Jostein Gaarder: suntem în lume doar o singură dată și trebuie să profităm la maxim

foto: Luisa Ene

 

Și cred că atât copiii, cât și adulții, au nevoie de povești.

Spunea Jostein Gaarder într-un interviu pentru Hyperliteratura. Iar dacă poveștile mai au și ingrediente utile, pe care le poți lua și aplica în viață, cu atât mai bine. Asta este ceea ce face el cu cărțile sale: îmbină informațiile din filozofie, știință sau artă cu poveștile palpitante. Iar rezultatul este că ajungi să înveți ceva util într-un mod atrăgător.

În Fata cu portocale, Jostein Gaarder încearcă să răspundă la o întrebare: dacă ai ști câte greutăți te așteaptă în viață și cât de scurtă este în marele context al Universului, ai mai alege să trăiești? Pune în context viața noastră și ne arată cât de important este că trăim, cum suntem înconjurați de miracole. De fapt, faptul că trăim, că ne-am născut, este în sine un miracol. Este ca și cum am câștigat la loterie: loteria vieții.

Viața este o loterie gigantică unde numai lozurile câștigătoare sunt vizibile. Tu, care citești această carte, ești un asemenea loz câștigător. Lucky you!

foto: Luisa Ene

Dacă ai știi câte greutăți te așteaptă în viață și cât de scurtă este în marele context al Universului, ai mai alege să trăiești viața asta care trece cât ai clipi?

Gândește-te că ești undeva gata să treci pragul către marea aventură acum multe miliarde de ani când totul a fost creat, a scris tata. Puteai alege dacă doreai să te naști și să trăiești pe această planetă. Nu urma să știi când vei trăi și nici cât timp urma să fii aici, dar oricum nu ar fi fost vorba decât de câțiva ani. Ai fi știut doar că dacă ai fi ales ca vreodată să vii pe lume, atunci când se împlinea sorocul, cum se spune, sau când a venit „împlinirea vremii”, trebuia să te desprinzi și să părăsești totul.

Lecția mea din Fata cu portocale?

Suntem în lume doar o singură dată, așa că trebuie să profităm la maxim de fiecare clipă. Să nu ne pierdem vremea cu prostii, să nu ne întunecăm zilele cu lucruri stupide și supărări de moment. Să apreciem miracolul de a ne naște în lumea asta frumoasă și plină de minuni (pe care le putem vedea dacă deschidem bine ochii). Toate referințele din carte despre știință te fac să realizezi cât de mic ești tu în comparație cu Universul și cât de insignifiante sunt de fapt problemele tale în marele tablou al vieții. Pune lucrurile în context. După lectura asta, cu siguranță o să privesc cerul mai des. 🙂

De fapt, nu am nimic împotriva machiajului și a rujului de buze. Totuși, să nu uităm că ne aflăm pe o planetă în spațiul cosmic. Totuși, unele fete nu sunt în stare să vadă Universul din cauza machiajului de la ochi. Poate și unii băieți nu sunt în stare să arunce o privire deasupra orizontului din cauza fotbalului. Este oricum o bucată bună de mers de la mica oglindă de machiaj până la oglinda unui telescop! Cred că aceasta se poate numi ”o schimbare în felul de a vedea lucrurile”. Sau poate o experiență revelatoare, când „îți pică fisa”. Nu este niciodată prea târziu să ai o astfel de experiență. Sunt mulți care trăiesc toată viața fără să-și dea seama că plutesc în spațiu. Aici jos oamenii au prea multă treabă și nu se pot gândi la altceva decât la viața de zi cu zi. (…) Vreau doar să spun că acest lucru nu trebuie să ne împiedice să încercăm să vedem puțin mai departe de vârful nasului.

-*-

Nu veni să îmi spui că natura nu este un miracol. Nu veni să îmi spui că lumea nu este o aventură. Cel care nu a înțeles acest lucru este în pericol să înțeleagă numai în momentul când aventura este pe punctul de a se termina. Atunci are o ultimă șansă de a-și smulge ochelarii de cal, o ultimă ocazie de a se freca la ochi de uimire, o ultimă posibilitate de a se abandona acestui miracol de la care acum își ia rămas bun, pentru că îl va părăsi.

-*-

Dar a visa despre ceva improbabil are un nume al său. Se numește speranță.

-*-

Dacă v-a plăcut Eleganța ariciului sau dacă vă place Irvin Yalom (alt scriitor care se folosește de filozofie în cărțile sale), atunci trebuie să citiți Fata cu portocale sau Lumea Sofiei. De fapt, pe Jostein Gaarder l-am descoperit datorită Sofiei, o carte care te trece prin toată istoria filozofiei, doldora de idei faine și cu o acțiune ce te ține cu sufletul la gură. Ideile lui te ajută să te dezvolți, pentru că, după cum spune chiar Jostein Gaarder,

Omul va fi fericit numai atunci când își va dezvolta și folosi toate capacitățile și posibilitățile sale. (Lumea Sofiei)

Comments

comments

1 comment

  1. Alina - February 14, 2018 9:09 am

    Dacă ai fucking știi ??????????

    Reply

Have your say