Cum să citești în mod inteligent

Cititul îți deschide porți către alte posibilități. Cu cât citim mai mult, cu atât ne apropiem mai mult de o variantă mai bună a noastră. Însă pentru a trage cât mai multe foloase de pe urma lecturii, trebuie să citim în mod inteligent.

Pentru că toată viața am fost un șoarece de bibliotecă, am căutat mereu să îmi îmbunătățesc modul de a citi și să extrag cât mai multe cunoștințe folositoare de pe urma lecturii. O mică listă cu trucurile pe care le folosesc eu și ceea ce am învățat despre citit într-o viață de cititoare.

Sursă foto: www.azquotes.com

  • Ia notițe

Cred că cel mai important lucru atunci când citești este să iei notițe, dacă nu vrei să treci ca gâsca prin apă printr-o carte. Ideile principale și lucrurile importante dintr-o carte/articol le reținem pe termen scurt; dacă nu ne notăm ceea ce am învățat din cartea respectivă, nu ne alegem cu nimic pe termen lung. Există mai multe moduri de a lua notițe: unii preferă să sublinieze pe carte, să își noteze pe telefon, să pozeze anumite pagini. Eu, de exemplu, îndoi colțurile cărților unde am găsit o idee interesantă, apoi transcriu ceea ce mi-a atras atenția într-o agendă. Am două agende: una cu idei care mi-au plăcut sau le consider utile pentru viitor, una pentru citate pe care le voi folosi în postări ulterioare pe blog. Indiferent cum alegi să îți notezi ideile care te inspiră, important este să le ai pe toate într-un singur loc: fie într-o agendă, fie pe telefon, să știi de unde să le iei.

  • Consultă periodic notele de lectură

Nu este de ajuns să îți notezi ideile undeva, dacă apoi uiți de ele. Și cu siguranță vei uita, de aceea este important ca măcar o dată pe lună să consulți notele de lectură. Să treci încă o dată prin ele, să vezi cum le poți aplica în viața de zi cu zi.

  • Cumpără cărțile

Nu îmi place să citesc cărți care nu sunt ale mele. În primul rând pentru că eu le îndoi colțurile, îmi mai notez lucruri pe diverse pagini și nu aș putea face asta cu cărțile care nu îmi aparțin. Apoi, vreau să le am, pentru a le putea consulta ulterior. La mine toate cărțile au pagini îndoite, semne, însemnări, iar când am nevoie să recitesc ceva îmi vine foarte ușor, trec direct la paginile însemnate și găsesc rapid ceea ce am nevoie.

  • Analizează ceea ce citești

Nu te limita la a-ți nota mecanic câteva citate care sună bine sau ți-au atras atenția prin exprimarea frumoasă. Pune-ți mintea la contribuție, fă analogii cu alte lucruri citite, compară ideile unui scriitor cu ale altuia, încearcă să integrezi ceea ce citești într-o idee mai amplă. Gândește-te cum poți aplica ceea ce ai citit în viața ta și de ce. Ești de acord cu anumite idei? Ai mai citit undeva ceva legat de asta? Unde? Să nu cazi în capcana de a nu vedea pădurea de copaci: orice carte citești, încearcă să o integrezi într-un peisaj mai amplu, să faci anumite conexiuni, comparații ș.a.m.d.

  • Viața e prea scurtă pentru cărți proaste 

Mult timp am pierdut vremea cu cărți care nu îmi plăceau, nu le consideram utile, însă mă gândeam că dacă totuși am început, trebuie să termin. Nu trebuie de fapt să facem nimic: nu trebuie să citim cărți care nu ne plac doar pentru că sunt la modă, sau sunt recomandate de cineva anume, sau sunt considerate cărți bune. Nu îți place o carte, nu te reprezintă, renunță la ea: fă-o cadou, doneaz-o și treci la ceva care chiar îți face plăcere și te ajută.

  • Dozează-ți timpul în mod eficient

Pentru a citi cât mai mult și cât mai bine, învață să îți ocupi timpul într-un mod eficient. Aud des ”aș citi, dar nu am timp”. Nu există așa ceva: ziua are 24 de ore pentru toată lumea. Ce faci cu acele 24 de ore contează. Folosește o aplicație precum Pocket, pentru a salva articole interesante, pe care nu le poți citi imediat; folosește timpii morți, în care aștepți la coafor, la medic, în metrou etc. pentru a citi ceea ce ai în lista din aplicație. Poartă o carte mereu cu tine, de preferat ceva mai ușor, nu lucruri dificile; proză scurtă, poezie, eseu, lucruri pe care le poți întrerupe fără să pierzi firul. Având mereu o carte cu tine, vei profita de momentele în care ai de așteptat.

  • Fii deschis

Toți avem anumite preferințe: fie că e vorba de non-ficțiune, sau de cărți de dragoste, filozofie, etc., fiecare ne axăm pe ceva. Totuși, este bine să ne păstrăm deschiși și să citim din domenii cât mai diferite. Doar așa putem afla informații diverse, interesante, nu bătând moneda la infinit pe aceeași chestie.

  • Fă liste 

Citește organizat, nu haotic: fă liste cu ceea ce te interesează să citești pe viitor. Urmărește oamenii pe care îi admiri și încearcă să descoperi ce citesc ei. Vei afla multe lucruri interesante așa. Lărgește-ți orizonturile. Apropo de oamenii pe care îi admiri, mi-a plăcut mult ceea ce a spus Andrei Pleșu despre asta, într-un interviu din Dilema.

Pe vremea tinereții mele, motivația formării personale era capacitatea de a admira pe cineva, de a-l lua ca model. Acum, admirația a fost înlocuită de spirit critic. Le-aș sugera tinerilor să nu renunțe la spiritul critic, dar să-i adauge și o facultate selectivă de a admira, de a-și lua modele și de a tinde să meargă către ele.

Chiar așa este, am impresia și eu că ne-am pierdut capacitatea de a admira, de a lua drept model pe cineva. Să admiri pe cineva nu înseamnă să copiezi, ci să te inspiri din modul său de viață, să înveți de la el.

  • Spread the love

Dacă mai sus spuneam că este bine să iei în considerare recomandările de carte ale oamenilor pe care îi admiri, cred că același lucru trebuie să faci și tu. Nu sta închis în căsuța ta: vorbește despre ceea ce ai citit, dă mai departe ideile, recomandă cărți, discută pe tema lor.

  • Urmărește publicațiile de cultură

Dilema de la noi este o sursă inepuizabilă de idei și recomandări de carte. New York Times & The Guardian, secțiunea de cărți. De asemenea, sunt câțiva bloggeri care fac recomandări de carte foarte pertinente: Ryan Holiday, Tim Ferris (al cărui podcast este genial), sau Brain Pickings.  Și astea ar fi doar câteva exemple.

Spor la citit! 🙂

Luisa Ene. Sursă foto: arhivă personală

Comments

comments

6 comments

  1. Nistepalavre - August 1, 2017 1:19 pm

    “eu le indoiesc colturile?” – trist…

    Reply
    • Luisa Ene - August 1, 2017 5:22 pm

      Suntem oameni, se mai strecoara greseli! 😉 Trist sau nu, iti multumesc pentru ca mi-ai atras atentia. O zi buna!

      Reply
    • Ofelia - January 23, 2019 11:40 pm

      Asa credeam și eu intr-o vreme, dar e exagerat sa te întristezi pentru ca intr-un text s-a strecurat o greșeală. Grav e, de exemplu, faptul ca edituri prestigioase tipăresc cărți in care greșelile abunda, de coșmar fiind “a, al, ai, ale carui/carei/caror” care niciodată nu sunt acordate cum trebuie; sau sintagme de genul “datorita grabei și a neatentiei”, “în cazul meu si a prietenei mele”. La cât de des sunt întâlnite în aceeași carte e clar vorba de necunoașterea unor reguli de baza și nu de o eroare strecurata…

      Reply
      • Luisa ( alta Luisa) - March 13, 2019 8:13 am

        ooo, am vazut si subtitrari fara cratima pe posturi nationale..

        Reply
  2. Jac Anca - January 5, 2018 2:20 pm

    Bine punctat draga mea!succes in tot ceea ce faci si de ce nu,astept cu drag sa ma inviti la o lansare de carte scrisa de tine!ma bucur ca te.am cunoscut!😙

    Reply
    • Luisa Ene - January 5, 2018 3:01 pm

      Îți mulțumesc frumos! 🙂 Așa să fie, să ne vedem la lansarea cărții mele. 😀 Te pup și îți doresc un 2018 de poveste!

      Reply

Have your say