Se spune că nu ar trebui să judeci o carte după copertă, însă recunosc că sunt încântată atunci când văd o carte cu o copertă superbă (și că aceste cărți au un loc de cinste în biblioteca mea). De aceea m-am bucurat să aflu că există un proiect care premiază cele mai frumoase cărți (la propriu): Cele mai frumoase cărți din România.
Este unicul proiect cultural național destinat designului de carte și tocmai și-a desemnat finalistele celei de-a VII-a ediții; spre deosebire de anii trecuți, de data aceasta putem vota și noi, în cadrul categoriei Premiul Publicului.
Cele mai frumoase cărți din România este singurul proiect cultural cu desfășurare anuală, dedicat designului de carte, inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură și organizat anul acesta de Galeria Posibilă și Grapho_Mat. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională.
Anul acesta au fost înscrise în concurs 150 de cărți concepute, publicate sau tipărite în România și Republica Moldova în ultimul an. Dintre acestea, 33 de titluri au fost desemnate finaliste și doar 13 vor fi premiate în cadrul vernisajului din noiembrie. Cărțile finaliste vor face parte dintr-o expoziție itinerantă în țară și în străinătate și, de asemenea, vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig în perioada 21-24 martie 2019.
Cele 10 premii oferite sunt: premiul pentru design de serie, premiul pentru design de carte în ediție limitată, premiul pentru design de album/ carte de artă, premiul pentru design editorial, premiul pentru design de carte în tiraj mare, premiul pentru design de carte de bandă desenată, premiul pentru design de carte de fotografie, premiul pentru design de carte pentru copii, premiul pentru ilustrator și mențiunea juriului pentru carte independentă.
Pe lângă acestea, ediția din 2018, dedicată literelor, aduce și 3 premii speciale: premiul pentru experiment tipografic, premiul pentru inițiative antreprenoriale legate de designul de carte, dar și premiul publicului, în cadrul căruia oricine poate vota cartea preferată. Premiul publicului se poate vota în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2018, aici.
Juriul acestei ediții este format din specialiști români și străini din domeniul editorial și al designului de carte: Raymond Bobar – designer (tipo)grafic, Dinu Dumbrăvician – designer și co-organizator al atelierului tipografic Olanda-România, Alexe Popescu – designer grafic, Ramona Chirica – curator de ilustrație, Frédéric Tacer – designer grafic, director artistic independent și doi dintre cei mai influenți designeri de literă din lume: Fred Smeijers – designer de literă, profesor, cercetător și scriitor olandez și Corina Cotorobai – designer de literă.
Criteriile de jurizare includ raportul dintre conținut și formă, originalitatea și inovația în conceptul editorial și în abordarea designului de carte, designul micro și macro tipografic, oglinda paginii, raportul dintre designul copertei, supracopertei și interior, calitatea producției (alegerea materialelor, imprimarea, legătoria, alte finisaje și tehnici). De asemenea, în cazul cărților cu o componentă de ilustrație, au fost evaluate calitatea artistică și tehnică a ilustrațiilor, adecvarea la tehnica reproducerii și raportul dintre ilustrație și text.