Citite și iubite în 2015

IMG_5834Există un dicton ultra uzat care spune ”mai bine mai târziu decât niciodată” și conform cu acest dicton, m-am pus (în sfârșit!!!) să fac un scurt inventar al cărților citite în anul care a trecut. Nu-mi era de scris, mai mult îmi era să caut prin maldărele de cărți, cu agenda în mână, titlurile din lista mea de cărți citite pe 2015. Nu am reușit performanța de a le repera pe toate, însă vedeți o mare parte din ele în poza din stânga. 😀

Se vede treaba că am avut un an mai ocupat, pentru că și gradul meu de culturalizare prin citit a scăzut: comparat cu 2014, când media era de 5 cărți citite pe lună, anul trecut am citit în medie cam 3 cărți pe lună, poate 4 dacă pun la socoteală și maculatura, cărțile de duzină.

Prin urmare, enumăr aici o parte din cărțile care mi-au plăcut în mod deosebit dintre cele citite în 2015, poate vă inspir la lectură. Titlurile sunt în română și engleză, în funcție de cum le-am citit.

  • Malcolm Gladwell, The Tipping Point, Outliers, David & Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants. Ultima enumerată este minunată: tot timpul m-au fascinat oamenii care în ciuda adversităților, au reușit să facă ceva grozav cu viața lor și cam despre asta este vorba în ultima lui carte. Cu multe exemple din istorie și cu o analiză riguroasă așa cum mă obișnuise deja din cărțile precedente, e aur curat cartea!
  • Patricia Cornwell: Corp delict, Cartea morților. Cărțile acestea le-am citit din pură plăcere, că de bine de rău, mai avem nevoie să citim din pură dorință de a ne delecta. Iar eu sunt fană cărți/seriale/filme cu și despre crime. Tipa, autoarea, este precursoarea genului ”Crime scene investigation”, celebrul CSI este inspirat de fapt din cărțile ei. Le-am citit, bineînțeles, cu sufletul la gură, iar dacă vă pasionează genul, cărțile ei sunt un must.
  • Carlos Ruiz Zafon: Marina. Există scriitori care îmi reamintesc de ce iubesc cititul, iar Zafon este clar unul dintre ei. După Umbra vântului pe care am citit-o dintr-o răsuflare, am continuat cu Marina, despre care am povestit aici.
  • A-Z- Dictionary of Literary Remedies: biblioterapie, pe scurt remedii literare, recomandări pentru stări proaste, alcoolism, lene și multe multe altele. În țările civilizate, biblioterapia se folosește atât de către psihologi, în terapia cu pacientul, dar mai există și instituții specializate la care apelezi și după ce completezi niște formulare cu ocupația, hobby-uri, preferințe de lectură, probleme and so on, ți se dă o listă personalizată de lectură. Cool, nu?
  • Pleșu, Despre frumusețea uitată a vieții: o colecție superbă de eseuri, un mic excerpt aici.
  • Pennac, Dragilor copii, La căpcăunii veseli: Daniel Pennac este unul dintre favoriții mei…Mă face să râd de fiecare dată și are o imaginație debordantă.
  • Alice Năstase, Splendida banalitate a vieții: o colecție de eseuri simpatice, despre viață, iubire, așteptări… Îmi place cum scrie și am descoperit-o în cărțile scrise în tandem cu Aurora Liiceanu.
  • Muriel Barbery, Eleganța ariciului
  • Mihail Sebastian, Accidentul, Orașul cu salcâmi: două povești de dragoste scurtuțe care m-au emoționat teribil. Asemăn puțin stilul său cu cel al lui Drumeș.
  • Aldous Huxley, Minunata lume nouă: Oh, Brave New World! Este genială cartea asta, am recitit-o și mi-a pus multe întrebări despre viață. Dacă fiecare dintre noi ne-am ști locul în societate, scopul în viață și în absența durerii, am fi oare fericiți? Sună a utopie, a perfecțiune…DAR…citiți. 🙂
  • Domnii preferă blondele, Anita Loos 
  • Isabel Allende, Poveștile Evei Luna
  • 69 de motive stupide ca să te apuci de citit: Hyperliteratura
  • Luc Ferry, Tratat de filozofie pentru tânăra generație: Luc Ferry cred că este singurul om care a reușit să facă filozofia accesibilă, din tot ce am citit cel puțin până acum. Când eram mică și mi-am dat eu seama că nu prea cred în Dumnezeu, îmi doream să îmi găsesc ceva în care să cred cu ardoare. Și așa am descoperit filozofia umanistă. Cartea asta mi-a adus aminte de ce pentru mine biblia e formată din Rousseau, Kant și Descartes. Este superb scrisă și nu trebuie să te pasioneze filozofia ca să o ințelegi sau să o citești pe nerăsuflate. O mare surpriză, pentru că nu mai auzisem de Luc Ferry până la cartea asta.
  • John Sutherland, Little History Of Literature: am cumpărat cartea asta în Viena, culmea, tocmai eu plecasem de acasă fără ceva de citit. Nu știu dacă este farmecul orașului, amintirea zilelor însorite petrecute în Cartierul muzeelor, tolănită pe o băncuță, cu cartea în mână și cu frozen yogurt în cealaltă, dar mi-a rămas în suflet. Este superb scrisă și trece prin toată istoria literaturii cu umor, farmec și exemple foarte actuale. Cred că dacă ești într-o perioadă în care cauți ceva care să-ți deschidă apetitul pentru citit, ar trebui să iei cartea asta. Nu vă lăsați înșelați de titlu, nu este o antologie plictisitoare, ci o poveste foarte frumoasă și elegant depănată.
  • Osho- Despre iubire și libertate
  • Viața de poveste a lui A.J. FIKRY
  • Jose Ortega Y Gasset, Studii despre iubire– despre asta voi povesti într-o postare viioare pentru că este o colecție de eseuri superb scrisă și merită toată atenția mea.

Acestea fiind spuse, sper că v-am dat idei de citit cu scurta mea listă. Până la următoarea carte, spor la citit! 🙂

Comments

comments

Have your say