MO – filmul românesc pe care trebuie să îl vezi toamna aceasta

Joi, 26 septembrie, am fost la avanpremiera filmului Mo, cu Dana Rogoz și Răzvan Vasilescu. Avanpremiera a coincis și cu ziua de naștere a Danei Rogoz, cea care interpretează rolul principal feminin din film.

După vizionare am apucat să fac o poză cu Dana Rogoz, să îi strâng mâna și să o felicit. Cred că un joc bun se cunoaște atunci când personajul reușește să treazească emoție în tine, ceea ce Dana Rogoz a reușit să facă cu MO. S-a și văzut cât de implicată a fost în rol, pentru că la discuția cu presa, care a avut loc după vizionarea filmului, își „apăra” personajul cu tărie și pasiune de fiecare dată când explica ceva.

Mo este un proiect independent și este regizat de către soțul Danei Rogoz, Radu Dragomir. Ideea acestui film a venit cu mulți ani în urmă, când acesta a citit un articol despre cazul unui profesor universitar care a agresat sexual o studentă. Cazul i-a rămas în memorie și a decis să scrie un scenariu inspirat din asta.

Alături de Dana Rogoz, la avanpremiera filmului

Filmul spune povestea lui Mo şi a prietenei ei, care sunt prinse copiind de către cel mai sever profesor din facultate. După ce îl roagă să mai dea o data examenul, profesorul le invită la el acasă. Aici, cele două studente vor fi supuse unui examen neaşteptat. Totul pare o glumă, până când lucrurile scapă de sub control.

Filmul ne explică nuanțat care pot fi circumstanțele în care se ajunge la abuzuri, arătându-ne atât perspectiva victimei, cât și pe cea a agresorului. Cred că este important să aducem subiectul agresiunii sexuale la lumină, mai ales în contextul în care sondajele arată că jumătate dintre români consideră că violul este justificat în anumite circumstanțe.

Comments

comments

Have your say