Japonisme – obiceiuri valoroase pentru cei agitați, epuizați și suprasolicitați

foto: Mihaela Giuran

Ce putem învăța din cultura japoneză, fără să fie nevoie să călătorim cu avionul până în Japonia? O mulțime de obiceiuri valoroase, pe care le putem include în viața noastră de zi cu zi, pe care autoarea cărții Japonisme. Arta de a fi mulțumit, le prezintă într-un mod detaliat.

Prima parte a cărții, Kokoro, se concentrează asupra inimii și a minții. E vorba despre ce anume ne determină să facem tot ceea ce facem (ikigai) și ce anume ne aduce bucurie; despre frumusețea schimbării (wabi-sabi) și a trecerii timpului; despre descoperirea frumuseții în imperfecțiune și celebrarea dificultăților și a întâmplărilor care ne modelează (kintsugi).

Partea a doua, Karada, este despre trup: cum ne conectăm la ceea ce ne înconjoară (prin intermediul băilor de pădure, al aranjamentelor florale și prin decorarea casei); cum ne răsfățăm corpul (prin hrană, ceaiuri și băi) și cum ne stimulăm mintea (prin caligrafie).

La final, în cea de-a treia parte a cărții, Shunkanka (dezvoltarea obiceiului), înveți despre căile prin care toate aceste principii pot fi integrate în viața de zi cu zi, devenind un fel de rutină.

Foto: Mihaela Giuran

Există o mulțime de aspecte ale vieții culturale japoneze pe care cred că putem să ni le însușim. Fie că vorbim despre schimbarea stării de spirit, despre savurarea unei cești de ceai sau despre o plimbare înviorătoare prin pădure, aceste tehnici pot fi valoroase pentru toți cei care se simt suprasolicitați, agitați, epuizați, neliniștiți sau copleșiți de responsabilități.

Principiile din această carte, desprinse din cultura japoneză, te vor ajuta să recunoști și să devii conștient de caracterul efemer al vieții, să descoperi frumusețea dincolo de dezordinea lumii în care trăim și te vor învăța să-ți accepți și să-ți prețuiești cicatricile – lucru care poate fi eliberator.

Câteva fragmente mai jos, dar vă recomand să citiți cartea, este o mică bijuterie. 🙂

În fiecare dimineță, în jurul orei 6:30, NHK (postul național) difuzează un program de exerciții calistenice, sau radio taiso. Mișcările sunt blânde și ușor de exersat pentru oricine. Adesea, radio taiso se folosește și în școli, ca parte din programul de încălzire pentru orele de sport, dar sunt și multe companii care le cer angajaților să facă aceste exerciții. Antrenarea mușchilor la prima oră a dimineții te ajută nu doar să te trezești, ci și să te concentrezi mai bine pe parcursul zilei.

Cuvântul ganbare înglobează esența conceptului de găsire a motivației. Este un amestec între „dă tot ce ai mai bun” și „nu renunța”, care exprimă entuziasmul și pasiunea de care ai nevoie uneori pentru a continua – și pentru a păstra concentrarea pe obiectuvul final. Este o atitudine, sau spiritului hotărârii și al perseverenței.

Shinrin-yoku este un termen inventat de un ministru al Agriculturii, în anul 1980, pentru a descrie practica vindecării prin comuniunea cu natura sau „băi de pădure”. Numeroase studii științifice au dovedit importanța apropierii de natură și de copaci.

În limba japoneză există cuvinte foarte frumoase pentru care nu există o traducere directă, așa cum am întâlnit deja, iar komorebi este unul dintre preferatele mele. Este folosit pentru a descrie lumina pe care o vedem în pădure – razele soarelui care pătrund printre frunzele copacilor.

Repetiția, voința și autodisciplina sunt lucruri care trebuie învățate; nu prea se găsesc natural în cei mai mulți dintre noi. (…) Fă pași mici, repetitivi. Rezervă-ți timp să te evaluezi și să te lași evaluat și reflectează fără a fi prea autocritic.

Schimbarea mentalității nu se petrece peste noapte. Rareori experimentăm acea străfulgerare și nu ne putem schimba firea atât de rapid.

Comments

comments

Have your say