Merită să te uiți la ‘Big Little Lies’ măcar pentru soundtrack

HBO’s stylish miniseries of mansion porn and murder is shaped by music on a few fascinating levels. Within its tony setting of Monterey, California, characters are constantly plugging in earbuds, practicing choreography, humming in the car, dabbling on the piano, and recommending tunes to one another. For viewers, song plays the traditional TV role of manipulating emotions (with a mysterious mood for each episode set through the title sequence’s snippet of Michael Kiwanuka’s 10-minute soul-rock song “Cold Little Heart”). But music seems to be doing something bigger, too: serving as a thematic tell, a grand metaphor for how volatile forces underlie placid exteriors.

The Atlantic

foto: www.tf-cdn.com

‘Big Little Lies’ este un serial care m-a prins instant, de la primul episod. Pe lângă distribuția faină, povestea te ține în priză și cu urechile ciulite, pentru că are un soundtrack obsedant. Mi se pare că sufletul serialului stă în muzica sa, iar după fiecare episod vizionat, rămâi cu o piesă în cap.

Sue Jacobs, directorul muzical al serialului, a venit cu o nouă abordare a soundtrack-ului: pentru ‘Big Little Lies’ nu există compozitor, ci sunt folosite piese arhicunoscute din zona pop, rock, soul sau R&B. Cred că abordarea asta conferă și o anumită sensibilitate show-ului, pentru că piesele acestea cunoscute rezonează cu ceva din noi, ne trezesc amintiri, sentimente. Iar ceea ce este și mai interesant și te face să intri mai mult în atmosferă este faptul că atunci când urmărești serialul și auzi o piesă, o auzi pentru că unul dintre personaje o ascultă în căști, în mașină, etc.

foto: nymag.com

 Odată cu abordarea asta, ajungi să identifici un personaj cu o anumită piesă: pe Ziggy, cel care suferă că nu își cunoaște tatăl, cu “Papa Was a Rolling Stone”, pe mama sa cu “Bloody Mother Fucking Asshole”, iar pe nevasta abuzată, Celeste (Nicole Kidman), cu balada de iubire care îți frânge inima, “Straight From the Heart”. În alte cazuri, personajele pun anumite piese pentru a influența starea celor din jur, cum face Chloe, pentru a redeștepta sentimentele de afecțiune dintre părinții ei, care dă play foarte des la piesa lui Leon Bridges, “River”. Chloe  este de fapt un fel de DJ al serialului. Iubirea sa pentru muzică pare un strop de lumină și pozitivitate într-un show care dezvăluie o lume întunecată de dorințe ascunse, adulter, crime și violență domestică.

Personajele serialului par să aibă o relație strânsă, solitară și profundă cu muzica. Iubesc serialul ăsta, trebuie urmărit măcar pentru soundtrack-ul genial.

foto: nymag.com

Comments

comments

Have your say