Mark Twain descris de fiica sa: e cel mai drăguț om pe care l-am întâlnit

Mark Twain prin ochii fiicei sale, Susy, care la 13 ani se apucă să îi scrie biografia. Scriitorul este descris cu o simplitate amuzantă și emoționantă iar noi avem ocazia să îl vedem într-o postură umană, cu bune și rele.

Cărțile copilăriei nu se uită niciodată, iar eu nu am uitat cum citeam fascinată cărțile lui Mark Twain: Aventurile lui Tom Sawyer, Prinț și cerșetor, Un yankeu la curtea regelui Arthur sau Aventurile lui Huckleberry Finn. Autobiografia lui mi-a arătat o altă față a sa: de soț, tată și om trecut prin multe încercări în viață. Dar cel mai mult m-au emoționat pasajele transcrise de el din „biografia” pe care a scris-o fiica sa, Susy, pe când avea 13 ani.

De aici aflăm că:

  • unele năzbâtii ale celebrului Tom Sawyer sunt inspirate de isprăvile autorului, din copilărie
  • Mark Twain „chiulea de la școală tot timpul”
  • fuma excesiv și iubea să joace biliard
  • iubea animalele, în special pisicile, cărora le punea nume amuzante
  • cartea preferată a fiicei sale, dintre cele scrise de el, este ‘Prinț și cerșetor’

Și altele, pe care le aflați citind rândurile de mai jos. 🙂

foto: Luisa Ene

Când avea 13 ani și era o fetiță firavă, cu codițe cu nuanțe arămii care îi cădeau pe spate, și era probabil albina cea mai harnică din stupul familial, Susy a adăugat, în secret, din proprie inițiativă și din dragoste, încă o sarcină în viața ei – scrierea biografiei mele. (…) Iată cum începe:

Suntem o familie foarte fericită. Ea se compune din tata, mama, Jean, Clara și cu mine. Tata este cel despre care scriu și n-o să-mi fac griji că n-o să știu ce să scriu despre el, pentru că e un personaj uimitor.

foto: Luisa Ene

Cum arăta Mark Twain – „pe scurt, un bărbat extraordinar de chipeș”

Înfățișarea tatălui meu a fost descrisă de multe ori, dar foarte greșit. Are un păr cărunt foarte frumos, nici prea des, nici prea lung; exact la fix; un nas roman, care face ca frumusețea celorlalte trăsături să iasă în evidență; ochi albaștri și blânzi și o mustață mică. Forma capului și a profilului este minunată. Are o față foarte frumoasă – pe scurt, este un bărbat extraordinar de chipeș. Toate trăsăturile sale sunt perfecte, în afară de dinți. Tenul său este foarte deschis și nu poartă barbă. E un om foarte bun și foarte amuzant. E destul de temperamental, dar cu toții suntem așa în familie. E cel mai drăguț om pe care l-am întâlnit și pe care îl voi întâlni vreodată – ah, și e atât de distrat! Dar spune niște povești încântătoare. Eu și Clara obișnuiam să stăm fiecare pe câte un braț al fotoliului său și să-i ascultăm poveștile.

Îmi amintesc foarte limpede zilele în care le spuneam povești. Acele mici creaturi alcătuiau un public dificil și exigent.

Mark Twain

Cum se relaxa Mark Twain – jucând biliard și fumând

Jocul preferat al tatei este biliardul; când este obosit și vrea să se recreeze, stă toată noaptea treaz și joacă biliard – pare să-i odihnească mintea. Fumează enorm, aproape încontinuu. (…) Ieri ne-a spus că nu suportă să audă vorbind pe altcineva în afară de el, dar că pe sine s-ar putea asculta ore în șir fără să obosească. Bineînțeles, a spus-o în glumă, dar sunt convinsă că spunea adevărul.

Mark Twain iubea animalele

Tatei îi plac foarte mult animalele, mai ales pisicile. Aveam o pisicuță gri care ne era foarte dragă, pe care a botezat-o „Leneșa”. O plimba prin cameră pe umărul lui – era o priveliște foarte simpatică! Numele cu care le-a botezat pe toate pisicile noastre sunt teribil de amuzante, de exemplu Vagaboanda, Abner, Pestrița, Fraeulein, Leneșa, Bufalo Bill, Cleveland, Terci Acru, Molima sau Foametea.

Despre ‘Prinț și cerșetor’ & ‘Aventurile lui Tom Sawyer’

Una dintre cele mai recente cărți ale tatei este ‘Prinț și cerșetor’ și e, fără îndoială, cea mai bună carte a lui. Foarte puțini oameni îl cunosc pe tata, adică îl cunosc cu adevărat; ei cred că Mark Twain e un umorist care râde de toți și de toate. (…) De-asta am vrut ca tata să scrie o carte care să-i dezvăluie firea amabilă și afectuoasă, iar ‘Prinț și cerșetor’ asta face, într-o oarecare măsură. Cartea e plină de idei minunate și fermecătoare, iar limbajul este perfect! ‘Prinț și cerșetor’ este plină de momente înduioșătoare, dar întotdeauna există și o urmă de umor. Tata scrie foarte rar un fragment care să nu conțină și ceva umor pe undeva și nici nu cred c-o va face vreodată!

Eu și Clara suntem sigure că tata chiar i-a jucat bunicii farsa cu biciul, despre care povestește în ‘Aventurile lui Tom Sawyer’:

  • Dă-mi nuiaua aia!

Nuiaua plana în aer, pericolul era teribil. Vai, uită-te în spatele tău, mătușă!

Bătrâna doamnă s-a învârtit și și-a apucat fustele, plecând din calea pericolului. Flăcăul a fugit într-o secundă, cățărându-se pe gardul înalt și dispărând de partea cealaltă.

Și suntem sigure că tata chiulea de la școală tot timpul. Cât de ușor cred că se prefăcea că e pe moarte, ca să nu fie nevoit să meargă la școală!

Mark Twain despre biografia scrisă de fiica sa, Susy

Am mai primit complimente și înainte, dar niciunul nu m-a impresionat la fel de mult; în ochii mei, niciunul nu se poate ridica la valoarea cinstei pe care mi-a făcut-o Susy. Citind-o acum, după atâția ani, mă simt cum s-ar simți un om sărac și modest care, pe neașteptate, citește un decret care îl ridică la rangul de nobil. (…) Nu pot să schimb vreun rând sau vreun cuvânt din portretul pe care mi l-a schițat Susy și din care voi transcrie câteva pasaje exact așa cum au ieșit, cu o simplitate amuzantă, din inima ei sinceră, inima minunată a unui copil. Tot ce provine din acea sursă are un farmec și o grație care depășesc toate legile recunoscute ale literaturii, dar tot literatură rămâne, și încă una demnă de toată prețuirea.

foto: Luisa Ene

*fragmentele sunt din Capitole din autobiografia mea, Mark Twain.

 

 

Comments

comments

Have your say