Trucuri zilnice pentru îmbunătățirea nivelului de engleză

Îmbinând utilul cu plăcutul, vei scăpa de tendința de a cataloga ”lecțiile” de engleză ca pe o corvoadă. Nu trebuie să aloci foarte mult timp pentru lecții de engleză, trebuie doar să știi cum să-ți îmbini activitățile zilnice cu învățatul.

sursa: Tumblr

What we learn with pleasure we never forget.

(Alfred Mercier)

sursa: Tumblr

Dictonul după care mă ghidez în viață și în majoritatea activităților este

A little bit each day goes a long way.

Nu cred în transformările peste noapte (chiar și cele care par așa sunt de fapt rezultatul muncii continue, susținute), nici în îngrășatul porcului în ultima zi. Și de fiecare dată când m-am abătut de la acest motto al meu, rezultatele au fost mediocre. Orice schimbare vrei să faci, fie că e vorba de slăbit, învățat o limba străină, produs mai mulți bani etc. necesită perseverență – eforturi zilnice. Perseverența, răbdarea, efortul susținut, crearea unor obiceiuri de viață inteligente și productive duc la succes.

Mulți oameni se blochează când învață o limbă străină din trei motive:

– învață în salturi, în calupuri mari: trag tare o perioadă, apoi nu mai fac nimic. Asta se întâmplă pentru că se înhamă la prea mult din start. Secretul este să îți setezi task-uri zilnice, mici, pe care să le crești/ completezi progresiv. Dacă începi cu prea mult ajungi să te simți copleșit, să nu mai faci față volumului și să renunți. Voi explica în acest articol ce activități zilnice (care nu-ți consumă mult timp) poți face pentru a scrie/vorbi mai bine în limba engleză.

– privesc învățarea unei limbi străine ca fiind ceva anost, plictisitor, sau ca pe o povară. Îți voi arăta cum îți poți schimba perspectiva asupra învățatului, astfel încât să devină ceva plăcut.

– nu își creează obiceiuri: învățatul trebuie să devină un obicei zilnic, la fel ca spălatul pe dinți, dacă vrei să obții rezultate bune.

Spuneam într-un articol anterior că există o mulțime de lucruri plăcute pe care le poți face pentru a-ți îmbunătăți nivelul de engleză, care nu-ți consumă mult timp. Nu trebuie să aloci foarte mult timp pentru lecții de engleză, trebuie doar să știi cum să-ți îmbini activitățile zilnice cu învățatul.

Primul lucru pe care îl poți face este să îți schimbi modul în care privești învățatul unei limbi străine. Cum?

Transformă momentele de relaxare în oportunități de a învăța

Gândește-te la ceea ce îți place să faci pentru a te relaxa: te uiți la filme, citești, asculți muzică. Urmărește filmele cu subtitrare în engleză; astfel auzi cum se pronunță cuvintele și vezi cum se scriu, dar nu doar atât, te și forțează să te concentrezi la sensul cuvintelor, la contextul în care sunt rostite. Plus de asta, îmbinând utilul cu plăcutul, vei scăpa de tendința de a cataloga ”lecțiile” de engleză ca pe o corvoadă.

Ascultă muzică în engleză și încearcă să înțelegi sensul versurilor, să găsești sinonime pentru anumite expresii/ cuvinte. Nu asculta mecanic, ci activ și concentrat.

Citește în engleză, în funcție de nivelul tău sau de preferințe: articole, cărți și așa mai departe.

Nu lăsa să treacă o zi fără să faci una dintre aceste activități.

Pune-ți setările telefonului în engleză 

Astfel te vei ”lovi” de o sută de ori pe zi de limba engleză.

Exercițiu zilnic: gândește în engleză

Pentru minim 5 minute pe zi, încearcă să gândești în engleză. De exemplu, când iei micul dejun, povestește-ți ce faci în engleză: iau cana de cafea, prăjesc pâine, ung felia cu unt și așa mai departe. Chiar dacă nu cunoști toate cuvintele, fă un efort zilnic, vezi unde te împotmolești și completează-ți vocabularul pe parcurs.

Dacă ai ceva de scris, scrie direct în engleză 

Majoritatea oamenilor, când au un mail de scris de exemplu, scriu întâi în limba română ceea ce vor să spună, apoi traduc în engleză. Scapă de acest obicei: scrie direct în engleză și completezi cuvintele pe care nu le cunoști. Corectezi la final. Făcând asta, îți formezi obiceiul de a scrie în engleză, economisești timp, pentru că nu mai pierzi vremea să redactezi în română, apoi să traduci. Fă asta și în privința vorbitului: fă exerciții când vorbești și ”caută” ceea ce vrei să spui direct în engleză, nu gândi în română ceea ce vrei să spui, apoi traduci. Doar așa te poți îmbunătăți, forțând nota. Ieși din zona de confort.

Înainte de a consulta dicționarul, încearcă să înțelegi din context

Dacă aplici metoda asta, îți va fi mai ușor să reții cuvintele, pentru că nu tocești definițiile de dicționar, le înțelegi din context. Plus de asta, aplicând metoda asta, va trebui să te concentrezi mai bine asupra textului și îl vei aprofunda mai bine. Dacă totuși nu poți înțelege sensul unui cuvânt, caută-i definiția în engleză, nu în română. Cu cât te expui mai mult la limba engleză, înveți să gândești în engleză, cuvintele vin mai ușor iar progresul va fi mai rapid.

O scurtă recapitulare:

– trebuie să faci din activitățile de relaxare (scris, citit, muzică) un prilej de a învăța. Astfel îți vei schimba și percepția despre învățat.

– fă un obicei zilnic din lecțiile de engleză: pașii mici, dar constanți dau rezultate mai bune în timp fașă de salturi uriașe urmate de pauze mari sau abandon.

-nu te repezi la dicționar cum dai de un cuvânt al cărui sens nu îl înțelegi: încearcă să îți dai seama ce înseamnă din context, pune-ți mintea la contribuție.

– dacă totuși ai nevoie de un dicționar, consultă definițiile în engleză.

– înconjoară-te de limba engleză: setează-ți telefonul în limba engleză, gândește în engleză 5 minute pe zi, ascultă zilnic un podcast.

2 resurse utile, de consultat zilnic:

Deep English– lecții scurte și la obiect de vocabular & pronunție. Subiectele lecțiilor sunt interesante (Can You Really Die From a Broken Heart?), la sfârșit poți face quizz-uri pentru a vedea cât de mult ai reținut, ai partea de vocabular, cu definiții, dar și audio slow, fast, normal. Recomand câte o lecție de pe acest site, zilnic.

All Ears English– nu mă mai satur să recomand acest podcast. Lecții scurte, de aproximativ 15 minute, invitați interesanți, subiecte care te prind, ton informal, prietenos – îl ascult în fiecare dimineață ți efectiv îmi face ziua mai bună.

Spor! 🙂

sursa: Tumblr

 

 

 

Comments

comments

2 comments

  1. Ioan Gartner - July 3, 2018 3:05 pm

    Desi traiesc la Brusel de mai mult decenii si vorbesc curent franceza, am o fascinatie de neinteles pentru tot universul Anglo-Saxon mai ales cel literar. De la L. Sterne, trecind pe la sorile Brönte si Jane Austin, pina la Oscar Wilde, G.B.Show si Chesterton incerc pe cit posibil sa-mi intaresc limba engleza pe care incerc sa o scriu si sa o vorbesc cit mai des si cit mai curent. Râmin totusi, in ciuda eforturilor, cu un acces limitat la ‘mistica limbii’, la intelegea simtirilor poetice. Desi in franceza, pe care nu am invatat-o niciodata, ma bucur de versurile lui Brassens, Hugo, Baudelaire pîna la Racine, din pâcate nu pot spune acelasi lucru despre Coleridge, Blake, Byron sau Shelley dar nici macar de unele pozii ale lui E.A.Poe. Ca limba lui Shaekspaere cere un stiu in sine, mi-o spun chiar britanicii, dar ce trebuie facut ca sa ajungi la ‘mistica/poetica limbii’ ramine pentru mine ‘un mister’ al limbii engleze greu de pâtrus. Unele poezii ale lui Poe, sau doar sensul unei comparatii dintr-un poem a W.B.Yeats intels altminteeri, ramin de ne patruns. Poate ca in acest sens ma puteti ajuta si doriti sa-mi dati un sfat.

    Reply
    • Ioan Gartner - July 3, 2018 3:33 pm

      Nu eram deloc sigur ac mi-am lasat adresa e-mail pentru un raspuns. Mam asiguat deci, pe cit de curind sa auzim de bine, Ioan

      Reply

Have your say