Dezvoltare personală de cel mai bun soi: cum îți poate îmbunătăți viața filosofia

Cartea aceasta îți va arăta cum îți poate schimba viața filosofia, prin idei și exemple practice, pe care le poți aplica în viața de zi cu zi. „Filosofie pentru viață” este genul de carte care trebuie trecută pe lista „de citit într-o viață”.

foto: Luisa Ene

Mulți dintre noi privim filosofia ca pe o disciplină pompoasă, fără aplicabilitate în viața de zi cu zi. Însă la începuturile acestei discipline, în Roma și Grecia antică, filosofia era văzută drept terapie pentru suflet, o unealtă practică ce te ajuta să te cunoști și să trăiești împăcat cu tine însuți și cu viața ta. Filosofii de atunci, precum Socrate, Platon, Seneca, Marcus Aurelius, erau interesați de viața de zi cu zi și de dezvoltarea personală. Ideile lor sunt încă relevante, ca dovadă, psihologia modernă a împrumutat o mulțime de tactici și idei din filosofia antică. Am descoperit o carte recent publicată, care tratează filosofia din această perspectivă și care mi-a întărit ideea că lectura îți poate schimba viața.

Filosofie pentru viață, de Jules Evans, aduce laolaltă doisprezece filosofi, care să ne înveţe lucruri ce sunt adeseori scoase din educaţia modernă: cum să ne stăpânim emoţiile, cum să ne purtăm în societatea de azi, cum să trăim o viață armonioasă. Aceștia ne învaţă arta dezvoltării personale (Cicero spunea că filosofia ne învaţă „să fim proprii noştri doctori“), însă o dezvoltare personală de cel mai bun soi, ce ne deschide minţile şi ne conectează cu societatea, ştiinţa, cultura şi cosmosul.

Abordarea autorului este una pragmatică: fiecăreia dintre diferitele filosofii despre care vorbește, i-a adresat trei întrebări:

  • Ce tehnici de dezvoltare personală putem prelua din respectiva filosofie şi folosi în viaţa noastră?
  • Putem să îmbrăţişăm această filosofie ca pe un mod de viaţă?
  • Ar putea această filosofie să formeze baza unei comunităţi sau chiar a unei întregi societăţi?

Cel mai important lucru legat de această carte este faptul că Evans nu vorbește despre filosofie într-un mod abstract, ci în cazul fiecărei filosofii, dă exemple de oameni care au folosit ideile acesteia în propriile lor vieţi, ca să depășească nişte probleme serioase şi să ducă o viaţă mai bună. 

Jules Evans, foto: Irish Times

Cine este Jules Evans?

Jules Evans conduce Well-Being Project de la Centre for the History of the Emotions, Queen Mary, University of London. Este fondator al London Philosophy Club şi susţine conferinţe şi seminarii de filozofie practică în toată ţara.

Scrie pentru Wall Street JournalThe TimesSpectatorProspect şi Psychologies şi a lucrat în cadrul unor organizaţii precum The New Economics Foundation, Rockefeller Foundation şi School of Life.

 – FRAGMENTE –

💊Filosofia, medicină pentru suflet

📝Socrate, cel mai grandios personaj din filosofia antică a fost primul care a susținut că este responsabilitatea noastră să ne îngrijim de sufletul nostru și asta ne învață filosofia – arta psihoterapiei, care vine de la expresia grecească „a te îngriji de suflet”.

📝 Cicero, om de stat și filosof roman, scria: Există, te asigur, o artă medicală pentru suflet. Este filosofia, al cărei ajutor nu trebuie căutat, precum în bolile trupești, în afara noastră. Trebuie să ne străduim cu toate resursele și puterile noastre să devenim capabili a ne doftorici singuri.

📝Mesajul optimist aflat în centrul filosofiei socratice este că noi avem puterea de a ne vindeca singuri. Suntem în stare să ne examinăm opiniile și să alegem a ni le schimba, ceea ce ne va modifica emoțiile. Această putere se află în noi. Nu este nevoie să ne prosternăm în fața preoților sau a psihanaliștilor pentru mântuire. (…) Și totuși am uitat ce forță se află în noi, așa că ieșim din noi înșine spre a o cerși.

📝 Neurologii au un termen pentru această remarcabilă capacitate a creierului omenesc de a se modifica: „plasticitate”. Filosofii antici greci și romani au fost niște campioni timpurii ai plasticității. După cum spune filosoful stoic Epictet, „nimic nu este mai maleabil decât sufletul omenesc”.

📝 În lumea antică, dezvoltarea personală era cu mult mai ambițioasă și mai cuprinzătoare decât dezvoltarea personală modernă. Nu le oferea oamenilor remedii pe termen scurt, până la apariția unei noi mode de dezvoltare personală. Le oferea oamenilor un mod de viață durabil, cu scopul unei transformări radicale a sinelui.

foto: Luisa Ene

❗Idei importante de reținut din carte, care îți vor schimba viața

📝Epicur ne spune că ne găsim pe această planetă doar câțiva ani înainte să dispărem și, cât timp suntem aici, nu există nimic ce trebuie să facem. Nu există nimeni căruia trebuie să-i fim pe plac. Nu există porunci pe care trebuie să le respectăm. Putem să alegem, pur și simplu, să ne simțim bine, în loc să găsim motive de a fi nefericiți. Putem face alegerea radicală a fericirii.

📝În timp ce ne înghesuim în metrou ca să ajungem la slujba noastră care ne zdrobește spiritul, putem să dăm cu piciorul fericirii, spunându-ne că, la un moment dat în viitor, vom fi fericiți, atunci când vom fi promovați, când vom fi bogați, când vom ieși la pensie. Între timp, clipa prezentă zboară, nebăgată în seamă și lipsită de bucurie.

📝Nu putem fi fericiți acum pentru că am fost terorizați pe când eram la școală sau pentru că părinții s-au purtat urât cu noi. Dar mai este bătăușul școlii de față, hărțuindu-ne și astăzi? Mai sunt părinții stăpâni pe viața ta? Nu ei se poartă urât cu tine în prezent, tu ești acela. Tu singur îți provoci nefericirea. La ce bun să târâm după noi suferințe ce s-au sfârșit, să fim nefericiți acum pentru că am fost cândva?

📝Se spune că oamenii anxioși sau depresivi  „fac un munte” dintr-un mușuroi, apropiind vederii problemele lor până când fiecare mic obstacol pare să capete proporții enorme și teribile. Putem să practicăm operația opusă, de îndepărtare a privirii, lărgindu-ne perspectiva la dimensiuni cosmice, astfel încât să facem din fiecare munte un mușuroi.

📝Lectura mi-a răscolit efectiv întreaga viață. Mi-a dăruit o busolă morală, dorința de a duce o viață mai bună.

📝Cred că oamenii ar trebui să cugete constant la viața pe care o duc. Sunt eu genul de persoană care mi-ar plăcea să fiu? Sunt o lucrare în plină desfășurare.

Cartea aceasta te lasă cu o concluzie optimistă: oamenii se pot cunoaște pe ei înșiși, se pot schimba și pot crea noi deprinderi de gândire, simțire și acțiune. Și mai mult decât atât, îți oferă uneltele necesare pentru a te schimba, prin ideile și tehnicile concrete pe care le dezvoltă.

 

 

Comments

comments

Have your say