Horoscopul, vechi de 2000 de ani: cum au apărut zodiile

Există persoană care să nu știe în ce zodie e? Măcar în glumă, sau pentru a ne relaxa, toți mai citim horoscopul din când în când. Dar cum a apărut horoscopul? Omul de știință Carl Sagan, autorul cărții „Cosmos”, abordează acest subiect într-o secțiune a cărții. Dintotdeauna m-am întrebat cum am ajuns să credem în astrologie și am aflat informații fascinante despre acest subiect din această carte.

De 2000 de ani ne uităm la stele și încercăm să ghicim cum ne influențează acestea viața de zi cu zi. Dar știați că horoscopul era dedicat inițial doar aristocrației și statului și că o modalitate bună de a dărâma un regim era aceea de a-i prezice căderea? Sau că anumite cuvinte, precum dezastru, își au originea în astrologie? Atât de importantă era astrologia în viața oamenilor, încât În Evul Mediu oamenii ajunseseră să creadă că planetele erau de vină pentru moarte sau boală. Astfel, aflăm că în Londra anului 1632, 13 oameni au sucombat de planetă, mai mulți decât cei care au murit de cancer. Oare care erau simptomele?

Informațiile acestea, precum și multe alte detalii fascinante pe care le discut în acest articol, le-am aflat din cartea lui Carl Sagan, Cosmos.

foto: Luisa Ene

Există persoană care să nu știe în ce zodie e? Măcar în glumă, sau pentru a ne relaxa, toți mai citim horoscopul din când în când. Omul de știință Carl Sagan, autorul cărții Cosmos, abordează acest subiect într-o secțiune a cărții. Acesta povestește că, de pildă, în Statele Unite există de zece ori mai mulți astrologi decât astronomi.

În societatea occidentală contemporană, este ușor să cumperi o revistă de astrologie – la un chioșc de reviste, de pildă; este mult mai greu să găsești una despre astronomie. Aproape toate ziarele americane publică o coloană zilnică dedicată astrologiei, dar abia dacă se găsește vreunul care să publice măcar o dată pe săptămână un articol despre astronomie. În Statele Unite există de zece ori mai mulți astrologi decât astronomi. La petreceri, când întâlnesc oameni care nu știu că sunt om de știință, sunt întrebat: Ești născut în Gemeni? Sunt mult mai rare momentele când sunt întrebat: Știi că în exploziile de supernove este creat aur?

Cosmos este o carte fascinantă, care vorbește pe înțelesul tuturor despre univers – voi discuta mai pe larg despre ea într-un articol viitor. În acest articol m-am oprit asupra secțiunii din carte în care autorul vorbește despre astrologie, pentru că dintotdeauna m-a fascinat cum am ajuns să credem în zodii. Astrologia s-a dezvoltat din astronomie (la începuturi cele două domenii nu erau delimitate) și a ajuns să fie mai populară decât aceasta din urmă.

foto: Luisa Ene

Cum a apărut horoscopul?

Odată cu trecerea veacurilor, oamenii au învățat de la strămoșii lor. Cu cât cunoșteai mai exact poziția și mișcările Soarelui, a Lunii și a stelelor, cu atât puteai să anticipezi mai în siguranță când să vânezi, când să sădești și să culegi sau când să aduni triburile. Pe măsură ce precizia măsurătorilor s-a îmbunătățit, a trebuit să fie înregistrate date și astfel astronomia a încurajat observația, matematica și dezvoltarea scrisului.

Dar apoi, mult mai târziu, a apărut o altă idee destul de ciudată, o invazie a misticismului și superstiției în ceea ce era în mare parte o știință empirică. Soarele și stelele controlau anotimpurile, hrana, căldura, viața oamenilor. (…) S-a dezvoltat astrologia.

Horosopul era inițial dedicat aristocrației și statului

Astrologia susține că constelația în care se situează planetele la nașterea unei persoane influențează profund viitorul persoanei respective. În urmă cu câteva mii de ani s-a dezvoltat ideea conform căreia mișcările planetelor determină destinul regilor, dinastiilor și imperiilor. Astrologii studiau mișcările planetelor și se întrebau ce s-a întâmplat ultima dată când, de pildă, Venus răsărea în constelația Berbecului; poate că acum se va întâmpla ceva asemănător. Era o activitate delicată și riscantă. Astrologii au ajuns să fie angajați doar de către Stat. În alte țări era un delict grav dacă citeai semnele cerului și nu erai un astrolog oficial: o modalitate bună de a dărâma un regim era aceea de a-i prezice căderea. Astrologii curții chinezești care realizau predicții inexacte erau executați. Alții pur și simplu măsluiau consemnările pentru a se afla în perfectă concordanță cu evenimentele. Astrologia s-a dezvoltat sub forma unei ciudate combinații a observațiilor, matematicii și înregistrării atente a datelor cu gândirea confuză și minciunile nevinovate.

Treptat, s-a extins și la oamenii de rând

Dar dacă planetele ar putea determina destinul popoarelor, cum ar putea ele să nu influențeze ce mi se va întâmpla mie mâine? Noțiunea de astrologie personală s-a dezvoltat în Egiptul alexandrin și s-a răspândit prin lumile greacă și romană în urmă cu aproximativ 2000 de ani.

foto: Luisa Ene

Știai că anumite cuvinte își au originea în astrologie?

Astăzi putem recunoaște vechimea astrologiei în cuvinte precum dezastru, care în greacă înseamnă stea rea, influenza, care vine din italiană și presupune o influență astrală; mazeltov, termen ebraic – și în definitiv babilonian – care înseamnă constelație favorabilă. După Pliniu, existau romani considerați sideratio, afectați de planete. Se considera în general că planetele reprezintă o cauză directă a morții. (…) Să luam în considerare statistica mortalității orașului Londra din 1632. Printre pierderile teribile provocate de bolile postnatale infantile și boli exotice precum răscoala luminilor și răul regelui, aflăm că, din 9535 de persoane decedate, 13 oameni au sucombat de planetă, mai mulți decât cei care au murit de cancer. Mă întreb care erau simptomele.

Astrologia azi

Iar astrologia personală este încă printre noi: să examinăm două coloane de astrologie publicate în ziare diferite, în același oraș și în aceeași zi. Să presupunem că cineva este Balanță – adică este născut între 23 septembrie și 22 octombrie. Potrivit astrologului de la Post, un compromis va ajuta la slăbirea tensiunii; folositor, poate, dar oarecum vag. Potrivit astrologului de la Daily News, trebuie  să ceri mai mult de la tine, o recomandare care este de asemenea vagă și totodată diferită. Aceste „predicții” nu sunt predicții, ci sunt mai curând sfaturi: spun ce să faci, nu ce se va petrece. Sunt formulate în mod deliberat în termeni atât de generali, încât se pot aplica în cazul oricui. Și prezintă importante neconcordanțe comune.

Este astrologia validă? Cazul gemenilor.

Astrologia poate fi testată prin aplicare la viața gemenilor. Există multe cazuri în care un geamăn moare în copilărie, într-un accident rutier, de exemplu, sau lovit de un trăsnet, pe când celălalt trăiește și prosperă până la bătrânețe. Fiecare s-a născut în exact același loc și la câteva minute diferență unul de celălalt. La nașterea lor răsăreau exact aceleași planete. Dacă astrologia este validă, cum ar putea doi gemeni să aibă destine atât de diferite?

foto: Luisa Ene

*fragmentele sunt din cartea Cosmos, Carl Sagan, editura Herald.

Cartea aceasta a fost adaptată și într-un celebru documentar, Cosmos: A Spacetime Odyssey, realizat de Neil deGrasse Tyson.

Comments

comments