Totul se rezolvă, Marie Forleo

Vă recomand o carte de dezvoltare personală, scrisă de Marie Forleo, una dintre personalitățile mele preferate din online. Este o carte practică și ușor de citit, care vă va motiva și mai ales, vă va aduce zâmbetul pe buze.

Pe Marie Forleo o urmăresc de ceva vreme, este una dintre persoanele din online care mă inspiră cel mai mult prin ideile pe care le discută, dar mai ales prin stilul său cald și deschis de a vorbi. Și m-am bucurat să aflu că a a scris și o carte de dezvoltare personală, Totul se rezolvă!, recent apărută și la noi.

Cartea este un curs practic ce pornește de la o credință după care Marie se ghidează în viață: aceea că totul are o rezolvare. Este un ghid menit să-l ajute pe cititor să își obțină potențialul și să renunțe la obiceiuri nocive de sabotare a propriei personalități.

Considerată de Oprah „liderul noii generații”, Marie Forleo este antreprenoare, autoare de cărți, filantroapă. Ajutată de un laptop, de pasiune și de un vis, a reușit să creeze un imperiu digital care influențează milioane de vieți. Prin intermediul show-ului ei on-line, Marie TV, cu peste 52 de milioane de vizualizări, și al podcastului Marie Forleo, cu aproape 12 milioane de descărcări, Marie îi ajută pe oameni să aibă visuri mărețe și să le susțină prin acțiuni zilnice.

Cartea Totul se rezolvă! a pornit de la un îndemn pe care Marie Forleo l-a preluat de la mama sa: „Nimic în viață nu-i chiar atât de complicat. Poți să faci tot ce ți-ai pus în minte, dacă îți sufleci mânecile și te apuci de treabă. Totul se rezolvă.” Fie că ne dorim să ieșim dintr-o relație nepotrivită, un job frustrant, să scăpăm de o dependență, cartea își propune să fie un ghid parcatic care arată calea cea mai sigură către cea mai bună versiune a noastră.   

Reguli practice pentru a progresa în viață, desprinse din cartea Totul se rezolvă!

1. Perfecționismul este o formă de abuz de sine. Este letal și dăunează sănătății, fericirii și productivității. Dar vestea bună este că oricine poate scăpa de perfecționism, fără să-și coboare standardele pentru asta.

2. Să începi de jos e mai bine decât să nu începi deloc. Orice profesionist a fost la început un amator, care a continuat să învețe, să capete experiență, să crească.

3. Nu te compara cu nimeni. „Comparația este kryptonită pentru creativitate”, spune pe drept cuvânt Marie Forelo. „În clipa în care compari eforturile tale de început cu cineva care muncește de ani întregi, ai picat în capcana mortală a perfecționismului.”

4. Progresul nu este liniar. El este mai degrabă asemenea unui desen în zigzag. „Avansează, se retrage. Vei face pași înainte și înapoi. În sus și în jos. Apoi în lateral și iar înapoi. Nu are niciun rost să te lupți cu ritmul eratic al progresului”, subliniază Forleo. Așadar, e important să ne cultivăm răbdarea mai presus de toate.

5. Nu te grăbi să te judeci pentru eșecuri. Ele fac parte din drum. „Așteaptă-te la îndoiala de sine și accept-o.” Dar, „în loc să spui: Ce rost are?, întreabă-te: Care e următoarea mutare corectă?

6. Fă diferența între ambiție și abilități. „Există o diferență semnificativă de nivel între ceea ce simțim, vedem și știm în sufletul nostru despre schimbarea pe care dorim să o facem și capacitatea noastră de a o face. (…) Progresul, nu perfecțiunea, este singura punte de legătură între abilitățile și ambițiile tale”, spune autoarea.  

7. Progresul te ajută să gândești productiv. E important să te concentrezi pe asta, să faci pași mici și să nu faci o dramă din orice. „Adevărata schimbare este practic invizibilă în timp ce se petrece.” Nu există scurtături, ci doar muncă.

8. Folosește-te de puterea renunțării pozitive. „Să continui ceva numai pentru că ți-e teamă să nu arăți ca un ratat este o idee foarte proastă. (…) Dă-mi voie să-ți vorbesc despre puterea renunțării pozitive. Se întâmplă când îți dai seama că ai ajuns cât de departe se putea. Ai făcut tot ce ți-a stat în puteri, iar acum ți-e clar – în inimă și-n suflet – că următorul pas, cel mai înțelept și mai productiv, este să renunți și să mergi mai departe”, concluzionează Marie Forleo.

Fragmente care m-au inspirat

Indiferent de lucrurile cu care te confrunți, ai tot ce-ți trebuie ca să găsești o soluție și să devii persoana care ești menită să fii.

Ori ajungem nefericiți, ori devenim mai puternici. Nivelul de efort este același.

Convingerile tale sunt comandantul suprem al comportamentului și rezultatelor pe care le ai. (…) Cuvintele cele mai puternice din univers sunt cele pe care ți le spui ție însuți.

Atitudinea este mai importantă decât orice. Este mai importantă decât trecutul, educația, banii, circumstanțele, decât eșecurile și succesele, decât ce cred alții, spun sau fac. (…) E remarcabil că în fiecare zi am de ales în privința atitudinii mele. Nu-mi pot schimba trecutul. Nu pot schimba acțiunile altora. Singurul lucru pe care îl pot schimba este atitudinea. Viața este 10% întâmplare și 90% reacția mea la acea întâmplare.

Vestea proastă e că timpul zboară. Vestea bună e că pilotul ești tu.

citat din „Totul se rezolvă”

Închei cu un interviu al lui Marie Forleo despre această carte și credințele care stau la baza ei, care mie mi-a plăcut mult și m-a făcut să îmi doresc să citesc cartea. 🙂

Comments

comments

Have your say