3 scuze pe care toți le folosim pentru a justifica faptul că nu citim și remedii pentru ele

Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii.

Mihai Eminescu

foto: Tumblr

Voi începe cu clasica întrebare: De ce să citim? Și răspunsul va fi tot unul ‘clasic’: Pentru a ni se usca creierii și a înnebuni. Asta a spus-o Cervantes, dar mi-ar fi plăcut să o spun eu. 🙂

Că azi e mai lesne să ajungi la o informație accesând internetul o știe oricine, doar că de la o informație trunchiată, incompletă, până la înțelegere, sau chiar la meditație asupra unui fenomen, e un drum enorm.

Omului de azi îi lipsește răgazul de a se opri în fața cărților dintr-o bibliotecă, de a citi rând cu rând, de a memora ceea ce l-ar putea scoate din singurătate, de afla părerile oamenilor de cultură din parcursul timpului și de aceea crede că accesul instantaneu la informația de pe internet îi poate oferi șansa de a fi mai instruit, de a ști mai multe despre viața oamenilor și a lui, despre universul unde e atât de stingher.

Dar ce scuze găsește omul de azi pentru a se ‘scuti’ de această ‘sarcină’ a cititului?

  • ‘Nu am timp’

Un scriitor drag mie, care dezbate adesea subiectul lecturii în operele sale, Daniel Pennac, spune, în The Rights of the Reader:

“Time to read is always stolen from the tyranny of living. The question isn’t whether I have time to read or not (time that nobody will ever give me, by the way), but whether I’ll allow myself the pleasure of being a reader.” 

Foarte frumos spus de Pennac: tyranny of living. În altă ordine de idei, timpul petrecut citind este ‘furat’ din lupta pe care o reprezintă viața de zi cu zi, iar întrebarea nu este dacă avem timp să citim, ci dacă ne îngăduim plăcerea de a fi cititori. Pentru că asta însemnă să citeşti:  să te deconectezi pentru câteva ore de la ritmul trepidant al vieţii, să afli lucruri noi, idei, să intri practic într-o altă lume.

Remediu: de fiecare dată când invoci această scuză, gândește-te că ziua are, pentru fiecare dintre noi, tot 24 de ore. Ceea ce facem în acele 24 de ore ne diferențiază. Dacă vrei să citești, îți faci timp. Renunți la o altă activitate, porți mereu o carte cu tine pentru a citi în timpii morți, când călătorești, când mergi cu metroul, când aștepți ceva. Seara, înainte de culcare, fă-ți un obicei strict, de la care să nu te abați: cititul să devină ca obiceiulde a te spăla pe dinți zilnic. Citește măcar 20-30 de minute pe zi, înainte de culcare.

  • Nu îmi place să citesc

Cred cu tărie că dacă nu-ţi place să citeşti, înseamnă de fapt că n-ai găsit cartea potrivită. Sunt multe persoane tentate să se apuce de citit, dar nu știu de unde să înceapă. Sigur, sunt nenumărate topuri de ‘cărți pe care trebuie să le citești într-o viață’, cele mai bune romane, premii literare te ajută în selecție, precum Man Booker Prize sau Nobel, însă topurile acestea sunt puțin copleșitoare, mai ales dacă ești ‘nou’ într-ale cititului. Spun copleșitoare, pentru că, de exemplu, dacă eu care poate am citit câteva cărți prin liceu pun mâna pe Joyce, Ulise, pe care îl găsesc în cam toate topurile cu cele mai bune romane ale lumii… mă las de citit! :)) Cu tot respectul pentru Joyce, dacă eu începeam să citesc Joyce când eram la început, când nu aveam încă o cultură literară în spate mă lăsam păgubașă. Cărțile cele mai bune sunt și cele mai grele, ăsta este adevărul.

Remediu: atunci când te bate gândul să citești ceva în loc să te uiți la un film, alege ceva care să-ți stârnească interesul pe mai departe, un page-turner, o carte pe care să o citești cu sufletul la gură. Acesta este criteriul principal. Câteva recomandări de cărți care îți vor trezi pofta de citit găsiți în articolul Vreau să citesc: cu ce să încep?

  • Mă apuc de citit, dar îmi pierd răbdarea

Cititul devine anevoios și plictisitor atunci când citim ceva care nu ne face plăcere.

Remediu: dacă citești ceva care te plictisește, nu te prinde, nu e stilul tău, lasă cartea din mână și apucă-te de altceva. Chiar dacă e o capodoperă a literaturii, chiar dacă este recomandată de absolut toată lumea, dacă ție nu-și place, nu are sens să te forțezi. Pentru că așa îți pierzi și pofta. Caută genul de cărți pe care le citești cu sufletul la gură.

foto: Tumblr

La final, câteva citate care îți vor trezi pofta de citit.

Nu e alta mai frumoasă şi de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cititul cărţilor.  Miron Costin

Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa. Fernando Savater

A învăţa să citeşti este ca şi când ai aprinde un foc. Fiecare silabă e o scânteie. Victor Hugo

Dacă nu-ţi place să citeşti, înseamnă că n-ai găsit cartea potrivită. J.K. Rowling

Am citit o carte pe zi si toată viaţa mea a fost schimbată. Orhan Pamuk

Există crime mai mare decât aceea de a arde cărţile. Una dintre ele este să nu le citeşti. Joseph Brodsky

Îmi plac mai mult cărţile decât oamenii. Ele -cele adevărate- nu vor să te convingă de nimic, nu vor să aibă dreptate. Dacă nu se potrivesc cu vocea ta interioară, le-nchizi. Simona Popescu

Fiecare carte pare că închide in ea un suflet. Şi, cum o atingi cu ochii şi mintea, sufletul ţi se deschide ca un prieten bun. Maxim Gorki

foto: Tumblr

Comments

comments

Have your say