Încep prin a vă spune că am un concurs pentru voi și puteți câștiga un tote bag și un semn de carte de la Cartepedia. Detaliile despre concurs le găsiți la finalul acestui articol.
În studenție am văzut un film care m-a emoționat enorm și m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de Leonardo di Caprio. Acum, peste mai bine de 10 ani, am găsit și cartea după care a fost realizat filmul. Se numește Viața acestui băiat și este biografia lui Tobias Wolff, unul dintre cei mai reputați scriitori americani contemporani, premiat cu National Medal of Arts în 2015, de către Barack Obama. Este renumit pentru memoriile sale, în special pentru aceasta și In Pharaoh’s Army.
Viața acestui băiat a câştigat Premiul de Carte al Los Angeles Times și a fost declarată cartea de referinţă a anului în New York Times. După cum vă spuneam, cartea a fost ecranizată în 1993, cu Robert De Niro și Leonardo di Caprio în rolurile principale ( This Boy’s Life, 7.3 ⭐ pe IMDB).
Viața acestui băiat povestește despre copilăria scriitorului din anii 1950, și ni-l prezintă pe tânărul Toby Wolff când dur, când vulnerabil, viclean şi confuz. Despărţiţi prin divorţ de tatăl şi fratele lui, Toby şi mama lui sunt permanent în mişcare. În strădania de a dobândi o identitate şi încredere în sine împotriva ostilităţii constante a unui nou tată vitreg, experienţele prin care trece sunt în acelaşi timp dureroase şi comice, iar Wolff recreează cu măiestrie frustrările, cruzimile şi bucuriile adolescenţei. Diferitele lui planuri – să fugă în Alaska, să măsluiască cecuri şi să fure maşini – duc în cele din urmă la un act de auto-invenţie excesivă, care îi deschide o nouă lume de posibilităţi.
Mi-a plăcut cartea, în special faptul că prezintă anumite întâmplări dureroase și o copilărie disfuncțională pe un ton care nu cade în patetic, ci este chiar amuzant în anumite momente. Iar dacă ești fan biografii/memorii, este un must read al genului.
Fragmente
Nu venisem în Utah să fiu același băiat ca înainte. Aveam și eu propriile mele visuri de transformare, visuri vestice de libertate, stăpânire și independență taciturnă. Primul lucru pe care voiam să-l fac era să-mi schimb numele. (…) Voiam să-mi spun Jack, după Jack London. Credeam că, dacă-i purtam numele, urma să am și o parte din forța și competența pe care le asociam ideii pe care mi-o făcusem despre el.
Ea făcea lumea să pară prietenoasă. Și, cumva, cu ea, chiar era. Vorbea cu toată lumea, peste tot, în magazine sau la coadă la bilete sau la restaurant, îi făcea pe toți să se deschidă și le asculta poveștile foarte concentrată și cu izbucniri partizane de simpatie. Mama nu se aștepta ca oamenii să fie plictisitori sau răi; presupunea că erau plăcuți și interesanți, iar ei simțeau această convingere și de cele mai multe ori se ridicau la nivelul așteptărilor.
Toată viața i-am recunoscut aproape dintr-o singură privire pe cei care urmau să-mi fie prieteni și ei m-au recunoscut pe mine.
Cât suntem fragezi, necopți, credem că visurile noastre sunt drepturi, că lumea e dispusă să acționeze în interesul nostru și că eșecul și moartea sunt pentru ratați.
CONCURS
Pentru a câștiga un tote bag și un semn de carte de la Cartepedia (cele cu „expertul în cărți”, din imagine) trebuie să-mi spuneți într-un comentariu la acest articol care este biografia voastră preferată. Puteți participa până duminică, 10 februarie, iar câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți. Succes! 🙂
Chiar dacă nu câștigați, dacă vă plac, puteți achiziționa semnele de carte și tote bags din seria experților de pe Cartepedia sau de la Librarium.
17 comments
Adina - February 6, 2019 3:48 pm
Biografia care m-a impresionat a fost Jurnal 1935-1944 de Mihail Sebastian.
Luisa Ene - February 6, 2019 4:15 pm
Si mie mi-a placut foarte mult, chiar am scris un articol despre jurnalul lui. 🙂 https://carticafeasitutun.ro/jurnalul-lui-mihail-sebastian-o-lectura-indispensabila-in-2017/
Luciana - February 6, 2019 4:17 pm
Mi-a plăcut foarte mult seria autobiografica (7 cărți) a scriitoarei Maya Angelou.
Marina - February 6, 2019 4:44 pm
“Jurnalul unui geniu”, de Salvador Dali
Alexandra Ioana - February 6, 2019 4:50 pm
Biografia mea preferata este Shoe Dog – Phil Kniqht, in care sunt prezentate memoriile creatorului Nike.
Roxana Năstase - February 7, 2019 12:43 pm
Mi-a plăcut mult ‘Povestea mea’, de Michelle Obama.
Amalia - February 7, 2019 9:36 pm
Pereonal nu sunt o fana a cartilor/romanelor biografice. De fapt le incept si nu le mai termin. Amintiri din razboaie neterminate de Sorin Tulea mi-a placut enorm si nu doar ca am terminat-o intr-o singura zi, dar a devenit si foarte repede una dintre preferatele mele. Scriitura cu un strop de umor, povestile de pe front si cioroiul devenit mascota aerodromului m-au cucerit pana la lacrimi!
Alina Pruteanu - February 7, 2019 9:37 pm
Biografia preferata e Surprins de bucurie de C. S. Lewis, autorul Cronicilor din Narnia și a multor altor cărți profunde.
Paula Alina Lupu - February 8, 2019 10:16 am
Viata lui Freud de Irving Stone ❤
Gabriela Tanase - February 8, 2019 11:30 am
Poate pare banal, dar biografia care mi-a ramas în minte este “Viata lui Mihai Eminescu” George Calinescu.
Irina - February 8, 2019 2:01 pm
Cel mai mult mi-a placut “Promisiunea zorilor” de Gary Romain
Ingrid Vanta - February 8, 2019 2:02 pm
De neinvins-Laura Hillenbrand
Adriana Popa - February 8, 2019 6:47 pm
Viata si opera lui Michelangelo . Sunt in editii Taschen.
Ruxandra - February 8, 2019 8:51 pm
“Leonardo da Vinci”, de Walter Isaacson.
Catalina - February 8, 2019 9:25 pm
Agonie și extaz – Irving Stone; Desi nu este neapărat o biografie in sensul clasic, abordează teme de profunzime ale sufletului uman și ale percepției și vieții unui artist.
Catalina - February 8, 2019 9:33 pm
Agonie și extaz – Irving Stone; chiar daca nu este o biografie în sensul clasic, abordează detalii de profunzime specifice sufletului uman și, mai ales, vieții unui artist. Deși am lecturat-o acum ceva timp, mi-a rămas întipărită în memorie.
Catalina Murariu - February 9, 2019 6:38 pm
Open – povestea extraordinara a lui Andre Agassi