O carte despre Pablo Escobar, scrisă de amanta lui

Pablo Escobar nu mai are nevoie de prezentare. S-au scris cărţi despre el, s-au făcut filme, iar serialul „Narcos” a făcut furori. Dar cartea de faţă prezintă lucrurile dintr-o perspectivă diferită: este scrisă de celebra sa amantă, Virginia Vallejo.

Așadar, nici un amănunt din noaptea aceea tropicală și caldă, prima petrecută la Hacienda Napoles, nu m-ar fi putut pregăti pentru lumea de proporții colosale pe care urma să o descopăr a doua zi și nici pentru dimensiunile acelui regat, diferit de toate cele pe care avusesem ocazia să le cunosc până atunci. Nimeni nu m-ar fi putut preveni în privința ambițiilor nemăsurate ale omului care o clădise din praf de stele, cu spiritul din care sunt alcătuite miturile, care schimbă pentru totdeauna istoria națiunilor și destinul oamenilor.

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar, Virginia Vallejo

Ai spune că după toate filmele, cărțile, documentarele și mai ales celebrul Narcos de pe Netflix, despre viața lui Pablo Escobar nu se mai pot spune lucruri noi. Te-ai înșela.

Cartea Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar, este o lectură ce se citește pe nerăsuflate, pune într-o altă lumină viața lui Pablo Escobar, îl arată mai uman și dezvăluie lucruri foarte incitante despre viața lui și lumea în care se învârtea în Columbia anilor 1980.

📚 Despre ce este vorba în Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar

Cartea spune povestea celebrului Pablo Escobar, văzută prin ochii amantei sale, Virginia Vallejo.

Virginia Vallejo este o cunoscută ziaristă de televiziune din Columbia, ajunsă celebră în toată lumea datorită relației cu Pablo Escobar. În 2006 a părăsit Columbia sub protecția Agenţiei de luptă împotriva drogurilor din SUA, pentru a depune mărturie într-un proces împotriva lui Alberto Santofimio, fost ministru de Justiţie columbian şi asociat al lui Escobar.

Un an mai târziu, în 2007, Virginia Vallejo a publicat această carte vorbește despre corupția din Columbia, lumea cartelurilor de droguri și, bineînțeles, relaţia ei cu Pablo Escobar. Când l-a cunoscut, în 1982, ea era o celebră prezentatoare TV și fotomodel, iar Pablo Escobar abia intrase în politică.

📚 Cât adevăr conțin spusele Virginiei despre Pablo Escobar?

Este cunoscută relația celor doi, însă fiul lui Pablo Escobar a infirmat anumite lucruri pe care ea le susține în Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar. Spre exemplu, acesta spune că tatăl său nu a avut o relație atât de îndelungată cu Virginia precum susține ea, și că nu ar fi fost atât de importantă pentru el.

Într-adevăr, pe parcursul cărții Virginia pare că vrea prea mult să ne convingă de faptul că Pablo Escobar a iubit-o, că îi făcea declarații de iubire nemăsurată și că nu a fost o simplă amantă pentru el.

foto: Luisa Ene

📚 Câteva impresii despre carte

Mi-a plăcut foarte mult, cartea e bine scrisă, te ține în suspans și arată partea mai umană a lui Pablo Escobar. Cu toate astea, mi-a lăsat impresia că multe lucruri sunt înflorite. Indiferent cum ar fi, e o lectură bună, ce nu îți permite să o lași din mână.

Foarte emoționant este pasajul în care ea descrie ziua în care Pablo a dus-o la groapa de gunoi din Medellin, pentru a-i arăta cum trăiesc niște familii acolo, în case improvizate. Virginia i-a luat un interviu, care a creat mare vâlvă în Columbia și l-a transformat pe Escobar într-un om iubit de popor. Clasele de jos își puneau speranța în el.

Demnitatea acestor ființe umane, curajul, noblețea, capacitatea neștirbită de a visa în niște condiții care ne-ar arunca pe oricare dintre noi în cele mai adânci genuni ale disperării și înfrângerii mi-au preschimbat compasiunea în admirație. (…) Nu-mi mai pasă cum obține Pablo tonele lui de bani, ci numai cele o mie și una de forme de magie pe care le înfăptuiește slujindu-se de ei.

Emsiunea despre groapa de gunoi provoacă un cutremur la nivel național. Toți colegii mei vor să-i ia interviuri lui Pablo Escobar, pentru a vedea de unde obține banii un parlamentar supleant de 33 de ani care pare să dispună de resurse inepuizabile, alături de o generozitate nemaiîntâlnită și cu un neliniștitor talent de lider politic, rezultat al unui amestec insolit de bani și de suflet.

Cartea chiar te face să empatizezi cu Escobar, lăsând la o parte lumea drogurilor în care trăia și crimele de care se făcea vinovat. Pentru că Escobar nu era doar un magnat al drogurilor, ci și un personaj care ajuta o mulțime de oameni necăjiți să trăiască mai bine.

Mi-a plăcut mai mult personajul Escobar, decât Virginia. Senzația mea este că din dorința de a lăsa o impresie bună, mai ales că a fost condamnată de toată lumea pentru relația cu Pablo, Virginia a exagerat multe lucruri. Cu toată strădania ei, mie mi-a părut trufașă, materialistă, manipulatoare și nu atât de frumoasă precum se autodescrie (judecând după pozele cu ea găsite pe internet).

  • repetă de zeci de ori că ea nu a primit bani de la Escobar și l-a iubit pentru ceea ce era el. Cu toate astea, povestește pătrunsă de importanță cum Pablo îi dădea zeci de mii de euro și o trimitea la Miami la shopping, sau cum trimitea avion privat după ea, sau cum i-a achitat datoriile de 100.000 de dolari pe care afacerea ei le acumulase. Pe de altă parte, insistă pe faptul că era o femeie independentă la fiecare 10 pagini.
  • își dorește atât de mult să arate că nu a fost doar o femeie frumoasă, ci și inteligentă, încât descrie în zeci de pagini cum purta discuții intelectuale cu Pablo și cum ea i-a fost, într-un fel, mentor, educator.
  • pe de altă parte, tot la fiecare 10 pagini, reamintește cum era considerată cea mai frumoasă femeie din Columbia, cum era curtată de absolut toți bărbații bogați din Columbia și cum era dorită de orice bărbat

Lăsând la o parte impresia mea despre Virginia, cartea este foarte bună: are pasaje aproape poetice, descrieri care evocă foarte bine Columbia anilor 1980 și dezvăluie amănunte fascinante despre Pablo Escobar.

Pablo Escobar & Virginia Vallejo

Fragmente

Apoi, după o zi oarecare și după alte două decenii, aveam să înțeleg sau să accept, în sfârșit, că nu trebuie să te întorci în locurile splendid de frumoase unde, cândva, ai simțit o fericire intensă preț de câteva ore, fiindcă nu mai ești același și tot ce rămâne este nostalgia culorilor și, mai ales, a hohotelor de râs.

📚

Pablo Escobar se numără printre puținii copii privilegiați care știu, încă de la o vârstă fragedă, ce vor să devină când se vor face mari: Voiam doar să fiu bogat, mai bogat decât familia Echevarria din Medellin și decât oricare altul dintre bogătașii din Columbia, slujindu-mă de toate resursele și de uneltele pe care viața avea să mi le pună la îndemână. Mi-am jurat că, dacă la 30 de ani nu am un milion de dolari, mă sinucid cu un glonț în tâmplă, îmi mărturisește într-o zi.

📚

Al doilea scop al lui Pablo, după obținerea unei averi colosale, este să-și folosească banii pentru a deveni cel mai popular lider politic al tuturor timpurilor. Cum să nu fie un act de schizofrenie declarată, un delir de măreție, un cult exagerat al personalității, o extravaganță fără precedent, risipă nicicând visată, exorbitantă și, mai ales, inutilă, să aspire la a dărui 10 000 de case celor fără adăpost și să pună capăt foametei într-un oraș de un milion de locuitori?

📚

Cei care dețin capitaluri fabuloase trăiesc cu eterna îndoială dacă nu cumva sunt iubiți doar pentru banii lor; de aceea, sunt aproape la fel de nesiguri și de neîncrezători în materie de dragoste precum femeile celebre pentru frumusețea lor, care se întreabă tot timpul dacă bărbații au cu adevărat nevoie de ele ori vor doar a se făli cu ele, la fel cum fac cu proprietățile lor sau cu trofeele de vânătoare. Pablo, în schimb, este cu desăvârșire convins de faptul că susținătorii lui, armata lui, femeile sale, prietenii lui și, evident, eu îl iubim pentru el însuși, nu de dragul averii.

📚

Mă întreb care va fi soarta acestui amestec de mecena și bandit, atât de tânăr și de naiv. de care m-am îndrăgostit și eu. Va ști să-și joace cărțile?

📚

La invitația celor de la Litera am văzut și filmul, mi-a plăcut enorm, mai ales că joacă feblețea mea, Penelope Cruz, alături de Javier Bardem. Amândoi fac un rol excepțional, iar filmul merită văzut chiar și doar pentru imagine și mai ales, pentru ținutele Penelopei.

Penelope Cruz & Javier Bardem în rolurile Virginiei & Pablo.

Comments

comments

Have your say