El l-a cunoscut pe Borges

Processed with VSCO with f2 preset

Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, spunea Jorge Luis Borges, în Cărțile și noaptea, iar pentru mine, nimic mai adevărat. Și paradisul ar fi fost complet pentru mine dacă aș fi avut ocazia să îl cunosc pe marele Borges. Dar există norocoși care nu numai că l-au cunoscut, ci au avut și ocazia să petreacă nenumărate zile în compania sa.

Alberto Manguel povestește în Istoria lecturii cum l-a cunoscut Jorge Luis Borges la libăria unde lucra, iar acesta i-a propus să vină să îi citească.

foto: Luisa Ene

Într-o după-amiază, Jorge Luis Borges a venit la prăvălie însoțit de mama lui de optzeci și opt de ani. Era celebru, dar eu citisem doar câteva dintre poeziile și povestirile sale și nu mă simțisem copleșit de opera lui. Deși era aproape întru totul orb, refuza să se folosească de baston; își trecea mâna printre rafturi de parcă ar fi putut vedea titlurile cu degetele. (…) Când era pe punctul să plece, el m-a întrebat dacă eram ocupat serile, pentru că avea nevoie (a spus-o ca pe o scuză) de cineva care să-i citească, mama lui obosind acum foarte repede. Am acceptat.

În următorii doi ani, i-am citit lui Borges, cum au făcut mulți alți norocoși sau cunoștințe întâmplătoare, fie seara, fie dimineața, dacă îmi permitea orarul de la școală. (…) Nu existau discuții de complezență; se așeza pe canapea, eu luam loc într-un fotoliu, iar apoi, cu vocea-i vag astmatică, îmi sugera ce să citim în acea seară. Alegem Kipling în seara asta? Ei? Era evident că nu aștepta, de fapt, un răspuns.

În salonul acela am citit Kipling, Stevenson, Henry James, câteva articole din Enciclopedia germană Brockhaus, versuri de Marino, de Enrique Banchs, de Heine (dar pe acestea din urmă le știa pe de rost, așa că abia începeam să citesc când vocea lui ezitantă prelua și recita din memorie; ezita doar la cadență, nu și la cuvintele în sine, pe care și le amintea fără greș. (…) Mă întrerupea în timp ce citeam, comentând textul ca să-și facă (cred) note în minte asupra acestuia.

*fragment din Istoria lecturii, Alberto Manguel

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

foto: Luisa Ene

Comments

comments

Have your say