Recomandare: 3 cărți de la un autor român, Teodor Hossu-Longin

Pe Teodor Hossu-Longin l-am descoperit recent și cum se întâmplă atunci când îmi place un autor, citesc mai multe titluri de la el. Titluri despre care voi vorbi în acest articol.

Scriitorul a debutat la 26 de ani cu volumul de proză scurtă Crima şi alte povestiri, fiindu-i decernat Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România. După o pauză de 20 de ani în care s-a dedicat jurnalismului de televiziune, revine în lumea prozei românești, în 2017, cu romanul Mortua Est (Premiul Editurii Cartea Românească pentru Proză), devine membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în noiembrie 2018 lansează un nou volum de proză scurtă, 13, cu noroc.

Anul acesta, în urma celei mai de succes campanii de crowdfunding și precomenzi realizate vreodată în România, a publicat superba carte album 10 povești și rețete pierdute prin Deltă.

Eu am citit 3 cărți de la el, pe care vi le recomand cu căldură.

10 povești și rețete pierdute prin Deltă, editura Hyperliteratura

O carte care mi-a plăcut mult, un album de lux ce cuprinde zece povești uitate și reînviate de Teodor Hossu-Longin prin călătoriile sale din deltele României, îmbibate de tradiții și obiceiuri locale, istorie, gastronomie și personaje memorabile, însoțite de 100 de fotografii uimitoare ale fotografului Valeriu Leonov. Aceasta este și genul acela carte pe care să o răsfoiești mereu cu prietenii tăi (poate chiar marcând anumite zone pe care vrei să le vizitezi în următorul concediu), dar mai ales să o arăți amicilor străini, pentru a le demonstra câte minunății avem în România. Dincolo de o lectură inedită, este și o carte „de prezentare”, care să stea mereu pe măsuța ta de cafea să fie în continuu redescoperită.

Dobrogea înseamnă istoria de milenii a vestigiilor cetăților grecești și romane, sacralitatea bisericilor ortodoxe pe turlele cărora se sprijină albastrul unic al cerului, tradițiile lipovenilor, haholilor, ucrainenilor, turcilor, tătarilor, grecilor, evreilor, sașilor, italienilor, românilor, poveștile și legendele neamurilor care conviețuiesc pe acest pământ de sute de ani, aroma neasemuită a bucatelor pierdute prin pomenirile bunicilor

10 povești și rețete pierdute prin Deltă, editura Hyperliteratura

13, cu noroc & Crima și alte povestiri, editura Paralela 45

Poveștile din acest volum surprind ființa umană în ipostazele ei cele mai tulburătoare. Sunt inventive și m-au ținut în priză de la prima și până la ultima pagină.

Mortua Est, editura Paralela 45

Mortua Est e o carte de proză care construieștecă o ficţiune coerentă despre evenimentele care au marcat viaţa României începând din Decembrie ’89 şi continuând în primii ani după Revoluţie. Este o viziune unitară și inteligentă asupra Pieţei Universităţii, a mineriadelor, a fesenizării ţării. Pe lângă subiectul cărții, mi-a plăcut felul în care Teodor Hossu-Longin a creionat personajele, făcându-le vii și interesante.

Comments

comments

Have your say