când am câteva ore libere. Qreator este un hub cultural, cu o mulțime de camere destinate dezvoltării proiectelor creative din domeniul muzicii, picturii, dansului și artei în general. Camera mea preferată este cea de relaxare, care are o bibliotecă ce conține cele mai noi publicații și cărți. Poți să rezervi gratuit oricare dintre camere, locul arată spectaculos și chiar merită (măcar) o vizită.

Voi ce locuri faine pentru iubitorii de carte mai știți?

 

Comments

comments

2 comments

  1. Mihaela Ciocan - September 16, 2018 10:37 am

    Metropolitan Ervin Szabó Library din Budapesta este o biblioteca grozava!
    https://www.atlasobscura.com/places/szabo-ervin-library

    Reply
    • Luisa Ene - September 16, 2018 9:16 pm

      Multumesc pentru recomandare. O pun pe lista „de vizitat” in Budapesta! 🙂

      Reply

Have your say