Cum m-a ajutat să îmi gestionez banii cartea nr. 1 în educația financiară

Ce am învățat din „Tată bogat, tată sărac”, cartea numărul #1 din toate timpurile în domeniul finanţelor personale. Sfaturi pe care le poți aplica și tu pentru a-ți pune în ordine finanțele personale.

foto: Luisa Ene

Nu înveți la școală cum să câștigi bani și mai ales, cum să îi gestionezi. Iar pe mine chiar m-a preocupat subiectul acesta în ultimii ani. Banii, în sine, nu sunt importanți, dar faptul că am investit timp ca să îi câștig, timp pe care nu mai am cum să îl recuperez, mă face să cântăresc cu atenție modul în care îi cheltuiesc.

Am înțeles dintotdeauna această dimensiune a banilor, faptul că trebuie să sacrific timp prețios din viața mea pentru a-i câștiga, pentru că mi-am câștigat proprii bani din adolescență. Am început să lucrez part-time în timpul liber sau vacanțe, iar la 19 ani m-am angajat full time la Procter & Gamble ca beauty adviser și de atunci am muncit constant. Prin urmare, am deja o vechime de 18 ani de muncă – ani în care din păcate nu am învățat cum să gestionez acei bani pe care îi câștigam. Pentru că una este faptul că am știut să câștig bani de mică și alta este cum am gestionat banii câștigati.

Cred că la capitolul gestionat banii toți avem multe lucruri de învățat, pentru că trăim într-o țară în care se pune prea puțin accent pe educația financiară. De aceea am ales să mă educ singură, acum câțiva ani, când am realizat că trebuie să învăț cum să-mi gestionez câștigurile și că am educație financiară 0.

Foarte mulți oameni nu reușesc să înțeleagă că în viață nu contează câți bani faci, ci câți păstrezi. (…) Ceea ce lipsește din formarea lor nu este modul în care să facă bani, ci cum să-i cheltuiască – ce să facă după ce-i câștigă. Aceasta se numește aptitudine financiară – respectiv, ceea ce faci cu banii după ce îi produci.

Tată bogat, tată sărac

De multe ori, banii scot la iveală lipsurile noastre ca oameni. (…) Banii nu fac decât să accentueze modelul circuitului banilor prezent în mintea voastră. Dacă modelul presupune cheltuirea a tot ce aveți, mai mult ca sigur că dacă veți avea mai mulți bani veți cheltui și mai mult.

Tată bogat, tată sărac

Există o mulțime de resurse și cărți de educație financiară, dar cartea mea preferată rămâne Tată bogat, tată sărac, de Robert Kiyosaki. Cartea face lumea complicată a finanțelor să pară ușor de înțeles chiar și pentru un copil. De fapt, autorul imaginează un tată bogat și unul sărac și sfaturile pe care le primesc copiii lor de la ei.

Cel mai important lucru pe care îl subliniază cartea este diferența dintre active și pasive și faptul că multă lume le confundă. Pe scurt, activele sunt lucrurile sau ocupatiile care produc bani, îți aduc un câștig, iar pasivele sunt lucrurile/ocupațiile care îți consumă bani. Mulți dintre noi nu reușim să facem diferența între ele. De exemplu, dacă deții o casă, în care locuiești, nu este activ, este pasiv. Pentru că te costă întreținerea ei, ba mai mult, dacă ai achiziționat-o prin credit, plătesti o rată lunară. O casă poate fi un activ, dacă o închiriezi și obții un venit lunar de pe urma ei, sau dacă o vinzi la un preț mai mare decât cel la care ai achiziționat-o.

Oamenii bogați adună active. Oamenii săraci sau din pătura de mijloc adună pasive, despre care ei cred că sunt active. (…) Activele sunt ceva care îți bagă banii în buzunar. Pasivele sunt ceva care îți scot banii din buzunar.

Tată bogat, tată sărac

Cei bogați cu adevărat, adică pe termen lung, mai întâi își costruiesc solid coloana de active. Apoi, din venitul generat din active, își cumpără obiecte de lux.

Tată bogat, tată sărac

Un alt lucru important pe care îl sublinează autorul este faptul că ar trebuie să economisești nu ca să-ți cumperi lucruri, ci ca să investești pentru a câștiga mai mulți- să faci banii să lucreze pentru tine, nu invers.

Bineînțeles, vorbește și despre faptul că ar trebui să ai un cont de economii și să trăiești după o regulă simplă: să cheltui mai puțin decât câștigi. Pare simplu la prima vedere, dar studiile arată că majoritatea oamenilor nu respectă această regulă și cheltuie mai mult decât câștigă.

foto: Luisa Ene

Câteva obiceiuri bune dobândite în urma documentarii pe această temă (multe dintre ele datorită acestei cărți).

  • a devenit religie pentru mine să nu cheltui mai mult decât câștig și să pun o sumă de bani deoparte, lunar, pentru economii.
  • cumpăr doar ceea ce îmi este necesar, nu ceea ce îmi doresc. Este foarte important să facem diferența între lucrurile care ne trebuie cu adevărat și lucrurile pe care ni le dorim. Și apoi să traim după regula aceasta de aur. Nu înseamnă să cumpărăm doar ceea ce avem nevoie pentru a supraviețui și să ne abținem de la orice plăcere, ci să facem cheltuieli într-un mod inteligent, nu dictat de impulsuri. Eu, de exemplu, mi-am analizat dorințele și le-am categorisit. Care sunt cu adevărat importante și se aliniază stilului meu de viață, valorilor în care cred, aspirațiilor mele? Cu siguranță prostioarele, sute de haine și accesorii, sute de mese scumpe mâncate în oras nu se aliniază. În schimb, călătoritul este o dorință care se aliniază cu aspirațiile mele, pentru că mă inspiră, relaxează și îmi face sufletul să vibreze. Cultura este o altă dorință în care merită să investesc bani. Și așa mai departe, am analizat ce îmi doresc cu adevărat de la viață și unde ar trebui să economisesc, unde pot cheltui în continuare. Vă sfătuiesc și pe voi să faceți un inventar si să descoperiți care sunt mofturile și care sunt lucrurile în care merită cu adevărat să investiți. Nu doar că veți economisi bani, ci veți avea o idee mai clară despre lucrurile care vă fac cu adevărat fericiți și stilul de viață pe care ar trebui să îl duceți.
  • în loc să îmi folosesc economiile pentru a-mi cumpăra obiecte, m-am decis să le investesc într-o mică afacere care să producă bani (și care îmi face și plăcere): Coco Vintage, un shop online de haine vintage & second hand.
  • țin evidenta a ceea ce câștig și ceea ce cheltui și caut constant modalități de a-mi crește veniturile și a scade cheltuielile.
  • caut întotdeauna cel mai bun raport calitate pret: nu mă arunc la un produs scump doar pentru că este marketat ca fiind cel mai bun, ci caut alternativa mai ieftină, la o calitate asemănătoare.
  • nu mă împrumut sub nicio formă – trăiesc exact la nivelul pe care mi-l permit în acest moment și bineînțeles, caut să evoluez. Cred că este o problemă faptul că mulți oameni se îndatorează pentru a duce un stil de viață pe care de fapt nu și-l permit. Sigur, e minunat să aspiri la un stil de viață mai bun, dar trebuie să găsești soluții pentru a câștiga mai mult ca să îți permiți un stil de viață mai bun, nu să te îndatorezi doar ca să trăiești mai bine pe moment.

Acestea sunt câteva dintre obiceiurile pe care mi le-am format citind și încercând să mă educ în privința banilor. Din păcate școala ne aruncă pe piața muncii fără să ne învețe cum să gestionăm câștigurile într-un mod smart, de aceea o mulțime de oameni muncitori și inteligenți ajung să trăiască toată viața într-un stres constant legat de bani. Și cred că indiferent cât de mult câștigi, dacă nu știi să îți gestionezi banii nu vei reuși să ajungi stabil financiar – cu cât îți crește venitul, cu atât vei cheltui mai mult. Nu doresc să trăiesc în acest cerc vicios toată viața, de aceea mi-am impus să învăț constant despre finanțele personale și să investesc banii câștigați în ceva. Sper că v-am inspirat și pe voi să aprofundați acest subiect. 🙂

💡Închei cu câteva citate din Tată bogat, tată sărac, care sper că vă vor inspira să aprofundați domeniul finanțelor personale.

Unul dintre motivele pentru care cei bogați se îmbogățesc tot mai mult, cei săraci sărăcesc tot mai mult, iar clasa de mijloc se zbate în datorii, este faptul că despre bani se învață acasă, și nu la școală.

Există o diferență între a fi sărac și a fi lefter. A fi lefter este o situație temporară, a fi sărac e o situație veșnică.

„Nu-mi pot permite.” El insista să spun: „Cum aș putea face să-mi permit asta?”. Una este o afirmație, iar cealaltă este o întrebare. Una te lasă de izbeliște, iar cealaltă te obligă să gândești.

💡Alte resurse faine

  • vă spuneam că țin evidența strictă a ceea ce câștig & cheltui: am fost inspirată să fac asta de excelenta rubrică de lifestyle și de educație financiară, Money Diaries.


Articolul acesta este puțin diferit de ceea ce scriu de obicei și sunt tare curioasă cum vi s-a părut – mă gândesc să scriu periodic despre idei și cărți din zona educației financiare. Cum vi se pare? Spuneți-mi în comentarii. 🙂 Iar dacă v-a plăcut acest articol și tema, dați share, să inspirăm și alți oameni să aprofundeze subiectul. 

pup,

Luisa 

Comments

comments

Have your say