De ce și cum să meditezi – scurt ghid pentru începători

În acest articol am extras câteva învățăminte de la filosoful și neurosavantul Sam Harris, din cartea „Trezirea”, despre cum și de ce să meditezi.

Într-o lume haotică în care suntem bombardați de informație 24/24, toți tânjim la o stare de calm, pace și echilibru interior. Meditația este o practică ce te ajută să obții toate astea, dar nu numai – te face să te descoperi și să înțelegi mai bine cum funcționează mintea ta. Pentru că mă pasionează subiectul, am citit Trezirea, o carte a unuia dintre cei mai reputați oameni care vorbește despre mindfulness – Sam Harris. În acest articol am extras câteva învățăminte de la el, prin care explică de ce și cum să meditezi.

foto: Luisa Ene

Primul meu contact cu ceea ce înseamnă meditatul a fost prin intermediul cărții Mănâncă, roagă-te, iubește!pe care am citit-o acum câțiva ani și care mi-a deschis apetitul pentru acest subiect. De atunci practic yoga cu regularitate, iar la finalul exercițiilor meditez. Mie mi-a schimbat viața și m-a făcut să văd lumea cu ochi mai senini. 🙂

Fiind pasionată de subiect, am căutat resurse mai puțin romanțate, mai „serioase”. Trezirea este o astfel de carte, am aflat de autorul ei de pe YouTube, urmărind niște discursuri de-ale sale și voiam de ceva vreme să citesc o carte de-a lui. În acest articol am extras câteva informații despre meditat, dar cartea este superbă, te face să vezi lumea cu alți ochi. Și o să revin asupra ei într-un articol separat.

Trezirea este pe de o parte parte jurnalul unei căutari și pe de altă parte o explorare a fundamentelor științifice ale spiritualității. Asociază extraordinar de bine înțelepciunea contemplativă cu știinta modernă și este perfectă pentru cei care vor spiritualitate fără religie.

Cine este Sam Harris?

Sam Harris este un filosof & neurosavant renumit și autorul bestsellerurilor The End of FaithLetter to a Christian NationThe Moral LandscapeFree Will si LyingThe End of Faith a fost distinsa cu Premiul PEN pentru nonficțiune, iar operele sale au fost publicate în peste 15 limbi. A fost de asemenea publicat în The New York TimesThe Los Angeles TimesThe EconomistNewsweekThe Times (Londra), The Boston GlobeThe AtlanticThe Annals of Neurology etc.. Este licențiat în filosofie la Universitatea Stanford și a primit titlul de doctor în neuroștiință de la UCLA.

De ce să meditezi?

 Scopul tradițional al meditației este acela de a ajunge la o stare de bine imperturbabilă – sau, dacă este perturbată, ușor de redobândit. Călugărul francez Matthieu Ricard descrie o astfel de fericire ca pe „un simțământ adânc de înflorire care izvorăște dintr-o minte excepțional de sănătoasă”. Scopul meditației este acela de a recunoaște că ai deja o astfel de minte. Această descoperire te ajută la rândul ei să încetezi să mai faci lucruri care produc tulburări și suferințe inutile atât ție cât și celorlalți. Desigur, cei mai mulți oameni nu stăpânesc niciodată cu adevărat practica și nu ajung la o condiție de fericire imperturbabilă. Așadar, un țel mai apropiat este acela de a avea o minte tot mai sănătoasă – adică acela de a-ți îndrepta mintea în direcția corectă. (fragment din Trezirea)

Pe scurt, principalul beneficiu al meditației este acela că îți oferă o stare de calm, pace și echilibru interior. 🙂

Cum să meditezi (fragment din Trezirea)

  1. Așezați-vă confortabil, cu spatele drept, fie pe un scaun, fie cu picioarele încrucișate pe o pernă.
  2. Închideți ochii, inspirați adânc de câteva ori și simțiți punctele de contact dintre corpul vostru și scaun sau podea. Observați senzațiile asociate cu statul jos: senzație de presiune, căldură, furnicături etc.
  3. Deveniți treptat conștienți de procesul respirației. Fiți atenți la locul unde simțiți respirația cel mai clar – fie la nări, fie în ridicarea sau coborârea abdomenului.
  4. Lăsați-vă atenția să se centreze pe senzația de respirație. (Nu trebuie să vă controlați respirația. Lăsați-o să se desfășoare în mod firesc.)
  5. De fiecare dată când mintea vă rătăcește în gândire, întoarceți-o cu blândețe la respirație.
  6.  Cât timp sunteți concentrați pe procesul respirației, veți percepe de asemenea sunete, senzații corporale sau emoții. Doar observați aceste fenomene pe măsură ce apar în conștiință și apoi reveniți la respirație.
  7. În momentul în care sesizați că v-ați pierdut în gândire, observați gândul prezent în sine ca obiect al conștiinței. Apoi îndreptați iarăși atenția către respirație – sau către orice sunet sau senzație ce se ivește în clipa următoare.
  8. Continuați astfel până când nu faceți altceva decât să observați toate obiectele conștiinței – percepții vizuale, sunete, senzații, emoții, chiar și gânduri – pe măsură ce apar, se modifică și dispar.

Meditație ghidată -resurse

Cei care sunt începători în această practică preferă de multe ori înregistrări audio ale acestor instrucțiuni. Dacă preferați să meditați ascultând pe cineva care vă ghidează pe parcurs, mai jos aveți câteva resurse pentru meditații ghidate.

Site-ul lui Sam Harris, autorul cărții Trezirea.

Site-ul Tarei Brach, un guru în lumea mindfulness-ului.

Zen Habits, un site pe care l-am citit din scoarță-n scoarță.

p.s.: Dacă vreți să vă apucați de Yoga, cele mai faine cursuri online pe care le-am găsit sunt cele de pe canalul Yoga With Adriene. Am urmat mai multe cursuri dintre cele postate pe canalul ei și pot să spun că mă fac să îmi încep ziua cu zâmbetul pe buze. 🙂

Comments

comments

Have your say