De citit dacă ești fan mister și investigații: Umblând printre morminte

Dacă îți plac cărțile cu mister, crime și investigații, „Umblând printre morminte” este cartea perfectă pentru tine. M-a ținut cu sufletul la gură și nu am putut să o las din mână.

Matt? Hai să nu plecăm niciodată din New York, vrei?

Dacă îmi spui că acțiunea unei cărți se petrece în NY, deja mi-ai atras atenția. Dacă îmi mai spui și că e cu mister, crime și investigații, e clar: o citesc. Înțeleg de ce Umblând printre morminte este best-seller New York Times: nu am putut să o las din mână.

foto: Luisa Ene

Ești un traficant de droguri din New York. Soția ta este răpită. Nu vrei să intri în vizorul poliției. Tocmai când te gândești că ești singur, că nu ai la cine apela…

Îți vine o idee- dacă găsești un om care activează la granița dintre legal și ilegal, dintre moral și imoral?

Aici intră în scenă Matt Scudder. Detectiv particular. Fost polițist. Divorțat. Fost alcoolic.

Iubita lui este prostituată de lux, prietenul cel mai bun ucigaș, iar ajutorul lui un om al străzii. Acest caracter pestriț al personajelor dă culoare acțiunii și face ca granița dintre bine și rău să devină neclară.

Lawrence Block te poartă pas cu pas printr-un New York pe care-l cunoaște ca-n palmă – ajungi să simți că rătăcești și tu prin diverse cotloane ale orașului.

Ce s-a întâmplat cu soția traficantului de droguri? Reușește Matt să găsească răufăcătorii? Mai există și alte victime?

Întrebările astea m-au ținut trează (aproape) o noapte: m-am apucat de ea seara și nu m-am pus la somn până nu am aflat finalul.

Romanul este best-seller și a fost adaptat pentru marile ecrane în 2014 – A Walk Among the Tombstones – cu Liam Neeson în rolul principal.

Lawrence Block este unul dintre cei mai mari scriitori americani de romane polițiste și a fost nominalizat de nenumărate ori la premiile Anthony, Edgar și Shamus, care i-au și fost decernate la zece ediții. Este Mare Maestru al Mystery Writers of America, Grand Maitre du Roman Noir în Franța și a primit Diamond Dagger pentru întreaga operă din partea Crime Writers Association din Marea Britanie.

Fragmente

Numai că lucrurile se schimbă. Nu se poate altfel. Dacă nu altceva, le modifică simplul fapt al neschimbării lor.

***

Avea aceeași premisă ca majoritatea jocurilor – anume că în univers sunt forțe ostile care pot sări asupra ta din senin, fără avertizare, în orice clipă, hotărâte să îți facă rău. Dacă erai destul de rapid, puteai supraviețui un timp dar, mai devreme sau mai târziu, una dintre arătări tot îți venea de hac.

***

Hei, eu n-am probleme niciodată. Am grijă să văd problemele înainte ca ele să mă vadă pe mine.

***

Matt? Hai să nu plecăm niciodată din New York, vrei?

*fragmente din Umblând printre morminte, editura Crime Scene Press.

foto: Luisa Ene

Comments

comments

Have your say