Zilele trecute, o profesoară de la Faculatea de Litere pe care am apreciat-o foarte mult în anii de studenție, posta pe Facebook un status în care vorbea despre un film trist pe care l-a văzut recent: Austeritatea lui aspră mi-a amintit de străbunicul, un supraviețuitor a cărui amintire mă lecuiește de orice jelanie stupidă că viața noastră ar fi grea.
Statusul ei m-a făcut să mă gândesc că și eu prefer subiectele incomode în această perioadă pe care o traversăm cu toții. Nu sunt genul de persoană care se binedispune uitându-se la o comedie ușoară, ci dimpotrivă, îmi hrănesc tăria de spirit cu povești care deși poate sunt ușor triste sau tratează subiecte incomode, mă încurajează, îmi arată că în primul rând se poate și mai rău, apoi că omenirea a mai traversat perioade dificile și le-a depășit.
Una dintre aceste povești este povestea de viață a lui Winston Churchill și implicarea sa în cel de-al II -lea Război Mondial, când a ajuns Prim-Ministru al Marii Britanii într-un moment dificil al istoriei. UK rămăsese singură în lupta cu nazismul, o mulțime de țări erau deja cucerite de către Hitler, iar Franța era și ea pe punctul de a capitula.
Povestea sa o putem vedea în excelentul film Darkest Hour, pe care l-am urmărit pe Netflix recent.
În mai 1940 amenințarea nazismului bătea la ușa Marii Britanii și a întregii Europe. Curajul de care au dat dovadă britanicii, în frunte cu Winston Churchill, este un model de stoicism, curaj în fața adversității, și anduranță. Dacă la începutul războiului se estima că Marea Britanie va rezista cel mult 3 luni în fața temutului adversar, până să capituleze, britanicii au rezistat timp de 5 ani, iar la final s-au aflat de partea câștigătorilor.
Un rol important în tot acest stoicism cu care au rezistat englezii atât de mulți ani l-a jucat Winston Churchill, prin discursurile sale care ridicau moralul mulțimilor. Cuvintele sale puternice și mobilizatoare au rămas pentru totdeauna în istorie. Am ascultat înregistrările discursurilor sale și sunt de o forță extraordinară, chiar și acum, la zeci de ani distanță. Cele mai cunoscute discursuri ale sale au rămas cele din 1940, “We Shall Fight on the Beaches” , “Blood, toil, tears, and sweat” și “This was their finest hour“.
We have before us an ordeal of the most grievous kind. We have before us many, many long months of struggle and of suffering. You ask, what is our policy? I will say: It is to wage war, by sea, land, and air, with all our might and with all the strength that God can give us; to wage war against a monstrous tyranny never surpassed in the dark, lamentable catalogue of human crime. That is our policy. You ask, what is our aim? I can answer in one word: It is victory, victory at all costs, victory in spite of all terror, victory, however long and hard the road may be.
“We Shall Fight on the Beaches“, Winston Churchill
But if we fail, then the whole world, including the United States, including all that we have known and cared for, will sink into the abyss of a new dark age made more sinister, and perhaps more protracted, by the lights of perverted science. Let us therefore brace ourselves to our duties, and so bear ourselves, that if the British Empire and its Commonwealth last for a thousand years, men will still say, “This was their finest hour.”
“This was their finest hour“, Winston Churchill
Pe lângă superbul film regizat de Joe Wright, vă recomand să citiți și autobiografia lui Winston Churchill, pentru a înțelege mai bine resorturile interioare care l-au făcut să reziste atât de bine în vremuri grele și mai mult decât atât, să găsească puterea de a-i încuraja și pe cei din jur. Autobiografia lui Winston Churchill, Anii tineretii mele, ne arată parcursul timpuriu și anii formatori ai unuia dintre cei mai influenti politicieni europeni ai secolului XX.
Este un text pasionant și înțeleg de ce Winston Churchill a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1953. Ironia sa fină, fluența limbajului, talentul descriptiv și acuratețea cu care ilustrează scene de război sau situații politice sunt de neegalat. În Anii tineretii mele, el ne arată lumea Angliei epocii victoriene și contextul social și politic al Imperiului Britanic de dinaintea devastatoarelor Războaie Mondiale. Este o carte excepțională, mai ales pentru cei pasionați de istorie.
Închei cu un îndemn celebru și binevenit în perioada aceasta – este un poster motivațional produs de către Guvernul Britanic în perioada războiului, care avea scopul de a ridica moralul populației.
1 comment
Razvan - March 22, 2020 3:00 am
Mi-a placut Darkest Hour…. iar Churchill este genial 🙂