Chestionarul lui Tim Ferris care te ajută să iei o decizie grea

sursa foto: bloguettes.com

 

Cartea lui Tim Ferris 4 ore – săptămâna de lucru ne arată cum putem lucra mai eficient, cum putem ieși de sub jugul job-ului clasic de 8 ore pe zi și cum ne putem câștiga libertatea și independența financiară. 

sursa foto: bloguettes.com

Despre Tim am mai scris pe blog. Este scriitor de succes, cu 4 cărți care au ajuns no. 1 pe listele de best sellers ale unor publicații precum New York Times, Wall Street Journal sau USA TodayThe 4-Hour Workweek, The 4-Hour Body, The 4-Hour Chef, Tools of Titans. Dar până la cărți, Tim s-a făcut cunoscut în mediul online datorită blogului său, unde tratează subiecte din sfera dezvoltării personale (dar nu numai).

După cum spune chiar el, Tim analizează succesul oamenilor de afaceri și a oamenilor creativi de tot soiul, încercând să descopere concret care este rețeta succesului lor.

Deși titlul sună bombastic, chiar sunt multe sfaturi practice aici, cu exemple din viața reală a lui sau a altor oameni de succes. Nu este nevoie să alegem între a ne bucura astăzi de viață și a avea bani mai târziu. Tim ne arată că le putem avea pe amândouă, dar nu într-un loc de muncă tipic, chiar dacă este job-ul la care am visat mereu.

Însă a renunța la siguranța job-ului pentru a porni pe cont propriu este un lucru riscant și majoritatea dintre noi paralizăm de frică la acest gând. Tim propune un chestionar pentru a analiza dacă merită într-adevăr să riscăm și ce putem câștiga în cazul în care o facem.

foto Luisa Ene

Chestionarul

Definește-ți coșmarul. Cel mai rău lucru posibil care s-ar putea întâmpla dacă ai face ceea ce ai în vedere. 

Care sunt îndoielile, temerile ce apar când te gândești să faci marile schimbări pe care poți să le faci sau pe care ai nevoie să le faci? Imaginează-ți-le cu minuțiozitate, în detaliu. Ar însemna ele sfârșitul vieții tale? Care ar fi impactul permanent, dacă ar exista unul, pe o scară de la 1 la 10? Sunt aceste lucruri cu adevărat permanente? Care crezi că este probabilitatea ca ele să se întâmple cu adevărat?

Care sunt pașii pe care i-ai putea face pentru a repara daunele sau a aduce lucrurile înapoi pe făgașul ascendent, fie și numai temporar? 

Sunt șanse să fie mai ușor decât îți imaginezi. Cum poți aduce lucrurile din nou sub control?

Care sunt rezultatele sau beneficiile, atât temporare, cât și permanente, de pe urma altor scenarii probabile?

Acum, că ți-ai definit coșmarul, care sunt cele mai probabile ori sigure rezultate pozitive, fie de ordin intern (încredere, respect de sine, etc.), fie de ordin extern? Care ar fi impactul acestor rezultate pe o scară de la 1 la 10? Care este posibilitatea de a produce un rezultat cel puțin satisfăcător? Au mai făcut-o și alții, mai puțin inteligenți și au avut un rezultat cel puțin satisfăcător? Au mai făcut-o și alții, mai puțin inteligenți și au scos-o la capăt?

Dacă ai fi concediat astăzi de la slujbă, ce ai face ca să menții lucrurile sub control la nivel financiar?

Imaginează-ți acest scenariu și treci prin întrebările 1-3 de mai sus. Dacă-ți lași serviciul pentru a testa alte opțiuni, cum ai putea lua cariera de la capăt dacă ai fi nevoit să o faci?

Ce anume amâni de teamă?

De regulă, ceea ce ne inspiră cea mai mare teamă sunt lucrurile care trebuie cel mai mult făcute. Acel telefon, acea conversație, indiferent despre ce acțiune este vorba – teama de necunoscut este cea care nu ne lasă să facem ceea ce trebuie făcut. Am să-ți repet ceva ce ai putea să te gândești să-ți tatuezi pe frunte: De obicei ne este teamă să facem exact acele lucruri care trebuie cel mai mult făcute.  Am auzit spunându-se că succesul unei persoane în viață se poate măsura de obicei prin numărul de conversații neplăcute pe care el sau ea este dispus să le aibă. În fiecare zi, rezolvă o chestiune de care îți este frică. Am prins acest obicei încercând să abordez celebrități sau oameni de afaceri faimoși pentru a le cere sfatul.

Ce te costă – la nivel financiar, emoțional, și fizic – când amâni să iei o acțiune?

Nu evalua doar potențialele inconveniente ale acțiunii. Este la fel de important să măsori costul cumplit al lipsei de acțiune. Dacă nu dai curs lucrurilor care te pasionează, unde vei fi anul viitor, peste cinci ani sau peste zece ani? Cum te vei simți știind că ai permis circumstanțelor să se impună în fața voinței tale și ai permis să treacă încă zece ani din viața ta finită făcând ceea ce știi că nu te împlinește? Dacă privești în viitor peste zece ani și știi sigur 100% că acea cale este una a dezamăgirii și regretului, și definim riscul ca „probabilitatea unui rezultat negativ ireversibil”, lipsa de acțiune este cel mai mare risc dintre toate.

Ce aștepți?

Ți-e teamă, la fel cum se întâmplă și cu restul lumii. Evaluează costul lipsei de acțiune, dă-ți seama de improbabilitatea și de reparabilitatea celor mai mulți pași greșiți și dezvoltă-ți cel mai important obicei al celor care excelează și se simt bine în timp ce o fac: acțiunea.

foto Luisa Ene

Comments

comments

Have your say