Pentru o viață de calitate, consumă content de calitate

Se spune că ești media oamenilor cu care te înconjori, iar eu aș adăuga că ești și media content-ului pe care îl consumi. Iar când spun content, mă refer la orice mediu prin care obții informații sau entertainment: filme, seriale, documentare, bloguri/vloguri & co, reviste, publicații etc.

foto: tumblr

Informațiile pe care le consumăm ne inspiră, ne influențează gândirea și acțiunile, ne oferă noi perspective și ne ajută să ne atingem potențialul.

consúm: folosire a unor bunuri pentru satisfacerea nevoilor oamenilor. 

Tu ce nevoie ai? Ce ”bunuri” folosești pentru a le satisface și mai important, le satisfaci?

Să spunem că vrei să slăbești: consumi hamburgeri zilnic? Nu, îți încropești o dietă sănătoasă și consumi mâncare ce te ajută la îndeplinirea scopului tău. La fel este și cu informația: omul în care te transformi este direct legat de ceea ce consumi: de cărțile pe care le citești, de filmele pe care le vezi, de informațiile pe care le absorbi.

Eu mi-am propus ca în 2018 să trec la o ”dietă” smart: să reduc la minim consumul de informații de proastă calitate și să cresc timpul alocat content-ului de calitate. Să consum inteligent: lucruri care mă pot ajuta să devin cea mai bună versiune a mea.

Every year, I make a point of reflecting on how I’ve been spending my time. I ask myself who I’m spending my time with and what I’m reading, online and offline. The thread of these questions comes back to a common core: Is where I’m spending my time consistent with who I want to be?

Explicații foarte bune despre cum poți discerne între content-ul de calitate și cel inferior găsiți pe blogul Farnam Street, în scrisoarea lor anuală către cititori (în ultima parte a articolului).

Câteva resurse inteligente, pentru oameni inteligenți

Cărți

Avem nevoie de repere, de consolare, de modele demne de urmat și putem găsi toate lucrurile acestea, precum și mult mai mult, în cărți. Dar putem face asta doar dacă pornim de la următoarea premisă: cărțile sunt o resursă de înțelepciune. Îmbrățișând această premisă, putem citi mai departe în mod inteligent, putem analiza și mai ales pune în aplicare cunoștințele dobândite prin lectură, în viața noastră de zi cu zi. Dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți.

Câteva cărți care m-au influențat și ajutat foarte mult, aici.

Bloguri 

Tim Ferris  pentru interviurile excelente cu cei mai importanți performeri din diverse domenii. Pentru că mă încurajează să fiu un om mai bun.

Ryan Holiday – pentru articolele superbe despre stoicism, despre scris și promovare.

Austin Kleon  pentru newsletter-ul care face toți banii.

Fine Society – pentru că, deși nu o cunosc personal pe Diana Cosmin, pare un om atât de smart, decent și mă inspiră cu fiecare articol și postare.

Georgiana Ciofoaia – pentru plăcerile lunii, pentru cărțile recomandate și pentru că e pe sufletul meu.

Raisa Beicu – pentru interviurile mișto și recomandările de cărți.

Inoza – blog descoperit recent, citit din scoarță în scoarță.

Documentare

Abstract: The Art of Design

De la un ilustrator care a realizat nenumărate coperți The New Yorker, o scenografă care realizează stage-set-ul pentru artiști precum Kanye West sau Beyonce, o decoratoare de interioare care a realizat decorul magazinelor Ikea și până la designerul care a venit cu ideea teneșilor Air Jordan de la Nike, fiecare episod din seria asta spune o poveste. De unde se inspiră, cum au ajuns unde sunt, ce greutăți au întâmpinat pe parcurs.

Filme

Waking Life- film animat din 2001, în regia lui Richard Linklater. Un bărbat care pendulează între vis și realitate poartă discuții despre evoluție, scopul vieții, univers etc. cu diverși oameni întâlniți aievea. Unul dintre cele mai smart filme văzute.

3 recomandări de filme smart, în acest articol.

Seriale

Dark – Mister. Crime. Călătorit în timp. Actori buni. Imagini demențiale. Dacă ți-a plăcut Stranger Things sau Twin Peaks, trebuie să vezi Dark. Este, pentru mine, cel mai bun serial din 2017 și unul dintre cele mai bune văzute vreodată.

Podacast-uri

The Art of Charm/Social Science/ Cognitive Psychology

TheArt of Charm is where self-motivated people, just like you, come to learn from a diverse mix of experienced mentors, including the world’s best professional and academic minds, scientists, innovators, coaches, relationship experts, entrepreneurs, bestselling authors, and other brilliant minds. This show will make you a higher performer, a better networker, a deeper connector and, most importantly, a better thinker.

Good Life Project

In-depth, unscripted, deeply-inspiring conversations and insights from acclaimed artists, entrepreneurs, makers and world-shakers.

Design Matters with Debbie Millman

The world’s first podcast about design and an inquiry into the broader world of creative culture through wide-ranging conversations with designers, writers, artists, curators, musicians, and other luminaries of contemporary thought

The Tim Ferris Show

Each episode, I deconstruct world-class performers from eclectic areas (investing, sports, business, art, etc.) to extract the tactics, tools, and routines you can use.  This includes favorite books, morning routines, exercise habits, time-management tricks, and much more.

All Ears English Podcast

Join All Ears English for a fun, friendly way to improve your English and your life!

foto: Tumblr

 

Comments

comments

Have your say