Filmele vechi sau noile manuale de stil: ”The Big Sleep”

 

Eddie Mars: Your story didn’t sound quite right.

Philip Marlowe: Oh, that’s too bad. You got a better one?

Eddie Mars: Maybe I can find one.

The Big Sleep (1946)

Sursă foto: IMDB

Rar merg la film la mall, mi se pare că există un farmec aparte în a merge la cinematecă. Parcă te transportă în altă lume, parcă simți mai bine atmosfera filmului, mai ales dacă este vorba de un film vechi. Avantajul de a merge la cinematecă stă în liniștea și parfumul de odinioară. Nu sunt săli supraaglomerate, familii multe și gălăgioase, vânzoleală, plus că e în asta și un soi de boemie.

The Big Sleep face parte din programul Istoria filmului universal în capodopere, desfășurat la cinemateca Union și la Eforie. Poate fi privit ca un fel de curs de istorie a filmului universal. Vă recomand să mergeți, sunt filme legendare, au și o revistă din care puteți afla programul și mai multe detalii, Cinesemnal, pe care o primiți gratuit la oricare dintre aceste două cinemateci.

The Big Sleep este una dintre capodoperele celei de-a șaptea arte. Vă spun doar că este un film polițist, că îi are în rolurile principale pe Humphrey Bogart, Lauren Bacall și că (iar asta chiar spune TOTUL), scenariul este scris de William FaulknerFaulkner este unul dintre cei mai buni scriitori ai secolului XX premiat cu două Pulitzer & Premiul Nobel Pentru Literatură. De fapt, ăsta este și unul dintre motivele pentru care spun, în titlu, că filmele vechi sunt noile manuale de stil. Poveștile sunt bine construite, dialogurile au stil, umor, sarcasm, sunt smart, iar ținutele sunt sofisticate. 

Andrei Gorzo vorbea și el despre asta, în Cinesemnal, 2007: Observați importanța pe care aceste filme o acordă abilității de a vorbi bine, felul în care compatibilitatea celor doi este complementaritatea stilurilor lor verbale: oare a mai existat vreo epocă în care influența Hollywoodului să fi fost atât de civilizatoare? 

De exemplu:

Philip Marlowe: She tried to sit in my lap while I was standing up.

General Sternwood: How do you like your brandy, sir?

Philip Marlowe: In a glass.

Vivian: Why did you have to go on?

Marlowe: Too many people told me to stop.

Carmen Sternwood: You’re cute.

Philip Marlowe: I’m getting cuter every minute.

Vivian: So you do get up, I was beginning to think you worked in bed like Marcel Proust.

Marlowe: Who’s he?

Vivian: You wouldn’t know him, a French writer.

Marlowe: Come into my boudoir

Philip Marlowe: Did I hurt you much, sugar?

Agnes Lowzier: You and every other man I’ve ever met

Pe lângă poveste și dialoguri, filmele vechi au stil. De la ținute la atmosferă, decoruri, sunt o încântare, mai ales că în ziua de astăzi, rar mai vezi femei în rochii. În schimb, femeile din filmele vechi au o eleganță, o cochetărie, o atenție la detalii, de la coafură până la broșă, beretă sau curea. Pot spune că, mai ales dacă ești interesat de fashion, merită să urmărești un film vechi doar de dragul de a privi ținutele, care sunt o adevărată încântare.

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

Sursă foto: Tumblr

 

Vizionare plăcuta! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Have your say