To the Lighthouse? No, to the Vogue!

Scriind în jurnalele ei despre colaborarea cu Vogue, ea vorbeste despre “the morality of writing for Vogue”, spunând: “I sell my soul to Todd” şi că revista este “a vulgar paper called Vogue”. (Virginia Woolf în The Letters of Virginia Woolf: A Change of Perspective)

vogue

Mulţi ştim de Virginia Woolf din The Hours, sau poate că am citit Ms. Dalloway. Însă puţini ştim că Virginia a scris pentru Vogue, pentru că nu am asocia-o cu genul acesta de scriitură. Pare superficial să ţi-o imaginezi pe Virginia scriind pentru o revistă de modă, pentru REVISTA de modă. Ea care milita pentru drepturile femeilor, ea feminista convinsă care considera pasiunea pentru modă drept vulgară, superficială, izvorâtă din dorinţa femeilor de a fi pe placul bărbaţilor şi nimic mai mult. Dar iată, tocmai ea, între anii 1922 şi 1926, în timp ce Dorothy Todd era Editor Şef la British Vogue, a scris pentru Vogue.

Dar de ce, sau mai bine zis cum de a scris Virginia Woolf pentru Vogue? Eram foarte curioasă astfel că m-am apucat să răsfoiesc jurnalele ei şi am găsit răspunsul: a fost influențată de relaţia apropiată cu Dorothy Todd (există şuşoteli cum că ar fi avut o relaţie amoroasă).

Unul dintre cele mai cunoscute editoriale scrise de Virginia pentru Vogue este “Indiscretions” (British Vogue, noiembrie, 1924) în care scriitoarea face o paralelă între autoarea George Elliot şi Jane Austen. 

Dorothy Todd este cea care a îndreptat editia britanica a Vogue într-o direcţie literară (spun unii critici că în detrimentul modei), aducând o seamă de scriitori, artişti ai anilor ‘20 să realizeze editoriale pentru revistă. În timpul în care a fost Editor Sef la Vogue, au scris editoriale o mulţime de autori precum Virginia Woolf, Robert Fry şi alţi membri ai grupului Bloomsbury (cerc de intelectuali – scriitori şi artişti – cu sediul în Bloomsbury, Londra, care s-a remarcat în anii 20). Deşi contestată de unii, Dorothy a transformat publicaţia Condé Nast dintr-o revista pentru femei, care avea ca focus înalta societate, pe cei faimosi şi bogati, într-o revistă avant-garde, cu focus elitist, intelectual. Fapt demonstrat de multitudinea de scriitori şi artisti care au colaborat cu Vogue în acestă perioada, printre care: Pablo Picasso, Marie Laurencin, Man Ray, Aldous Huxley, Virginia Woolf, Dorothy Richardson, Leonard Woolf, Vita Sackville-West şi Clive Bell.

De notat că perioada în care Virginia a scris pentru Vogue este una controversată, având în vedere anxietatea pe care Virginia o avea pentru modă în general şi Vogue, în particular, sau declaraţiile ei cum că a venera moda este o pasiune trivială.

Dorothy Todd nu numai că a convins-o pe Virginia să scrie pentru Vogue, dar ea a fost şi cea care o ajuta să-şi contureze un stil vestimentar, după cum menţioneaza chiar Virginia W. în jurnalele sale (în 6 mai 1926 spune că a mers la cumpărături cu D.T.)

Despre materialele pe care le scria pentru Vogue, găsim referinţe tot în jurnalele/scrisorile Virginiei Woolf. Se pare că nu era foarte sigură că este bine ceea ce face. Scriind în jurnalele ei despre colaborarea cu Vogue, ea vorbeste despre “the morality of writing for Vogue”, spunând: “I sell my soul to Todd” şi că revista este “a vulgar paper called Vogue”. (Virginia Woolf în The Letters of Virginia Woolf: A Change of Perspective)

Închei cu un detaliu interesant: cât primea Virginia pentru un articol? £10 pentru 1000 de cuvinte.  

Imagine

Virginia Woolf, Vogue, 1924

Imagine

Vogue, mai 1926; conţine un articol al V. în care vorbeşte despre scrisorile lui Walter Raleigh

Comments

comments

Have your say