O lecție de viață de la Nietzsche

Quotefancy-10299-3840x2160

„Dacă în tot ceea ce vrei să faci, începi prin a te întreba: Oare sigur vreau să fac asta de un număr infinit de ori? vei avea cel mai solid centru de greutate. Iată învățătura doctrinei mele. Trăiește în așa fel încât să-ți dorești să retrăiești, căci oricum vei retrăi. Cel care-și găsește bucuria supremă în strădanie, să se străduiască! Cel care iubește odihna mai presus de orice, să se odihnească! Cel căruia-i place mai mult decât orice să se supună, să asculte și să-i urmeze pe alții, să asculte de ei! Dar să știe bine ce anume preferă și să nu dea înapoi de la niciun mijloc! ” (Nietzsche, Voința de putere) 

Ceea ce ne oferă Nietzsche de fapt aici, este un criteriu de evaluare, un principiu de selectare a acelor momente ale vieții noastre care merită să fie trăite dintre cele care nu merită acest lucru. Cu ajutorul acestui criteriu, ne putem conduce existența în așa fel încât să evităm falsele aparențe și jumătățile de măsură, micile lașități care ne fac, după cum spune Nietzsche, să vrem câte ceva doar o singură dată, ca o concesie, să ne mulțumim în viață cu lucruri pe care nici măcar nu ni le dorim cu adevărat. El ne îndeamnă să trăim în așa fel încât regretele să nu mai apară, pentru că nu mai au de ce, dacă facem doar ceea ce iubim mai presus de orice. Asta înseamnă viața adevărată!

Și totuși, cu câte clipe din viață am rămâne dacă am aplica cinstit și strict acest criteriu? Cu doar câteva momente de bucurie, de dragoste, de luciditate, de seninătate…

Comments

comments

Have your say