Noutățile săptămânii

Un nou articol din seria „Noutățile săptămânii”, în care adun cele mai interesante vești din lumea culturală și noi apariții literare.

Aria de Nazanine Hozar, o impresionantă odisee despre complexitatea vieții iraniene.

Bestsellerul Aria, roman de debut al lui Nazanine Hozar publicat de Editura Trei, i-a adus scriitoarei recunoaștere și apreciere din partea unor nume notabile ale lumii literare. „Un Doctor Jivago al Iranului”, spunea Margaret Atwood despre ficțiunea istorică Aria, în timp ce John Irving se referea la „o odisee feministă despre o fată în vremuri complicate, la izbucnirea revoluției din Iran. Un roman istoric echilibrat și dramatic, cu rezonanță în prezent”.

”Imperialul” beethovenian in deschiderea stagiunii Orchestrei de Camera Radio!

Miercuri, 7 octombrie (ora 19.00)Orchestra de Camera Radio prezintă publicului primul sau concert din noua stagiune (2020-2021) si propune un concert 100% BEETHOVEN, dedicat Anului International Beethoven, marcat  in intreaga lume la implinirea a 250 de ani de la nasterea marelui compozitor. Celebrul Concert nr. 5  pentru pian si orchestra – Imperialulultimul dintre concertele de pian compuse de Beethoven si cel mai cunoscut dintre ele, va fi interpretat la Sala Radio de apreciatul pianist SIMON TRPČESKI (Macedonia), aplaudat in recitaluri la New York, Paris, Londra, Sydney sau Tokyo. Evenimentul va fi dirijat de TIBERIU SOARE, dirijor al Operei Nationale Bucuresti, ce s-a aflat la pupitrul unor ansambluri de prestigiu ca Orchestra Filarmonica din Londra (London Philharmonic Orchestra), Orchestra Filarmonica Regala (Royal Philharmonic Orchestra) sau Hof Symphoniker Orchester.

Tiberiu Soare

Voci feminine românești în America de Nord, în fiecare marți la ICR New York

16 scriitoare româno-americane și româno-canadiene sunt promovate în spațiul public american printr-o serie de evenimente virtuale originale și exclusive, create de reprezentanța Institutului Cultural Român la New York. Proiectul „Voci feminine românești în America de Nord” / „Romanian Women Voices in North America” se va desfășura în perioada 6 octombrie – 24 noiembrie 2020, în mediul online, și va pune în evidență vocile feminine ale literaturii româno-americane.

Sculptură nouă la Cluj, Arcul limbii române

Duminică, 4 octombrie, sculptorul Liviu Mocan a inaugurat în Piața Unirii din Cluj-Napoca cea mai recentă lucrare a sa, „Arcul limbii române”, realizată împreună cu compania românească Megatitan, cel mai mare procesator și debitator cu laser din Sud-Estul Europei. Cu un diametru de 7 metri, lucrarea a fost creată pe parcursul unui an, de la concepere până la patina finală, „cu o minuțioasă muncă de vectorizare a desenului manual. Este realizată din corten steel prin tăiere cu laser și suduri speciale, toate donate de dragul limbii române și al artei de către patronul și mecena domnul Ioan Bălan, patronul Megatitan”, declară creatorul acesteia.

Despre conceptul sculpturii, alegerea numelui și ideea de la care a plecat crearea operei de artă, Liviu Mocan spune că: „Arcurile de triumf au fost create pentru a mări victorii armate. Arcul limbii române glorifică victoria limbii române din istoria poporului nostru și, din orice unghi s-ar uita, vizitatatorul va admira perfecțiunea. Poetul clujean Dumitru Cerna a selecționat cuvinte din vocabularul limbii române, câte 70 pentru fiecare dintre cele 4 fețe ale arcului. Aceste cuvinte sunt traforate în arcul metalic astfel încât privitorul va vede cerul prin limba română. Noaptea, datorită unui sistem electric, prin cuvintele românești iese lumină”.Comments

comments

Have your say