Cobori la prima poezie?

Azi m-am plimbat cu un tramvai numit… POEZIE de pe linia 1, din București. S-a lansat oficial Tramvaiul Poeziei, un proiect Arta nu mușcă, iar în perioada 10 septembrie- 1 octombrie tramvaiul 1 din București va fi gazda poeziei.

Proiectul își propune să aducă poezia mai aproape de publicul larg, să faciliteze călătorilor accesul la lectură, dar și să contribuie pozitiv la imaginea orașului.
De ce este necesar un astfel de proiect care încurajează lectura? 69% dintre români și 46% dintre bucureșteni declarau că nu au citit nicio carte în 2017, potrivit Barometrului de consum cultural. Cifrele acestea cred că răspund întrebării.

foto: mihaellagiuran

Ce veți găsi în luna septembrie în Tramvaiul Poeziei?

1. BIBLIOTECĂ interactivă și momente de impro poetry, în tramvai

2. CONCURS cool de poezie dedicat tinerilor între 18-25 ani, cu înscrieri doar pe www.artanumusca.ro, în perioada 10-20 septembrie, jurizat de Iv cel naiv, Catalina Matei și Iulian Tănase. Detalii faine pe site 🙂

3. PUPITRUL poeziei mobil-din tramvai ajungem în spații alternative, cu o serie de lecturi performative despre poezia orașului. (programul în curând)

Proiectul s-a lansat astăzi, în Depoul Dudești, printr-un mic dejun poetic, în meniul căruia s-au aflat versuri scrise de poeți români clasici și contemporani și muzică jazz live. Ulterior, Tramvaiul poeziei, colantat cu versuri de Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Lucian Blaga sau Mihai Eminescu a pornit în prima sa cursă.

Oare mai avem nevoie de poezie în 2019? Poezia este superioară tuturor artelor. Aşa se spunea în trecut şi aşa se consideră în continuare. Vrem să facilităm lectura, să-i încurajăm pe călători şi să-i inspirăm să citească şi să privească oraşul de la fereastra tramvaiului şi cu alţi ochi.

Loredana Munteanu, fondatoarea organizației Arta nu mușcă.
Cu Loredana Munteanu, fondatoarea „Arta nu mușcă”

Organizația nonguvernamentală Arta nu Mușcă este cunoscută pentru inițierea unor proiectele culturale precum „Festivalul de muzică clasică de la metrou”.

Dacă sunteți din București eu vă sfătuiesc să faceți o plimbare cu tramvaiul 1, este o experiență minunată. STB chiar a lansat o aplicație prin intermediul căreia se poate vedea în orice moment unde se află Tramvaiul poeziei.

foto: mihaellagiuran
foto: mihaellagiuran

Comments

comments

Have your say