Podcastul care te ajută să devii cea mai bună versiune a ta: The Tim Ferriss Show

Tim Ferriss

Gândiți-vă la Oprah și la influența pe care a avut-o asupra oamenilor, atâtea decenii la rând. La oamenii interesanți pe care îi invita în emisiunile sale, de la cântăreți, actori, scriitori, medici până la oameni de rând cu un mindset interesant sau realizări remarcabile, sau la celebrul Oprah Book Club. Apoi imaginați-vă o Oprah în variantă masculină, din era digitală și rezultă: Tim Ferris. 

Tim este scriitor de succes, cu 4 cărți care au ajuns no. 1 pe listele de best sellers ale unor publicații precum New York Times, Wall Street Journal sau USA TodayThe 4-Hour Workweek, The 4-Hour Body, The 4-Hour Chef, Tools of Titans. Dar până la cărți, Tim s-a făcut cunoscut în mediul online datorită blogului său, unde tratează subiecte din sfera dezvoltării personale (dar nu numai).

Însă proiectul care mă atrage, inspiră și încurajează cel mai mult este podcast-ul său, The Tim Ferriss Show (votat drept cel mai bun podcast în 2016 pe iTunes), pe care îl ascult zilnic, cu religiozitate. În podcast-urile sale luuungi (peste o oră fiecare în parte), descărcate de peste 150 de milioane de ori, discută cu diverși oameni de succes, bloggeri, entrepreneuri, vedete, scriitori, atleți, iar lista poate continua mult. Desigur, interviuri cu oamenii pe care îi invită găsești foarte ușor pe internet, însă ceea ce reușește Tim să scoată de la ei, întrebările pe care le pune, felul în care discută, exemplele pe care le dă sunt aur curat, pentru că la final rămâi cu ceva. Pe scurt, într-o discuție, el încearcă să afle cum a reușit în viață invitatul său, ce face diferit față de restul lumii, cum gândește, care sunt obiceiurile sale, de ce, cum, ce citește și așa mai departe. Vrea să pună la punct un fel de formulă a succesului, doar că una mai profundă, detaliată, non-clișeică.

Pe lângă modul său de a discuta, Tim îmi mai place și pentru că aduce în emisiune oameni atât de interesanți, care nu sunt foarte mediatizați și de care poate că nu aș fi aflat niciodată dacă nu era el. 

Tim Ferriss

Tim Ferriss

Dacă vrei să asculți podcast-urile lui Tim Ferriss, începe cu acestea:

  • Cum să îți depășești frica: Lessons from 50,000 Interviews: Larry King and Cal Fussman. Larry povestește în acest interviu despre începuturile sale și emoțiile de pe atunci. Iar sfatul său pentru a depăși emoțiile este să fii sincer. La prima sa apariție on air la radio tremura de emoție și nu-și găsea cuvintele, dar a decis că sinceritatea este cea mai bună soluție: s-a adresat ascultătorilor, spunându-le că este pentru prima oară live la radio, că are mari emoții, dar că toată viața a visat la acest moment.

Principalul rol al filozofiei este de a răspunde durerii din sufletul nostru, doar că majoritatea dintre noi am uitat asta și o privim ca pe o disciplină pompoasă, deloc accesibilă sau pragmatică. Percepția despre filozofie nu a fost însă întotdeauna așa. La începuturile acestei discipline, în Roma și Grecia antică, filozofia era văzută drept terapie pentru suflet, o unealtă practică ce te ajuta să te cunoști și să trăiești împăcat cu tine însuți și cu viața ta.

Filozofii de atunci, precum Epicur, Platon, Seneca, Marcus Aurelius, erau interesați de viața de zi cu zi și de dezvoltarea personală. Tim Ferris spunea la un moment dat că dacă iei cartea lui Marcus Aurelius și înlocuiești numele de persoane și locuri cu unele contemporane, ai impresia că citești o carte contemporană de self help (doar că mai profundă și inteligentă). Și chiar așa este.

Debbie este o persoană atât de caldă, comunicativă, inteligentă și puternică, iar povestea ei de viață atât de dureroasă, încât nu ai cum să nu rămâi impresionat că a reușit să ajungă unde e acum, trecând peste atâtea piedici, suferințe și dificultăți. Recomand și podcast-ul ei, Design Matters, iar în curând voi publica un interviu cu ea în revista BeBlueAir.

Sunt nenumărate episoade care m-au impresionat, emoționat, învățat ceva, iar cele de mai sus sunt doar câteva exemple. Și sunt nenumărați oameni pe care îi admir și despre care am aflat mai multe lucruri prin intermediul acestui podcast. Apropo de oamenii pe care îi admiri, mi-a plăcut mult ceea ce a spus Andrei Pleșu despre asta, într-un interviu din Dilema.

Pe vremea tinereții mele, motivația formării personale era capacitatea de a admira pe cineva, de a-l lua ca model. Acum, admirația a fost înlocuită de spirit critic. Le-aș sugera tinerilor să nu renunțe la spiritul critic, dar să-i adauge și o facultate selectivă de a admira, de a-și lua modele și de a tinde să meargă către ele.

Chiar așa este, am impresia că ne-am pierdut capacitatea de a admira, de a lua drept model pe cineva. Să admiri pe cineva nu înseamnă să copiezi, ci să te inspiri din modul său de viață, să înveți de la el.

Rar am întâlnit o resursă online atât de prețioasă precum podcasturile lui Tim Ferris. Spor la ascultat!

***

What we fear doing most is usually what we most need to do. The 4-Hour Workweek

***

People will choose unhappiness over uncertainty. The 4-Hour Workweek

***

The question you should be asking isn’t, “What do I want?” or “What are my goals?” but “What would excite me?” The 4-Hour Workweek

***

Role models who push us to exceed our limits, physical training that removes our spare tires, and risks that expand our sphere of comfortable action are all examples of eustress—stress that is healthful and the stimulus for growth. The 4-Hour Workweek

1200x630bf

Quotefancy-55117-3840x2160

Comments

comments

2 comments

  1. Mihaela Greșiță-Radu - September 12, 2017 2:12 pm

    Ai dreptate, este revigorant să descoperi personalități interesante nemediatizate. Mă refer la invitații lui Tim Ferris. Mi se pare binevenită recomandarea ta în ceea ce îl privește și mi-a deschis curiozitatea. Apreciez.

    Reply
    • Luisa Ene - September 12, 2017 2:18 pm

      Mă bucur că ți-am deschis curiozitatea. Spor la ascultat! 🙂

      Reply

Have your say