Andreea și Răzvan – oamenii care încurajează evoluţia prin artă cu spațiul TOT

Andreea Matei și Răzvan Drăgănescu sunt 2 oameni entuziaști care încurajează evoluţia prin artă, aducând sub același acoperiș oameni din toate domeniile creative. Am stat de vorbă cu ei despre spațiul pe care l-au creat - TOT și evenimentele pe care le organizează acolo.

Andreea & Răzvan.

Am stat de vorbă cu Andreea Matei și Răzvan Drăgănescu, doi oameni energici și creativi, care și-au pus în cap să creeze un spațiu prietenos dezvoltării personale și exprimării artistice. După un an de muncă neîntreruptă, au reușit să deschidă porțile TOT, un spațiu care aduce sub același acoperiș tineri din toate domeniile creative. Aici ei oferă suport artiștilor, pornind de la spațiul de lucru, până la fluxul de creație, expunere și promovare. TOT își propune să revitalizeze arta română contemporană. Cum fac asta și ce aduc nou în spațiul cultural – creativ aflați citind interviul de mai jos.

Ce înseamnă TOT și cum v-a venit ideea acestui hub creativ?

TOT înseamnă pentru noi, la propriu, tot, sau suma tuturor dorințelor și proiecțiilor în legatură cu mediul în care ne-ar plăcea să ne dezvoltăm și să ne desfășurăm activitatea. Am plecat de la dorința de a avea fiecare atelierul propriu și un spațiu în care să expunem și să generăm activități în domeniul artistic, dar ne-am lăsat conduși de entuziasm. Când am văzut spațiul din Industria Bumbacului am simțit că merită să gândim la o altă scară pentru a deveni o echipă mai mare, cu artiști din cât mai multe domenii.

Pe lângă faptul că sunteți inițiatorii acestui proiect, știu că și voi, la rândul vostru, sunteți oameni creativi și aveți atelierele de lucru chiar în incinta TOT. Vorbiți-mi despre activitatea voastră.

Andreea: În atelierul meu mă joc cu piele și textile. Totul a pornit de la pasiunea pentru călătorii și din dorința de a avea un rucsac simplu și încăpător care să îmi devină partener de peripeții. Am învățat să cos în atelierul mamei mele și așa am ajuns să construiesc Lama Atelier, care înseamnă rucsacuri și genți handmade, pe care le livrez cu drag în toată lumea.

Rucsac Lama Atelier

Lama Atelier

Razvan:  Trip este un brand încă crud, ce își caută identitatea între arhitectura de eveniment și design de produs. Am reușit să punctez unele dintre cele mai importante festivaluri de muzică de la noi din țară prin proiecte de stage design și în plus am avut și câteva proiecte de amenajări interioare în zona de showroom și horeca.

Trip Atelier

De ce era nevoie de TOT și ce aduce nou în spațiul cultural – creativ?

Era nevoie de TOT pentru că sunt foarte puține locuri, în afară de facultățile de profil, în care să se pună accent pe generarea conținutului artistic sub umbrela unei comunități. Vorbim aici de documentare, lucru într-un mediu permisiv, loc de expunere, promovare și toate cele adiacente sub același acoperis.

Ce aduce nou? Spații generoase cu cât mai putine limitări, un mediu liber, ferit de norme și must have-uri des întâlnite în spații de coworking, oportunitatea de dezvoltare pe plan artistic prin diverse activități și evenimente ce vor să atragă atenția asupra acestei mișcări.

Spuneți-mi ce ateliere găzduiește TOT acum?

Deocamdată avem trei ateliere în cadrul TOT și așteptăm și alți artiști în căutare de spațiu de lucru/expoziție.

Vertigo Zoso, doi graphic designeri care îmbină într-un mod inedit arta digitală, can-urile de graffiti,  canvasul bine întins pe un sașiu și nenumărate straturi de șabloane, realizând lucrări fanteziste.

Vertigo Zoso

Studio Super Serios, o echipă formată din două tinere arhitecte ce generează design de obiect, proiecte de amenajări interioare și design vestimentar, cu un crez plin de energie pozitivă: „ munca e serioasă, joaca e super serioasă”.

Studio Super Serios

Muna Bloom și Bulb sunt un atelier cu două rădăcini foarte puternice. Andreea și Carmen, floriste la bază, aduc natura pe primul loc în cel mai creativ mod cu putință, în spații destinate evenimentelor, în cadre de film sau în decoruri de teatru.

Muna Bloom și Bulb

Muna Bloom și Bulb

Ce fel de evenimente ați organizat până acum?

De la expoziții de artă contemporană, concerte de muzică de cameră, târguri de design, piese de teatru, lansări de modă, până la lansări auto ale unora dintre cele mai mari branduri de pe piață, am încercat pe cât posibil să aducem frumosul în fața publicului nostru.

Expoziția ”În serie”

Ce condiții trebuie să îndeplinească un artist care vrea să-și expună lucrările la voi sau să închirieze un spațiu de lucru la TOT?

În primul rând este de punctat faptul că ne dorim să promovăm reperele tinere din arta de la noi. Ca în orice domeniu, și în artă cerințele de bază trebuie să fie pasiunea, determinarea și coerența. Cum arta contemporană este totuși o zonă de experiment în plină dezvoltare, și cum nu există încă un arbitru desemnat care să spună ce e bine și ce e rău, nu putem trage o linie bine definită, așa că ne lăsăm ghidați de simțul estetic și sperăm să mergem într-o direcție care să aducă un plus de valoare peisajului artistic românesc.

Cât despre atelierele de lucru, să intre în legătură cu noi, datele de contact sunt disponibile pe totunspatiu.ro. Dar mai important, să vină să vadă spațiul, iar în cazul în care se pliază pe nevoile sale, suntem mai mult decât bucuroși să îl primim la TOT.

Ce proiecte mai dezvoltați în cadrul TOT? 

Punem bazele unei serii de workshopuri pe diferite teme, de la meșteșuguri tradiționale, până la digital art. De asemenea, creionăm un lanț de întâlniri tematice pe diferite ramuri artistice menite să aducă împreună vârfuri ale breslelor și tineri aspiranți, și menținerea proiectelor  deja derulate în cadrul asociației TOT.

Care sperați să fie impactul concret al TOT asupra orașului București și a comunității creative?

Creșterea apetitului pentru ariile creative, în rândul tinerilor, promovarea artiștilor din acest mediu și aducerea unui aport propriu de natură estetică orașului în care noi toți ne consumăm cotidianul.

TOT pentru Bucurestiul Intreprinzator

TOT este un spațiu destinat artelor de orice fel, parte galerie, parte atelier de lucru și parte spațiu pentru evenimente. Află mai multe:

Publicată de Bucurestiul Intreprinzator pe Vineri, 16 martie 2018

 

Interviul în revista Be Blue Air.

*interviul acesta a fost realizat pentru revista Be Blue Air.

***

Eu spun să aruncați un ochi pe pagina de Facebook TOT, pentru că au de toate pentru toți: expoziții, ateliere de creație, petreceri, workshopuri, târguri și multe altele. Unde îi găsiți?? La Timpuri Noi, în incinta fostei Industria Bumbacului.

Andreea & Răzvan.

 

Comments

comments

Have your say