Cum să-ți îmbunătățești nivelul de engleză într-un mod plăcut, ușor și accesibil

Cel mai important este să integrăm ”lecțiile” în viața noastră de zi cu zi, astfel că vom ajunge să nu le mai percepem ca fiind lecții, obligații, ci vom învăța natural și chiar fără să ne dăm seama. Cum putem face asta și ce resurse (gratuite) avem la dispoziție, explic în articol.

Odată cu globalizarea și cu rețelele de socializare, să vorbești limba engleză a devenit un lucru necesar pentru fiecare dintre noi. Motivul pentru care mulți dintre noi nu reușim să ne descurcăm cu limba engleză este pentru că am învățat-o la școală, la modul arid și plictisitor, cu manuale, exerciții și așa mai departe.

Cum poți schimba asta? Cum îți poți îmbunătăți nivelul de engleză într-un mod plăcut, ușor și accesibil? 

Schimbă perspectiva din care privești învățatul – Make it fun!

Dacă nu ești pasionat de limbi străine, te blochezi la nivelul ăla de conjugat verbe și învățat cuvinte pe de rost. Puțini mai au chef să continue studiul pentru că se gândesc la tipul ăsta de învățat, ca la școală. Dar a învăța o limbă străină poate fi amuzant, interesant, plăcut dacă știm cum. E o chestie de perspectivă: trebuie să uităm de manuale și exerciții și să ne gândim la învățatul/aprofundatul unei limbi străine ca la un hobby, ca la ceva ce facem din plăcere. Există o mulțime de lucruri plăcute pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți nivelul de engleză, care nici măcar nu-ți consumă mult timp. Nu trebuie să aloci foarte mult timp pentru lecții de engleză, trebuie doar să știi cum să-ți îmbini activitățile zilnice cu învățatul.

  • În primul rând, identifică ceea ce îți place să citești cu regularitate: citești articole cu știri politice, can-can-uri, recenzii literare, articole motivaționale etc.? Încearcă să citești aceste lucruri de care ești pasionat în engleză. Alege câteva publicații și urmărește-le cu regularitate. Citește un articol pe zi, indiferent de subiectul care te pasionează.

Resurse:

New York Times: publicația asta e top, asta înseamnă jurnalism. Găsești aici tot ce vrei, de la politică, recenzii de film sau carte, până la eseuri de dragoste. Au și o rubrică foarte interesantă, Modern Love, cu povești scurte de dragoste, pentru cei dintre noi mai mult (sau mai puțin) romantici.

New Yorker: de aici, un must sunt toate articolele lui Malcolm Gladwell, omul este genial. Le găsiți pe toate aici.

The Guardian: foarte bine scrise articolele despre politică, dar preferatele mele sunt recenziile de cărți: în special cele scrise de John Sutherland, este printre singurii oameni care scriu despre literatură într-un mod amuzant, accesibil, fără acel aer elitist și ușor afectat pe care îl au de obicei ”criticii literari”. Tot din gama asta, aruncați un ochi și pe The Atlantic.

Elite Daily: ceva mai ușor de digerat, pentru Elite scriu și eu, articolele lor sunt ușor și rapid de parcurs.

Brightside: articolele de aici sunt și drăguțe și îți vor aduce zâmbetul pe buze garantat.

Lista poate continua (mult), acestea sunt doar câteva repere. Important este să citiți zilnic câte un articol care vă interesează, în engleză. Vă ajută și la vocabular și la cultura generală.

  • Native Speakers: celor care lucrează în multinaționale le este la îndemână să își exerseze engleza cu vorbitori nativi. Însă nu trebuie neapărat să aveți un vorbitor nativ prin preajmă, puteți exersa online, pe italki: prețurile sunt în medie 10 $/oră și puteți găsi vorbitori nativi sau profesori din toate colțurile lumii.
  • Urmăriți filmele cu subtitrare în limba engleză: încercați să scăpați de obiceiul de a urmări filmele cu subtitrare în română. Începeți cu subtitrarea în engleză, apoi, cu timpul, alternați: unele cu subtitrare în engleză, altele fără subtitrare. Este important să urmăriți și filme fără subtitrare, vă ajută pentru conversație, va fi mult mai ușor să urmăriți și să înțelegeți pe cineva care vorbește în engleză.
  • Citiți literatură în engleză: data viitoare când vreți să citiți o carte, luați de o citiți în engleză. Dacă nivelul vostru nu este atât de avansat, începeți cu eseuri sau poezii. Foarte utile sunt și audio-books, pentru că este important ca în timp ce citiți să și auziți cum se pronunță. Intrați pe canalul de YouTube CCProse, au sute de cărți și toate sunt cu text plus audio.
  • O altă modalitate faină de a vă îmbunătăți engleza sunt podcast-urile. Eu personal mi le descarc pe telefon și le ascult dimineața când merg la lucru și seara în drumul spre casă, dar și când fac curățenie prin casă. E greu să alocăm timp propriu-zis pentru lecții de engleză, dar dacă le îmbinăm cu altă activitate, se rezolvă. Începeți cu All Ears English, e genial. Sunt două fete, Lindsay & Michelle, iar un episod are până în douăzeci de minute. Sunt practic discuții între ele pe diverse teme: dezvoltare de vocabular, motivațional, gramatică, ocazional au și diverși invitați, de la profesori până la actori, speakeri & co. Găsiți toate episoadele pe site, împărțite pe categorii. Sunt foarte amuzante și drăguțe, sincer dacă trece o zi fără să le ascult, parcă lipsește ceva. 🙂 Important este să începeți, sigur vă va prinde. Alte recomandări de podcast-uri aici.
  • Gramatică: singura carte de gramatică engleză pe care am citit-o de plăcere vreodată este The Elements of Style. Dacă vreți să vă îmbunătățiți exprimarea în scris, cartea asta este tot ce vă trebuie, baza, biblia, tot ce veți avea vreodată nevoie. Bonus: nu este greoaie și plictisitoare, ba dimpotrivă. O puteți citi integral aici.
  • Lecții online de pronunție: JenniferESL este cel mai bun canal de YouTube cu lecții de limbă engleză. Jennifer are un stil simplu și atrăgător  de a explica lucrurile. În ceea ce privește pronunția, explică de la a la z grupurile de litere/cuvinte cel mai dificil de pronunțat, clar, răspicat și foarte ușor de înțeles și urmărit.
  • Site-uri cu articole în variantă audio sau video și transcript: dacă vă plac tedtalks, nu vă mulțumiți cu variantele subtitrate în română, renunțați la subtitrare și urmăriți transcriptul în engleză în timp ce ascultați. Un alt site util este și DeepEnglish unde găsiți o mulțime de articole pe cele mai variate teme, cu explicații de vocabular și variantă audio.

Recent, îmi spunea o prietenă că se blochează la multe expresii  întâlnite în diverse articole din online. Îmi spunea că așa ceva ea n-a auzit la școală, ce expresii sunt alea? Ceea ce învățăm la orele de engleză în școală este doar o mică bază pe care trebuie să construim. Dacă am studiat engleza în generală și liceu nu se cheamă că știm să vorbim în engleză. Știm niște grupuri de cuvinte sau reguli învățate mecanic, iar practica ne omoară. De fapt, după partea asta cu școala începe cu adevărat învățarea unei limbi străine. Trebuie să ”construim” mai departe și poate fi distractiv și interesant dacă renunțăm la manualele plictisitoare sau la cursurile standard.

Cel mai important este să integrăm ”lecțiile” în viața noastră de zi cu zi, astfel că vom ajunge să nu le mai percepem ca fiind lecții, obligații, ci vom învăța natural și chiar fără să ne dăm seama. 

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și:

Trucuri zilnice pentru îmbunătățirea nivelului de engleză

Sursa: Tumblr

Comments

comments

7 comments

  1. Mihai - June 15, 2017 8:09 am

    Bună,

    Ma numesc Mihai și ma regăsesc perfect în situația descrisa în articolul acesta. Cred ca ceea ce am acumulat în școală este doar o baza de plecare pentru învățarea limbii engleze.
    Acum ma regăsesc în situația multora de a nu reuși sa se exprime corect, coerent sau intr-un timp decent ceea ce îmi aduce foarte multe frustrări.
    Am găsit foarte util articolul de mai sus asa ca o sa încep de îndată studiul folosind metodele care mi se vor părea mie mai atrăgătoare și compatibile cu mine.
    O sa revin după un timp cu o concluzie.

    Mulțumesc frumos.
    Mihai O

    Reply
    • Luisa Ene - June 19, 2017 2:19 pm

      Bună Mihai, mă bucur că găsești acest articol util. Te mai aștept cu impresii. 🙂

      Reply
  2. un om - July 17, 2017 4:33 am

    E o nebunie sa crezi asa ceva! Informatiile din articol pot fi aplicate doar de catre cei cu un nivel avansat in limba engleza! Ca si incepator, nu poti intelege absolut nimic, iar rezultatul va fi doar cresterea nivelului de frustrare si o ura si mai mare pe nenorocita asta de limba fara logica, cu o groaza de exceptii care o fac de neinteles ….! Concluzia mea: engleza nu poate fi asimilata decat tocind, invatand totul pe dinafara! Nu exista alta cale! Urmarirea filmelor nu ajuta la absolut nimic! Niciodata nu va reusi cineva sa invete engleza uitandu-se la filme! Nu ai cum, pentru ca nu sti vocabularul si ca urmare nu poti intelege ce spune nimeni acolo! E o tampenie!

    Reply
    • Luisa Ene - July 17, 2017 8:06 am

      Bună, cred că nu ai înțeles cui se adresează acest articol. După cum specifică și titlul, ‘Cum să-ți îmbunătățești nivelul de engleză într-un mod plăcut, ușor și accesibil’, este vorba de a-ți îmbunătăți nivelul de engleză, nu de a învăța de la zero. Cât despre tocit, cred că tocitul, învățatul mecanic, nu ajută în niciun domeniu. Este adevărat, trebuie să îți însușești regulile de bază, dar apoi aceste reguli trebuie aplicate și utilizate în context.

      Reply
  3. un om - July 17, 2017 5:49 am

    A, si inca ceva: cum sa integrezi engleza in viata de zi cu zi? Stiti cum e asta? E ca si cum ai spune, ca sa inveti sa mergi pe bicicleta, intai invata sa mergi pe motocicleta (de mare viteza si sa participi si la curse)! Sa fim seriosi …!

    Reply
  4. Alex - May 8, 2019 12:13 pm

    Omule, chiar n-ai dreptate. Eu am invatat engleza exclusiv de pe TVR pana intr-a 5-a, de cand am avut media 10 in toti anii de studiu(10-pana in anul 3 de facultate) fara sa tocesc nimic, ca eu nu prea am tocit de fel. Tot ce a zis fata e perfect adevarat si util.

    Reply
  5. Alex - May 8, 2019 12:16 pm

    A, si ca dovada o sa incep sa ai aplic din sfaturi, ca inca mai am de invatat. Nu-s ca frate-mi geaman, care acum lucreaza in engleza si franceza la un callcenter si le vorbeste nativ. 😂

    Reply

Have your say