Da Vinci era atât de plăcut la vorbă încât atrăgea spre el sufletele oamenilor

Giorgio Vasari despre Leonardo Da Vinci, în „Viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților”.

foto: Luisa Ene

Giorgio Vasari, prieten cu importante figuri ale Renașterii, precum Michelangelo sau Da Vinci, a scris pe la 1500 o carte voluminoasă despre viețile celor mai interesanți și importanți oameni pe care i-a cunoscut.

Sunt foarte fascinată de biografii, jurnale, memorii ale artiștilor, scriitorilor sau oamenilor care au schimbat cursul istoriei, iar cartea lui Vasari, Viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților, este una dintre cele mai bune de acest gen.

foto: Luisa Ene

Cu adevărat minunat și ceresc a fost Lionardo, feciorul lui ser Piero da Vinci, iar dacă n-ar fi avut atâtea îndeletniciri și n-ar fi fost atât de nestatornic, ar fi ajuns departe în ceea ce privește cunoștințele științifice și literare. (…) Cu toate că s-a îndeletnicit cu lucruri atât de felurite, n-a dat niciodată uitării desenul și sculptura în relief, cu care fantezia sa se împăca mai bine decât cu orice altceva.

Era atât de plăcut la vorbă încât atrăgea spre el  sufletele oamenilor. (…) Natura fusese atât de binevoitoare cu el, încât oriunde își îndrepta gândul ori simțirea și în orice făcea se arăta atât de divin încât nimeni nu l-a întrecut vreodată în ce privește desăvârșita spontaneitate, vioiciune, frumusețe, gingășie și grație.

*Giorgio Vasari despre Leonardo Da Vinci, în Viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților.

doctoromed.files

Comments

comments

Have your say