Noutățile săptămânii

Astăzi dau startul unei noi rubrici pe blog în perioada aceasta: Noutățile săptămânii. Asta înseamnă că săptămânal voi scrie un articol despre noutățile din sfera culturală, promoții de carte, evenimente și multe alte lucruri și vești interesante pe care le aflu. Stați aproape! :)

foto: Tumblr

A venit toamna. Acoperă-mi inima cu ceva o carte.

Citeam recent un articol intitulat De ce e Septembrie cea mai bună lună pentru rezoluții, în care autoarea, Georgiana, spunea ceva cu care rezonez 100%:

Ador toamna și promisiunea pe care o poartă: aceea că vom trece într-un alt anotimp, că va schimba peisajul, că e un nou început. Pentru mine, septembrie e noul ianuarie.

Și eu consider toamna un nou început, de aceea m-am gândit că e nimerit să dau startul unei noi rubrici pe blog în perioada aceasta: Noutățile săptămânii. Asta înseamnă că săptămânal voi scrie un articol despre noutățile din sfera culturală, promoții de carte, evenimente și multe alte lucruri și vești interesante pe care le aflu. Săptămânal primesc o mulțime de comunicate de presă de la edituri și nu numai și mi-am dat seama că ar fi păcat ca aceste noutăți să rămână doar pentru mine. Fără să mai lungesc vorba, iată noutățile acestei săptămâni.

📚Noutăți literare

Simfonia sălbatică, o carte muzicală pentru copii, de la Dan Brown, editura Rao

Pe 1 septembrie, Dan Brown le aduce copiilor din România o carte… muzicală: Simfonia sălbatică, o carte pentru copii unică. Nu doar pentru că este scrisă de Dan Brown, autorul Codului lui Da Vinci, ci şi pentru că este o carte… muzicală. În premieră pentru piaţa editorială românească, o carte care vine cu propria ei aplicaţie, care, odată descărcată prin intermediul unui QR code, redă coloana sonoră care a fost compusă special pentru acest volum, chiar de către autor. Aşadar, copiii din România vor avea parte de la data de 1 septembrie, momentul lansării internaţionale a acestui volum superb desenat de ilustratoarea Susan Batori, de o experienţă nemiavăzută. Lăsându-se conduşi de bagheta drijiorului Chiţ, cel care dirijează, în fapt, „Simfonia sălbatică”, ei vor învaţa câte ceva nou de la fiecare dintre personajele din această carte. Ba chiar vor avea parte şi de… coduri secrete, aşa cum ne-a obişnuit pe toţi Dan Brown să descoperim în cărţile sale!

Pe val de Angie Thomas, un roman ca un concert de rap, editura Trei

Numele scriitoarei americane Angie Thomas se profilează deja ca un reper important al genului Young Adult. Romanul de debut, Ura cu care lovești, a devenit bestseller imediat după lansare și a fost ecranizat, iar cartea care i-a urmat a cunoscut același succes. Pe val, al doilea roman semnat de Angie Thomas și publicat în Statele Unite la începutul anului trecut este deja numărul 1 în top bestseller New York Times și a avut recenzii elogioase în Washington Post și în presa din Marea Britanie.  Romanul explorează teme precum prietenia, legăturile puternice dintr-o familie, temerile, violența și rasimul, fiind totodată și un roman al căutării de sine. Iar uneori muzica reprezintă în același timp o oportunitate de a-ți spune povestea celorlalți, dar și un drum către sine. Brianna este un „trandafir răsărit din beton”, care reușește prin această formă de artă să se ridice deasupra lumii sale. În ciuda lumii dure descrise, romanul lui Angie Thomas nu este apăsător. Scriitoarea americană are capacitatea de a alterna descrieri extrem de realiste cu episoade de mare sensibilitate, duioșie abia camuflată și umor. Și un alt aspect interesant este că versurile cântecelor sunt redate integral în carte, astfel încât cititorii pot avea senzația că ascultă un concert rap. De altfel, Angie Thomas a mărturisit că mizează pe puterea acestei forme de artă să ducă mai aproape de tineri mesajul cărții sale.

Codul vieţii, povestea science-fiction a momentului, editura Rao

Este anul 2049 și Guvernul SUA decide să folosească o armă biologică în Kandahar, iar când aceasta nu acționează chiar așa cum a fost plănuit, este începutul sfârșitului. O pandemie începe să decimeze omenirea, iar antidotul nu ajunge decât pentru câțiva „aleși“. Un grup de cercetători încearcă, contracronometru, să creeze bebeluși modificați genetic imuni la această boală, care vor fi născuți, crescuți și păziți de roboți inteligenți cu personalitate unică, numiți Mame, până când reintegrarea lor în societate se va putea face fără riscuri.

Albert-László Barabási dezvăluie în „Formula. Legile universale ale succesului” mecanismele științifice ale succesului și cum îl obținem

În toate domeniile sociale, de la arte, sport și tehnologie, până la știință și politică, succesul exercită asupra lumii moderne o adevărată fascinație: toată lumea îl dorește, însă puțini îl și obțin. Unii mizează pe muncă, alții, pe perseverență sau o idee genială, dar succesul tot întârzie să apară. Este succesul rodul hazardului? De ce unele persoane nu reușesc, în ciuda eforturilor și calităților lor, iar alții par să joace „jocul succesului cu zaruri măsluite”? La aceste întrebări răspunde Albert-László Barabási, unul dintre cei mai de succes cercetători de origine română, profesor de ştiinţa reţelelor la Northeastern University, dar și la Harvard Medical School. „Formula. Legile universale ale succesului”, revoluționează modul în care privim poveștile din spatele oamenilor de succes. Ne spulberă prejudecățile și așază miturile pe temelia solidă a cercetării științifice. Aceasta pentru că succesul funcționează după anumite tipare recurente, în absolut orice domeniu, iar acestea sunt descrise pe larg în volumul „Formula. Legile universale ale succesului”.

📅 Evenimente

„Acasă”, lungmetrajul de debut al lui Radu Ciorniciuc, care a documentat, timp de patru ani, tranziția unei familii de la viața în mijlocul naturii din Delta Văcărești la adaptarea în jungla urbană a Capitalei, va putea fi urmărit pe marile ecrane în aer liber, din 18 septembrie.

Filmul a fost distins, pe 20 august, în cadrul Galei de închidere a Sarajevo Film Festival, cu Human Rights Award/ Premiul pentru Drepturile Omului, acordat celui mai bun film din competiția documentarelor, care urmărește o temă universală legată de drepturile omului. „Acasă” este primul film românesc ce primește această distincție.

„Uman, filmul vorbește despre căutarea, pe care o avem cu toții, a unui loc – în noi și în jurul nostru – pe care să-l putem numi al nostru, acasă. Explorează întrebări precum: Ce este fericirea? Ce înseamnă o familie? Unde este acasă? Filmul documentar, atunci când este făcut cu pasiune, onestitate și dragoste, este un mediu care ne ajută să înțelegem atât lumea din noi, cât și pe cea din jur mai bine.”, spune Radu Ciorniciuc.

UNFINISHED, primul festival multidisciplinar din România, va avea loc în perioada 27 septembrie – 4 octombrie 2020, într-o platformă digitală creată de la zero. Desfășurat sub înaltul patronaj al Parlamentului European, evenimentul va oferi participanților scurte doze de conținut – workshop-uri, conversații, performance-uri și prezentări susținute de invitații ediției. Printre speakeri se numără Priya Parker, consilier strategic și autor al bestsellerului „The Art of Gathering” și „Together Apart”, care va vorbi despre modul în care ne adunăm și interacționăm atunci când suntem împreună, mai ales în aceste vremuri, și Perry Chen, artist și fondator Kickstarter, care va susține un workshop inovativ. Lor li ve vor alătura Cristiana Pașca Palmer, fost secretar general adjunct al Națiunilor Unite, Anand Giridharadas, scriitor și autor al „Winners Take All” și Jerry Michalski, consultant tehnic și fondator, asociat | ReX | Jerry’s Brain. 

Fundațiile Cărturești, Asociația Maria și Pro Patrimonio au lansat un program de burse și rezidențe de creație literară dedicate autorilor români cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu. Proiectul pune la dispoziția autorilor români patru burse în valoare de 1000 de euro fiecare și patru rezidențe de creație oferite de Asociația Maria și Fundația Pro Patrimonio și găzduite de Conacul Petre P. Carp din Țibănești și Vila Golescu din Câmpulung Muscel. La baza acordării acestor burse de creație literară se află campania Cititori pentru scriitori, prin care 10% din vânzările cărților autorilor români în perioada 15 iulie 2020 – 15 septembrie 2020 pe carturesti.ro vor fi direcționate către Fundația Cărturești pentru sprijinirea programului. Autorii interesați se pot înscrie în perioada 15 septembrie 2020 – 15 octombrie 2020, iar mai multe detalii găsiți pe site.

💰Promoții carte

Am un CADOU pentru voi. 🙂 Un cod de discount de 100 de lei pentru comenzile de minim 190 de lei de pe librex.ro asta înseamnă că voi comandați cărți de 190 lei și plătiți doar 90 lei, folosind codul LUISA100. Și partea faină este că transportul este gratuit și vă puteți alege și o carte cadou. Toată treaba asta face parte dintr-o campanie binevenită, inițiată de Librex, #motivesacitesti.

Spun binevenită pentru că, din păcate, studiile spun că 93% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Însă cifra aceasta se poate schimba, prin inițiative de genul acesta, de informare și cultivare a consumului de carte. Susțin întotdeauna genul acesta de campanii, pentru că în definitiv asta încerc să fac și eu prin blogul meu – să promovez lectura. Așa că spor la citit și nu uitați de codul de reducere – este valabil până în 30 septembrie.

Odată cu trecerea anilor, am căutat să înțeleg cum funcționează lumea, de unde au apărut oamenii, ce se află în univers în afară de noi și mi-am dat seama că răspunsul îl găsesc mai degrabă în cărțile de știință decât în cele de literatură. În continuare, științele umaniste rămân preferatele mele, însă nu pot să nu mă înclin în fața științelor exacte și al oamenilor de știință care au făcut posibil acest moment și mod de comunicare, în care scriu un articol pe blog, iar voi îl citiți. De aceea m-am bucurat să văd că Editura Herald sărbătorește cărțile de știință.

În perioada 28 august – 3 septembrie, pornim pe urmele evoluției, ne vom aventura în marele ocean al spațiului, vom discuta despre forțele și personalitățile care au contribuit la nașterea științei moderne, explorând subiecte precum originea vieții, spațiu-timp, creierul uman, legile fundamentale ale naturii, rolul gândirii critice în viața omului contemporan, prin prisma unor cărți semnate de Carl Sagan, Leonard Mlodinow, Sean Carroll, Nikola Tesla, Voltaire, Bertrand Russell, Thomas Paine, Charles Darwin sau Neil Shubin, autori care au transformat descoperirile în adevărate experiențe. Selecția de cărți disponibilă pe www.edituraherald.ro ce reunește contribuții valoroase în domenii precum biologie, fizică, astronomie, filosofia științei, inventică, va beneficia și de un discount de 30% pe toata durata campaniei Cum ne ajută Stiinta?

Închei cu piesa pe care o ascult pe repeat perioada aceasta, și vă doresc o săptămână de poveste! 🙂

Comments

comments

Have your say