Estetica rafinată wabi sabi: farmecul lucrurilor vechi

Dintotdeauna am considerat că lucrurile vechi au un farmec aparte și că ar trebui prețuite. Când am auzit că există conceptul wabi sabi, construit în jurul ideii de a prețui și folosi lucrurile vechi, m-am regăsit 100% în el și am căutat să aflu cât mai multe despre asta.

I just like the old stuff. It’s all quite dramatic and atmospheric. 

Amy Winehouse
Amy Winehouse

Citeam recent cartea lui Dominique Loreau, Arta esenței, în care vorbește despre exces, reciclare și obiceiul japonezilor de a prețui și refolosi lucrurile vechi. M-a impresionat mult, pentru că este exact credința mea. Cred că ar trebui să refolosim, să reciclăm, să reparăm și să evităm excesul și consumerismul. Când am auzit că există conceptul wabi sabi, construit în jurul ideii de a prețui și folosi lucrurile vechi, m-am regăsit 100% în el și am căutat să aflu cât mai multe despre asta.

Ce este wabi sabi?

Wabi sabi este o estetică rafinată, elaborată în jurul a tot ceea ce este uzat, vechi, patinat, tocit. Este dragostea față de vechi și respingerea a tot ceea ce e sclipicios, ostentativ.

Depuneri de rugină, cocleala de pe un vechi obiect din aramă, din toate wabi sabi face veritabili artiști, care pun în evidență caracterul temporal al lucrurilor și permanenta lor transformare. Wabi sabi face din timp un maestru care desăvârșește o operă punându-și asupra sa patina. 

În zilele noastre, wabi sabi respinge cultura excesului, abuzul de grafică de pe ambalaje, revistele glossy și decorațiunile ieftine. (…) Wabi sabi este un fotoliu de lemn lucrat de mână, un fotoliu simplu, adevărat, drept, fără zorzoane, funcțional și totuși plin de rafinament, un fotoliu cu o patină în acele tonuri calde și bogate pe care lemnul le dobândește în timp, un fotoliu care ne oferă plăcere de fiecare dată când îl privim, când îl atingem sau când ne așezăm pe el. (…) Este frumusețea lucrurilor care par să ignore timpul: un parchet sau niște scări străvechi, piei, ceramică, roci, metale patinate, covoare tocite, pietre acoperite de mușchi, foi de hârtie îngălbenite, un ceainic elegant, o sobă din fontă neagră, plină de funingine din pricina folosirii repetate, o lumânare albă cu picuri scurși pe ea. Wabi sabi este tot ceea ce poartă amprenta timpului, tot ce nu se pierde în uniformitate. Este unicitatea obiectelor, istoria lor. 

foto Luisa Ene

Am fost pasionată de lucrurile vechi, de antichități și de hainele vintage de când mă știu. Și la începutul lui 2019 am decis că este momentul să îmi transform pasiunea în ocupație: așa a luat naștere COCO VINTAGE – haine cu poveste pentru o viață de poveste.

Coco Vintage este un shop online de haine second hand, alese cu grijă și cu dragoste. Am deschis magazinul acum două săptămâni și este cea mai frumoasă decizie pe care am luat-o în ultima vreme. Dacă mă încumet vreodată să dau un sfat cuiva, atunci sfatul ar fi acesta:

Fă din pasiunea ta o ocupație! 

Cred că atunci când muncești la ceva care îți este drag ai parte în primul rând de recompense sufletești, care, în ochii mei, sunt neprețuite. Cred că atunci când muncești la ceva drag, ești mai productiv, mai concentrat, mai fericit cu ceea ce faci. 🙂 Cel puțin eu așa simt în legătură cu COCO VINTAGE. 

Vă invit pe pagina de Instagram COCO VINTAGE – m-aș bucura dacă ați da follow contului și m-ați susține la începutul acestei noi povești. Iar dacă doriți să vedeți produsele Coco Vintage disponibile, le puteți vedea pe Instagram, apăsând #cocovintagestore. Comenzile se fac prin mesaj privat, pe pagina Coco Vintage. 

Pentru cititorii cărțicafeașitutun.ro ofer o reducere de 10%: tot ce trebuie să faceți este ca atunci când îmi dați mesaj, să menționați că ați aflat de Coco Vintage de pe acest blog.

Coco Vintage
Coco Vintage
Coco Vintage

Comments

comments

Have your say