Cărți dulci pentru zile amare: lectura care te ajută să treci peste zilele proaste

Ce cărți poți să citești când simți că problemele te depășesc, că viața e nedreaptă cu tine? Câteva recomandări aici.

De fiecare dată când am o zi proastă, îmi caut alinarea în literatură. Și nu sunt singura. Există o întreagă industrie care se ocupă cu treaba asta, biblioterapia. Pe vremuri, biblioterapia era încadrată mai mult într-un context medical și se baza pe cărți de self-help. Literatura este o unealtă utilă în viața noastră, iar în acest articol vă recomand câteva cărți care vă vor ridica moralul.

Sursă foto: Tumblr

Catherine se gândea că viața ei seamănă cu o după-amiază de duminică nesfârșită, plictisitoare, plină de speranțe nedefinite, de regrete vagi, în care amărăciunea dominantă te împiedică să te bucuri de puținul rămas de savurat. Éric-Emmanuel Schmitt, Concert în memoria unui înger

Catherine, personajul lui Éric-Emmanuel Schmitt nu e singura care are zile proaste. Sau depresii. Toți trecem prin asta la un moment dat. Ceea ce ne diferențiază pe unii de alții este felul în care reacționăm la durere. Ce facem? Plângem pe umerii prietenilor, ne victimizăm? Ne resemnăm? Sau căutăm metode de a ieși dintr-o pasă proastă?

De fiecare dată când am o zi proastă, îmi caut alinarea în literatură. Și nu sunt singura. Există o întreagă industrie care se ocupă cu treaba asta, biblioterapia.

Există o schemă care circulă pe internet și exprimă perfect ce putem învăța din cărți și aplica în viața de zi cu zi.

  • Lucrurile se rezolvă în final, iar dacă nu, există probabil o continuare.
  • E bine să fii diferit. Fii ciudat. Fii complex.
  • Când lucrurile merg prost, rezistă. Este doar o răsturnare de situație. 
  • Cele mai bune personaje au defecte. Nu ești o persoană ratată doar pentru că nu ești perfect, sau pentru că nu te aliniezi standardelor impuse de societate. 

Sursă foto: Tumblr

Cel mai bun exemplu de om pe care cititul l-a scos din mizerie, sărăcie, depresie și singurătate este Giovani Papinni. Începutul celebrului său roman, Un om sfârșit, descrie întâlnirea sa cu literatura, ca pe o întâlnire cu destinul.

M-a salvat din această singurătate sumbră setea de a ști. De când am cucerit, rând cu rând, misterul abecedarului (…) nu am avut plăcere mai mare, nici mângâiere mai statornică decât cititul. (…) Pentru mine realitatea nu era cea de la școală, de pe stradă, de acasă, ci mai curând cea din cărți- unde simțeam că trăiesc cu mai multă plăcere. 

Citatul de mai sus nu este o pledoarie pentru a trăi în lumea cărților, ci mai degrabă povestea unei iubiri: dragostea unui băiat care nu avea nimic, pentru cărțile care i-au oferit totul. Cărțile bune îți deschid porți, îți dau curaj, sunt acolo când ești singur. Lectura acționează ca un psiholog: îți arată căile posibile, dar te lasă să le descoperi și bătătorești singur.

Sursă foto: Tumblr

Dar ce cărți poți să citești când simți că problemele te depășesc, că viața e nedreaptă cu tine?

Dintotdeauna m-au fascinat poveștile în care un individ își depășește condiția și în pofida șanselor mici, reușește să își depășească limitele, ajungând unde nimeni, nici chiar el nu se gândea. Pentru că e ușor să reușești atunci când șansele sunt de partea ta, când ai toți așii în mânecă: te-ai născut în familia și la locul potrivit, ești frumos și deștept și pe deasupra mai ai parte și de încurajarea celor din jur. Însă oamenii ăștia care luptă cu toate adversitățile și ajung să înfăptuiască lucruri mărețe, oamenii ăștia sunt cu adevărat geniali.

Sunt o fană declarată a cărților lui Malcolm Gladwell, iar ultima sa carte, David and Goliath pune în discuție exact ceea ce spuneam mai sus, vorbind despre oameni care și-au depășit condiția și demonstrând că, statistic vorbind, marea majoritate a oamenilor de succes sau care au făcut istorie, provin din medii precare și au trebuit să lupte înzecit față de majoritatea semenilor lor.

Sursă foto: arhivă personală

Pe Alain de Botton l-am descoperit prin intermediul proiectului său, The School Of Life, iar ca scriitor nu se dezminte, m-a cucerit.

Cum îți poate schimba Proust viața este o carte care pune lucrurile în perspectivă și te ajută să îți așezi gândurile. Autorul trece printr-o multitudine de subiecte, explicând cum să suferi eficient și să te folosești de experiențele negative, să rămâi cu ceva pozitiv în urma lor, despre prietenii și rolul lor în viața noastră, oferind exemple din opera sau viața lui Proust.

Mâhnirile, în momentul în care se transformă în idei, își pierd din puterea de a ne răni inima.

  • Secretele fericirii- Richard Schoch este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care le-am citit vreodată. De fapt, catalogând cartea drept ”dezvoltare personală” îmi pare că o subestimez, așezând-o pe același raft cu cărțile care se scot pe bandă, de tipul ”10 moduri prin care îți poți schimba viața în 30 de zile”.  Inteligența cu care a fost scrisă, multitudinea de informații prețioase și turul de forță pe care îl face autorul, trecând cu eleganță prin filozofie și religie și adunând la un loc idei pertinente, face din cartea asta un dar de neprețuit.

Aceste trei cărți sunt cele care mi-au plăcut cel mai mult în ultimul an și apelez la ele de fiecare dată când am zile mai proaste. Vouă ce vă place să citiți în momente de genul acesta?

Comments

comments

Have your say