Spune-mi ce citești, ca să-ți spun ce cafea să bei

sursa: tumblr

Mirosul de cafea. Acesta este mirosul copilăriei mele.

Mama se trezea cu noaptea-n cap, iar mirosul cafelei se insinua îmbietor până în camera mea. Mă trezeam și o rugam să mă lase și pe mine să gust.

De atunci cafeaua a rămas băutura mea preferată și nu-mi imaginez cum ar fi să încep o zi fără cafeaua de dimineață. Mirosul cafelei îmi este de ajuns pentru a mă binedispune și a-mi începe ziua cu un zâmbet pe buze. Credeam că sunt doar eu așa, dar studiile spun că mirosul de cafea proaspătă are efecte benefice asupra sistemului psihic, alungând stresul.

Eu în rai. În vizită la fabrica de cafea Fortuna.

Când am început cu acest blog, mi-am dorit ca titlul să exprime metoda mea preferată de relaxare și de petrecere a timpului liber. Cum îmi place să mă relaxez citind, cu pauze de cafea și țigară, ce putea fi mai nimerit decât cărți, cafea și tutun?

Fiind cititoare înrăită și fană a cafelei, cu timpul am realizat că există o legătura între preferințele de lectură și gusturile în privința cafelei.

Câteva tipare de cititori pe care le-am identificat și recomandări de cafea pentru ei

Tipul de cititor pragmatic

Acești cititori sunt persoane pragmatice, care citesc pentru a se îmbunătăți – non ficțiune, articole de dezvoltare personală și profesională & co.

Police work wouldn’t be possible without coffee, Wallander said.
No work would be possible without coffee.

– Henning Mankell, One Step Behind

Deși se cunosc peste 20 de specii de cafea, numai două dintre ele sunt folosite în producția mondială: Arabica și Robusta. Arabica e o cafea aromată, cu un gust dulce și catifelat, iar Robusta are un gust profund, intens și conține mai multă cafeină, aproape dublu față de primul sortiment.

Cred că Robusta se potrivește cititorului pragmatic, care în general este mai îndreptat spre rezultate și beneficii, iar acest tip de cafea chiar dă rezultate: te ține treaz ca să poți citi mai mult. 😀

Recomandarea mea:  Fortuna Crema, un blend Robusta 100%, o cafea tare, cu aromă viguroasă, ce îți dă energie.

Mi se pare o cafea cu personalitate puternică, perfectă pentru persoanele pragmatice.

Tipul de persoană care citește de plăcere

I like my coffee with cream and my literature with optimism.

― Abigail Reynolds, Pemberley by the Sea

Dacă citești belestristică și preferi cărțile care te deconectează de la viața de zi cu zi cred că ai avea nevoie de o cafea mai aromată, mai aventuroasă, la fel ca paginile romanelor bune. Adică Arabica.

Recomandarea mea: Fortuna Rendez Vous, blend de cafea 100% Arabica. Cred că oamenii care citesc de plăcere, cu sufletul la gură, vor să bea cafele ce redefinesc plăcerea de a savura o cafea. La această cafea simți din prima clipă aroma sa florală, dulceagă și textura cremoasă, la fel cum simți de la primele rânduri că un roman este bun și te va ține cu sufletul la gură.

sursa: tumblr

Tipul șoarece de bibliotecă

Want coffee? I asked, as I headed that way.
It’s three thirty in the morning.
Okay. Want coffee?

― Darynda Jones, Third Grave Dead Ahead

Acest tip de persoană iubește cărțile din suflet și citește oriunde, oricând. Aici mă încadrez eu și la această secțiune mi-a fost ușor să identific tipul de cafea potrivit, pentru că știu ceea ce prefer eu.

Ei vor ambele lumi: și partea pragmatică, să învețe ceva din cărți care poate fi aplicat în viață, dar și să citească de plăcere.

Recomandarea mea: Fortuna Crema Expresso, care reunește aceste două lumi – pragmatic versus visător. E un amestec ideal de cafea Arabica și Robusta și e o cafea tare cu un strat generos de cremă. Pentru că are o aromă intensă și persistentă este des folosită ca bază pentru prepararea specialităților, precum cappuccino sau caffè latte. Adică EXACT ce beau eu.

Așa tablou îmi trebuie și mie.

Cititorul grăbit

Come on, don’t you ever stop and smell the coffee?

― Justina Chen, North of Beautiful

It doesn’t matter where you’re from – or how you feel… There’s always peace in a strong cup of coffee.

― Gabriel Bá, Daytripper

Acestea sunt persoane foarte ocupate, care citesc pe fugă și preferă în general eseuri sau articole scurte. Mă încadrez și eu uneori în categoria asta, pentru că mai călătoresc cu lucrul, am diverse evenimente și parcă atunci nu-mi vine să car după mine o carte monumentală: mă rezum la ceva scurt și la obiect. Rapid de citit. De aceea, când plec undeva, iau mereu cu mine pliculețe de 3 în 1, pentru că așa oriunde aș fi, pot să îmi fac o cafea în câteva minute.

Recomandarea mea: Fortuna 3 în 1, răspunsul universal al cafelelor în deplasare. Un moment de calitate, într-o formă rapidă și gata de băut – nu ai nevoie decât de o cană și de apă fierbinte.

Sursă: tumblr

Tipul de cititor exigent

No matter what historians claimed, BC really stood for Before Coffee.

― Cherise Sinclair, Master of the Mountain

Acest tip de persoane citesc marile capodopere ale literaturii, cărți mai dificile, sau de specialitate. Pentru că sunt exigenți, ar trebui să bea o cafea superioară.

Recomandarea mea: Fortuna Meridian, realizată din varietăți superioare de cafea Arabica, atent selecționate și prăjite. Este destinată celor cu gusturi rafinate și exigente, dar are și o aromă drăguță, florală.

Tu în ce categorie te încadrezi? Mi-ar plăcea să îmi spuneți în comentarii dacă v-am nimerit, dacă am făcut perechile bine: gusturi de lectură vs. gusturile în privința cafelei.

Ideea de a corela preferințele de lectură cu gusturile în privința cafelei mi-a venit în timpul vizitei la fabrica de cafea Fortuna. Am avut parte de o degustare de cafea ca la carte și gândindu-mă la ce sortiment prefer eu, am zis că trebuie să scriu un articol pe tema asta.

Îmi place mult cafeaua Fortuna și sunt încântată de faptul că este un brand cu capital 100 % românesc, care acordă atenție preferințelor oamenilor de a prepara cafeaua. În timpul vizitei ni se povestea că în România, cultul cafelei este inspirat de modul turcesc de preparare. Majoritatea consumatorilor de cafea macinată o prepară prin fierbere la ibric. Fiecare avem rețeta noastră, felul nostru de a prepara cafeaua cu grijă și dedicare. Chiar am primit un ibric drăguț, cu care mi-am și preparat cafelele de dimineță. Mi se pare mai boem să îmi prepar cafeaua la ibric. 🙂

Îmi doream de mult să vizitez o fabrică de cafea, să văd cu ochii mei cum se face licoarea magică.

Câteva lucruri drăguțe pe care le-am aflat despre cafea cu ocazia acestei vizite:

 • cafeaua e sămânța fructului roșu numit cireașă, în care se găsesc cele două boabe plate de cafea puse față în față.
 • florile sale stau pe creangă doar 3-4 zile și doar 80% dintre acestea vor da roade
 • o prăjire greșită poate distruge gustul unei cafele foarte bune: la o prăjire mai deschisă
  boabele nu se dezvoltă, la o prăjire mai închisă acestea se ard și oferă cafelei un gust amărui
 • e de ajuns ca un singur bob să fie prăjit prea tare pentru a strica gustul a 50 de boabe bune
  de cafea
 • culegerea boabelor se face la interval de 2 săptămâni, timp în care se verifică de 5-7 ori
  recolta de cafea
 • mirosul procesului de fermentare al cafelei seamănă cu mirosul vinului proaspăt
 • ambalarea se face în atmosfera protectoare, fără oxigen, care este inamicul aromelor

Spor la citit și la băut cafea! 🙂

Comments

comments

2 comments

 1. Mihaela Unicorn 🦄 - November 14, 2017 11:39 am

  🦄💚😍☕📖

  Reply
  • Luisa Ene - November 14, 2017 11:41 am

   Cărți, cafea și unicorni. 🙂

   Reply

Have your say