Sfaturi de viață de la publicitarul care a inspirat Mad Men

”Sfaturi al naibii de bune”, o carte bună pentru: a-ți hrăni creativitatea, a te inspira, a te învăța cum poți să-ți urmărești pasiunile, cum poți excela, a-ți ridica moralul, a te dezvolta profesional.

Don Draper

George Lois este un om care la un moment dat și-a amenințat un client că se sinucide, dacă nu acceptă propunerea sa de vizual pentru o reclamă. Una peste alta, clientul a acceptat, iar reclama a fost un adevărat succes. George Lois este un nebun, de fapt este nebunul care a inspirat crearea celui mai celebru nebun dintr-un serial: Don Draper din Mad Men.

George Lois este un Art Director american celebru, considerat a fi unul dintre cei mai buni publicitari din lume, fiind cunoscut în special pentru coperțile Esquire, care acum sunt expuse la muzeul MOMA din New York. Interesant este că el a susținut mereu că imaginația și creativitatea trebuie hrănite, de aceea merge la muzeu ca la biserică, în fiecare duminică. Nu știu dacă în tinerețe, când vizita muzeele pentru a se inspira de la marile talente ale lumii, și-ar fi imaginat că peste ani va fi și el expus acolo.

Nimic nu se naște din nimic. Trebuie să îți hrănești non-stop bestia interioară care licărește și te inspiră. Eu susțin că ADN -ul taletului este stocat în marile muzee ale lumii. Ca să-mi găsesc inspirația pentru gândirea conceptuală ieșită din comun, mă duc la MET ca la biserică, în fiecare duminică.

Cartea sa, Sfaturi al naibii de bune, este o lectură care te încurajează să îți urmezi chiar și cele mai nebunești visuri, să muncești din greu pentru a atinge performanța, dar mai ales, îți dă sfaturi despre cum îți poți urmări pasiunea și hrăni creativitatea.

foto: Luisa Ene

📝Prima mea poruncă: mai întâi vine cuvântul, apoi partea vizuală. Când un Art Director mă roagă să îi dezvălui formula pe care o folosesc atunci când fac publicitate, îi spun Începe cu cuvântul!.

📝„Îmi pare rău că n-am scris o scrisoare mai scurtă, dar n-am avut timp.” (Abraham Lincoln) Cuvintele de mai sus, prin care autorul își cere scuze că nu a avut timp să corecteze și să editeze scrisoarea, sunt cea mai bună lecție pentru a scrie bine pe care am primit-o vreodată. Scrie scurt, informativ, concis și literar, pentru că fiecare cuvânt contează. Dar ține minte: important nu e cât de scurt faci un text, ci cum îl faci să fie scurt. Gândește-te îndelung. Scrie scurt.

George Lois ads. foto: The Atlantic.

📝Munca e venerație. Să muncești din greu și să faci lucruri mărețe este la fel de important ca aerul pe care îl respiri. Să creezi un lucru de calitate îți încălzește inima și îți îmbogățește spiritul. Dacă nu lucrezi cu pasiune (sau chiar cu frenezie) pentru a deveni cel mai bun din lume în domeniul tău, îți ratezi talentul, destinul și Dumnezeul.

📝Majoritatea oameilor se străduiesc să-și păstreze jobul, nu să și-l facă bine. Dacă te numeri printre ei, duci o viață lipsită de sens.

George Lois

📝Poate că cel mai bun mod de a-ți defini viitorul este să-l inventezi.

📝Învață să scrii o propoziție care transmite ceva, coerentă, spectaculoasă și pătrunzătoare, în locul unui tweet semianalfabet și improvizat. Scrie mai puțin pe twitter, gândește mai mult.

 

Comments

comments

Have your say