Toți banii din lume

Cât ar fi dispus să plătească cel mai bogat om din lume pentru viața nepotului său? Ai crede că averi, având în vedere că are toți banii din lume. Dar te-ai înșela.

1973. O străduță aglomerată din Roma. Un băiat de 16 ani este înșfăcat cu forța și aruncat într-o dubă. Băiatul răpit, Paul, nu este un simplu adolescent, ci este nepotul celui mai bogat om din lume, J. Paul Getty.

Ce se întâmplă când nepotul celui mai bogat om din lume este răpit, iar bunicul său refuză să plătească banii care i-ar putea salva viața? De la această premisă pornește filmul Toți banii din lume, care este bazat pe cartea lui John Pearson, Painfully Rich: The Outrageous Fortunes and Misfortunes of the Heirs of J. Paul Getty. Dacă plătește sau nu, dacă Paul scapă cu viață, nu vă spun, pentru asta trebuie să vedeți filmul. Povestea este inspirată din viața reală a magnatului Getty, așa că vă rog să nu trișați, să nu căutați pe google finalul.

Adevăratul Jean Paul Getty a intrat în Cartea Recordurilor în 1966, fiind declarat cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la $1.2 miliarde (echivalentul a $9.05 miliarde în prezent). În ciuda bogăției sale, Getty era renumit pentru stilul său de viață frugal, pentru zgârcenia sa și pentru celebrul episod al răpirii nepotului său. Se spune că răspundea mesajelor oamenilor amărâți care îi cereau ajutorul cu fraza: Dacă aș da bani tuturor oamenilor necajiți care îmi cer, aș deveni și eu un amărât ca voi.

Uite-l pe Kevin Spacey, nu-i Kevin Spacey

Toți banii din lume va rămâne celebru în cinematografie ca fiind filmul în care juca Kevin Spacey, apoi nu mai juca. Cu doar 6 săptămâni înainte de data lansării filmului, producătorii s-au decis să îl înlocuiască pe Kevin Spacey în rolul lui Jean Paul Getty. L-a înlocuit Christopher Plummer, care a făcut un rol strălucit. Motivul pentru care Spacey a fost înlocuit este legat de acuzațiile de hărțuire sexuală ce i-au fost aduse. A fost o întreagă frenezie în presă anul trecut legat de acest subiect.

Christopher Plummer & Mark Wahlberg

3 întrebări despre viață la care m-a făcut să mă gândesc filmul acesta

Tu cât crezi că valorează viața ta?

Întrebat dacă va plăti răscumpărarea pentru nepotul său, Getty răspunde:

Reporter: How much would you pay to release your grandson, if not $17 million?
Jean Paul Getty: Nothing

Care este prețul corect al unui lucru?

Cât ești tu dispus să oferi. Și la acest răspuns am ajuns văzând cum negocia Getty orice lucru, inclusiv suma pentru răscumpărarea nepotului său.

Câți bani îți trebuie ca să te simți stabil financiar?

Mai mulți. Oricâți bani ai avea, răspunsul este întotdeauna mai mulți.

Fletcher Chase: You need to pay the ransom, Mr. Getty.
J. Paul Getty: I do not have the money to spare.
Fletcher Chase: No one has ever been richer than you are at this moment. What would it take for you to feel secure?
J. Paul Getty: More

Christopher Plummer în rolul lui J.P. Getty.

La finalul filmului am căutat să aflu mai multe lucruri despre adevăratul miliardar Getty și mai ales despre moștenitorii lui. La cât ținea la averea sa, voiam să aflu ce s-a întâmplat cu toți banii lui. Se pare că averea lui s-a cam risipit, o importantă parte din ea fiind oferită cauzelor caritabile. De fapt, am aflat că 70 % dintre familiile bogate pierd averile până la a treia generație.

Michelle Williams în rolul lui Gail Harris

Comments

comments

Have your say