Dacă îți place genul fantasy, cartea asta este pentru tine: Apa vie

Dacă ar exista cu adevărat motive de hoțomănii? Să nu fie destul pentru toți, de exemplu. Mi-e şi teamă ce schimbări pot aduce situațiile grele pe fețele oamenilor. Ne-am bate între noi? Ne-am împărți în două, între cinstiți şi nechibzuiți?

Apa vie, Căderea împărățiilor, Stachecian

coperta ‘Apa vie’. sursa: Smart Publishing

Fairy tales are more than true: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be beaten.  (Neil Gaiman, Coraline)

M-am îndrăgostit de mică de romanele fantasy, cu aventuri și eroi neînfricați, dar până acum nu am apucat să citesc un fantasy românesc. Apa vie este un fantasy – basm care mi-a plăcut mult, pentru că îmbină pasiunea mea pentru povești bine spuse (și acum mai citesc basme) și pentru cărțile de genul Lord of the Rings sau Game of Thrones.

Apa vie mi-a lăsat impresia unui basm complex.  Structura cărții este similară cu cea a unui basm: eroul, tânărul Nalbian, pleacă în ținuturi îndepărtate și trece prin diverse încercări. Este o călătorie inițiatică unde fantasticul se împletește cu realul. Și la fel ca în basme, eroul este un model demn de urmat, cu valorile sale morale de nestrămutat, cu sinceritatea și verticalitatea sa. Dar cel mai mult, cu pasiunea pentru cunoaștere. 🙂

Nu de puține ori poartă condeiul din cărbune şi opreşte la dascălul Vifon sau se strecoară la conac în camera cu o mică, dar prețuită, bibliotecă.

Îmi place stilul scriiturii, Stachecian, autorul, folosește un limbaj poetic, înflorat, cu multe metafore, epitete și așa mai departe. Citești de dragul unor cuvinte frumos așezate. Din acest punct de vedere, Apa vie se aseamănă ca limbaj cu cel folosit de Simona Antonescu în Hanul lui Manuc.

Romanul este presărat cu vorbe din popor adaptate, de genul acesta:

Caută şi el ce crede că-i trebuie, dar culege din ce i se dă de ales.

Dacă ai crezut că basmele au fost uitate în sertare prăfuite, cartea Apă vie este aici să te contrazică. Cu toate că temele sunt mature, cartea asta îmi amintește de copilărie și de poveștile pe care le devoram cu sufletul la gură.

Apa vie. Căderea împărățiilor este primul roman dintr-o trilogie și poate fi achiziționat de aici.

Umbra nopții se adună tăcută în jurul ferestrelor luminate de lămpi cu ulei. Pruncii se cuibăresc mai abitir pe sub pături şi nu mai există altceva pentru ei decât vocea caldă a părinților: A fost odată ca niciodată, pe când se potcovea puricele cu 99 de oca de fier, făcea plopul pere şi răchita micşunele, se luau mieii cu lupii de gât şi se sărutau… Vremurile acestea sunt ale poveştilor purtate prin viu grai, iar mai puțin ale cărților. Prin fața ochilor mici se derulează curând imagini fantastice, care îi poartă pe nesimțite în mrejele somnului adânc, neabătut, aşa cum vine din încrederea copiilor în aşezarea limpede şi sigură a lumii, atunci când sunt feriți de ştiința greutăților ce-o apasă în lung şi-n lat.

 

Comments

comments

Have your say