Dintotdeauna mi-au plăcut cărțile de psihologie și dacă ar fi să am o super-putere, aș vrea să pot citi gândurile oamenilor. Nu ca să aflu cine știe ce secrete, ci ca să știu ce e în capul lor și de ce procedează într-un anumit fel.
Recent am primit Psihanaliza relației, de Bernard Brusset, de la Editura Univers Enciclopedic. Faină cartea, wakes up the brain cells, dar vă avertizez, nu e chiar ușurică, necesită puțină concentrare. Eu încă citesc la ea, din păcate life happens și nu am destul timp să citesc, pe cât aș vrea. Dar, între timp, vă spun câteva cuvinte, ca o primă impresie și revin cu mai multe într-un post viitor.
Relaţiile dintre fiinţele umane, ataşamentul, iubirea, dorinţa, dar şi ura, constrângerea, forţa constituie substanţa existenţei umane, o experienţă pentru toate vârstele, în orice loc şi în toate timpurile.
În acelaşi timp, dificultăţile relaţionale, eşecurile în relaţii, imposibilitatea de a iubi, insatisfacţia oferită de relaţiile stabilite stau adeseori la originea întrebărilor pe care şi le pun atât psihologia, cât şi psihiatria.
Influența, atașamentul, dependența, legătura, „dubla legatură” (sau dublul obstacol), interacțiunile, tranzacțiile…cum tratează psihanaliza acest gen de probleme?
De aici decurge şi marea actualitate a dezbaterilor în acest sens reperabile deja la Freud şi la primii săi elevi.
Autorul se bazează pe experienţa sa de psihiatru, de psihanalist şi de profesor pentru a explica şi a supune criticii teoriile relaţiei.
Nu o să vă plictisesc cu teorii, o să vă spun însă că merită citită, îți deschide ochii în multe privințe și mai presus de toate, te face să înțelegi unele lucruri. Cartea se poate comanda de aici. Lectură plăcutăăăă!