Dacă ești interesat de tendințe, citește cartea asta: The Tipping Point

Persoanele pe care le cunoști reprezintă o sursă de putere socială. Cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât ești mai puternic.  

The Tipping Point, Malcolm Gladwell

walking

Gladwell  este unul dintre scriitorii mei favoriți de non ficțiune…The Tipping Point e o carte bună şi mai ales utilă, iar Gladwell are un adevărat talent de a transpune teorii complexe, ştiinţifice într-o proză limpede şi elegantă. Şi mai are şi un fel carismatic de a scrie.

Cartea este una dintre acele cărţi rare care îţi schimbă modul de a gândi despre lume. The Tipping Point îşi propune să explice de ce oamenii sunt aşa cum sunt, de ce acţionează într-un anumit fel, ce îi motivează, iar surpriza este că la sfârşitul cărţii chiar rămâi cu ceva, chiar pricepi ce explică omul. Gladwell argumentează cu pasiune şi elocvenţă în favoarea teoriei conform căreia modificările minore, atent concepute şi inteligent puse în aplicare, pot declanşa consecinţe majore pentru indivizi, organizaţii şi comunităţi. Un exemplu interesant în sensul acesta, este scăderea ratei infracţionalităţii în New York, prin amenajarea metroului. Şi explică ceva care pare logic, dacă te gândeşti puţin la asta: cu cât un loc este mai neîngrijit şi mai mizer, cu atât parcă creşte delăsarea noastră sau tentaţia de a fi nepăsători, de a face şi mai rău etc. Lucrurile ordonate atrag cumva un comportament ordonat. Ceea ce e adevărat, că atunci când îmi fac curăţenie în casă parcă gândesc mai limpede şi mă simt cu siguranţă mai bine. Şi sunt şi mai eficientă. Oricum, să revin la carte.

Toţi cei interesaţi de tendinţe ar trebui să citească această carte. Ce afirmă el este că tendinţele- în modă, artă sau politică- se răspândesc la fel ca viruşii. Şi explică asta combinând analiza ştiinţifică şi cea culturală.

Despre ce mai vorbeşte: despre influenţatori de opinie (îi împarte pe categorii dar nu intru în detalii) şi cât de important este să-i faci să se alăture cauzei tale atunci când încerci să promovezi ceva, fie că e vorba de o idee, un produs etc. Şi cu ajutorul lor să ajungi la punctul critic (the tipping point), ca într-o epidemie, dacă ai ajuns aici, ideea, produsul etc. se va răspândi cu viteza luminii. Despre epidemii sociale şi fapte minore care le pot stârni, influenţa. Propagarea ideilor.

Apropo, are şi un capitol dedicat programelor TV pentru copii care au avut succes, de genul Sesame’s Street care este fermecător. Analizează ce le atrage atenţia copiilor, factorii de aderenţă (cum îi poţi reţine atenţi) şi multe altele despre care veţi afla citind cartea.

Ce-mi place cel mai mult la această carte este faptul că se vede entuziasmul omului. Adică în timp ce citeşti parcă îl vezi cu ochii minţii gesticulând şi explicându-ţi diverse. Cum spune chiar el, emoția este contagioasă. 

Malcolm Gladwell este fost reporter la The New York Times şi Washington Post. Apoi redactor şef al cotidianului New York City, iar The Tipping Point a ocupat locul 1 în clasamentul New York Times Literary Review şi pe bună dreptate, chiar e o carte bună. Dacă vreți să citiți articole de-ale sale, le găsiți pe toate aici.

Malcolm Gladwell

 

Comments

comments

Have your say