Dacă ți-a plăcut Stranger Things sau Twin Peaks, trebuie să vezi Dark

 

Eram în depresie. Eram convinsă că nu mai există un serial bun pe lumea asta. Că totul s-a terminat odată cu Game of Thrones. Dar a apărut luminița de la capătul tunelului: Dark.

Mister. Crime. Călătorit în timp. Actori buni. Imagini demențiale. Dacă ți-a plăcut Stranger Things sau Twin Peaks, trebuie să vezi Dark. Este, pentru mine, cel mai bun serial din 2017 și unul dintre cele mai bune văzute vreodată.

Despre ce este vorba în Dark?

Serialul începe cu un citat despre timp din Einstein. Doar asta ar fi trebuit să mă pregătească pentru ce a urmat. Însă nu mă așteptam la așa ceva.

The distinction between the past, present and future is only a stubbornly persistent illusion.

La prima vedere, este un serial cu crime și mister, în primul episod dispare un băiețel și te aștepți ca povestea să se dezvolte în jurul investigației. Dar nu. Continuă cu călătorit în timp, cu răsturnări incredibile, cu întrebări despre viață și rostul ei, astfel încât la finalul serialului ajungi să te întrebi care e de fapt rostul existenței și unde ne îndreptăm. Ireal de frumos, original și incitant. Te ține în tensiune în fiecare secundă, eu am văzut tot sezonul într-o singură noapte: efectiv nu m-am putut opri.

https://youtu.be/zy0b9e40tK8

Cine l-a creat?

Este un serial german, dar se poate urmări cu subtitrare în engleză, română etc. sau dublat în engleză (nu recomand). Chiar și acest fapt, că este nemțesc, se adaugă aerului straniu al serialului.

Creatorii serialului sunt Baran bo Odar și Jantje Friese, iar ceea ce mi se pare drăguț este că sunt soț și soție și au lucrat împreună la realizarea lui. Se pare că inițial au pitchuit altă idee de serial către Netflix, au fost refuzați și s-au gândit să vină cu altceva. Aveau deja ideea unui serial cu mister și separat unul SF, cu călătorit în timp. S-au decis să le combine și așa a rezultat Dark

Ce poți învăța din Dark?

Că orice acțiune a ta are consecințe – pentru viața ta și a celor din jur. Din acest punct de vedere, se aseamănă cu Butterfly Effect.

Dacă te interesează arta de a scrie, storytelling-ul, nu mai ai nevoie de cursuri: urmărește serialul. Apoi urmărește-l din nou. Ai aici toate ingredientele unei povești care te captează perfect, ar trebui predat în școli acest serial.

Nu adaug mai multe, pentru că nu vreau să fiu spoiler. Dacă vă uitați la el, să îmi scrieți în comentarii ce impresie v-a făcut și mai ales dacă știți și alte seriale de acest gen.

Dacă vrei și alte recomandări de seriale, filme sau documentare, le găsești în secțiunea video a blogului.

Comments

comments

Have your say