Poveștile scurte și amuzante din spatele unor numere de telefon

Dacă ți-ai lua agenda la puricat, care ar fi povestea fiecărui număr de telefon în parte? Cam asta face protagonistul cărții „Ce mult te-am iubit”: spune povestea (de iubire) din spatele numerelor din agenda sa. Ce rezultă este o scriitură smart, amuzantă și ironică.

Fiecare număr de telefon din agenda ta are o poveste – povestea unei iubiri trecute, a unui prieten foarte bun, a unui coleg de birou sau prieten din copilărie. Cezar Pârlog a pus astfel de povești pe hârtie în cartea sa recent apărută – Ce mult te-am iubit. Este o colecție de povești scurte: unele te vor amuza, altele te vor emoționa sau surprinde, dar toate te vor ține în priză.

Ce mult te-am iubit

📚Cine este Cezar Pârlog

Cezar Pârlog a obținut Marele Premiu Marin Preda la Festivalul Național de literatură Marin Preda și premiul revistei Luceafărul de dimineață, în 2014. Scrie frecvent pentru publicații precum România literară, Adevărul, Cațavencii, 24 FUN, Dilema Veche, Historia, Luceafărul de dimineață, Catchy, Prăvălia culturală, Porțile Nordului, Zona Literară, Revista de povestiri, Taifas literar, Gazeta SF sau Oglinda Literară.

A publicat 4 cărți până acum; în 2014 Flori, fete, fițe sau băieți, volum care a primit Premiul Național Vasile VoiculescuLife stuff sau Învățături pentru Andreea, în 2016, Electric puzzle în 2017 iar anul acesta Ce mult te-am iubit.

foto: Facebook Cezar Parlog

📚Ce mi-a plăcut la cartea Ce mult te-am iubit

Ce mult te-am iubit m-a indus în eroare în primă fază din cauza titlului: mă așteptam să fie o poveste de iubire siropoasă. Dar m-am înșelat, este foarte departe de a fi așa ceva.

Este pentru prima oară când citesc ceva de Cezar Pârlog și este o surpriză tare plăcută. Scrie bine, scurt și la obiect, ironic, smart și amuzant.

Ce mult te-am iubit este o colecție de povești de dragoste de câte o pagină fiecare. Poveștile pornesc de la un număr de telefon din agenda naratorului și evocă iubiri trecute.

Cezar Pârlog reușește să evoce emoții și trăiri complexe, comprimând o poveste de dragoste într-o pagină. Cu toate acestea, nu pierde esența și cred că acesta este un semn al unei scriituri bune. Să reușești să spui o poveste în câteva cuvinte nu e un lucru ușor. Să faci povestea interesantă, amuzantă, neașteptată e cu atât mai puțin ușor.

Poveștile lui mă duc cu gândul la celebrul pariu al lui Hemingway: acesta a pariat că poate spune o poveste emoționantă în 6 cuvinte. Și a câștigat:

For Sale: Baby shoes, never worn.

Anecdota aceasta a rămas una de referință în domeniul literelor, iar dacă acum cauți pe google „the shortest story ever told” o vei vedea prima în rezultatele căutării.

Cezar Pârlog nu spune povești în 6 cuvinte, dar nici foarte departe de cifra asta nu e.

Recomand Ce mult te-am iubit, este o carte care se citește ușor și te face să râzi garantat.

Închei cu patru dintre poveștile mele preferate – citiți-le mai jos.

foto: Luisa Ene

📚Fragmente

Ade munte 0722.984.9..

Marea mea dragoste, Adela, iubea riscul. Pe munte a făcut toate traseele posibile şi imposibile. Tot ce era mai periculos. Iar cu maşina nu mergea cu mai puţin de două sute pe autostradă. Nu putea, pur şi simplu. Îi atrăgeam mereu atenţia să nu se mai joace, că o să mă lase singur, iar eu o să înnebunesc, o să vorbesc singur pe stradă şi o să caut în coşurile de gunoi. Cînd a alunecat pe faianţa udă de la baie şi, după trei săptămîni, a pierdut lupta cu viaţa, am fost uşurat. Nu s-au îndeplinit prorocirile mele sumbre, şi de-asta sînt liniştit. Iar după parastasul de trei luni, cred că o să-mi fac un cont nou pe Sentimente.

🖤

Alina pisi 07701508..

Amica mea, care accidental avea și o pisică, a început să-mi ceară bani pentru sex. A spus că trebuie să se gândească la viitor, că sistemul de pensii e la pământ, că Dragnea fură, și că-n horoscop scrie că taurii sunt instabili în sentimente. Și că dacă mîine n-o să-mi mai placă de ea ori o să mai insist cu „porcăria aia de sex oral”, trebuie să fie asigurată. N-am avut nimic de obiectat și i-am dat dreptate. Știu și eu cum merg treburile cu pensiile în țara asta; sînt un om informat, citesc zilnic Cancan-ul. Problema e că la job e groasă. De două luni iau numai 50%, ăia n-au comenzi, insolvență, conturi blocate, chestii. Și dacă știți pe cineva amator, facem juma-juma, tariful standard e două sute, ne înțelegem noi.

🖤

Cici pove 07292271..

Pe Cici, care scrie povești, n-am văzut-o niciodată dezbrăcată, dar o știu foarte bine, am imaginație. Iar cînd mă culc cu Sim, închid ochii și mă gîndesc numai la ea, Mar a mea! Mereu am fost un bărbat fidel, poate s-o confirme și soția mea. Oricare dintre ele.

🖤

Dna V 07260417..

Prietena mea V. mă iubea foarte mult și era normal să-mi verifice corespondența de pe Facebook, mesajele, pozele din calculator, și apelurile telefonice. Preventiv, ca să nu stric o frumoasă poveste de dragoste, am început să-mi șterg SMS-urile. Ajuns la un dialog mai vechi, o relație de dinainte, am intuit valoarea lui literară, nu am vrut ca să se piardă, și am început să îl transcriu. Dacă nu mai înțelegeam vreun sens figurat, dădeam un telefon și Marina îmi explica ce a vrut să-mi spună atunci. Cînd s-au adunat mai multe nelămuriri, pentru a fi mai eficace, ne-am văzut la un ceai și le-am limpezit acolo, la fața locului, fata chiar încurajează literatura română. Și pentru că mai rămăseseră de scris ultimele capitole, viitorul premiu al USR deja mă aștepta, iar țîțele ei mă inspirau perfect, m-am mutat la ea. Doar pentru eficiența actului literarar.

Comments

comments

1 comment

  1. Infra - July 5, 2018 9:08 pm

    Pare interesanta cartea, am auzit vag de scritor, de ce sa mint. Imi aduce aminte de cartea lui Florin Iaru – Fraier de Bucuresti. Parca ar trebui totusi un pic mai multa consistenta.

    Reply

Have your say