Un loc superb de vizitat, de care nu știai: casa familiei Ceaușescu

Processed with VSCO with f2 preset

Azi am vizitat Casa Ceaușescu, despre care nici nu știam că este deschisă publicului. Se pare că a devenit muzeu în 2016, deschis de miercuri până duminică, între 10-18, iar din câte am înțeles, se poate și închiria pentru evenimente private. Costul unui bilet este de 20 RON, iar turul este ghidat.

Casa Ceaușescu a fost pentru un sfert de secol, între 1965 și 1989, reşedinţa privată a soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, şi a copiilor acestora, Nicu, Zoia şi Valentin. Când s-au mutat aici, copiii cuplului Ceaușescu erau adolescenți: Nicu avea 14 ani, Zoia 16, iar Valentin 18. Dintre toți, doar Valentin mai trăiește, dar duce o viață retrasă, ferit de atenția publicului.

Deși de la exterior nu pare atât de mare, palatul cuprinde peste 100 de încăperi, dintre care 50 sunt deschise publicului pentru vizitat. Pe lângă arhitectura impresionantă, în incintă se regăsește o impresionantă colecție de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu. Mozaicurile sunt absolut superbe. 

Am văzut câteva cărți și am întrebat ghidul dacă au un inventar, dacă se știe câte cărți aveau în colecție soții Ceaușescu. Se pare că nu se știe, pentru că din păcate cam toată colecția de cărți a fost arsă de către revoluționari. Dealtfel, cam toate obiectele personale sau de decor ale familiei au fost distruse.

Apropo de obiecte personale, dressing-ul Elenei Ceaușescu a supraviețuit aproape intact; chiar am observat un costum roșu pe care-l văzusem anul trecut într-un tablou care o înfățișa pe Elena, la MNAC.

Mi-a plăcut mult locul și nu doar muzeul în sine, ci și curtea interioară superbăăăă, unde au o cafenea cochetă, perfectă pentru cărți, cafea și tutun. 🙂

A venit vremea ca românii – și nu numai ei – să cunoască realitatea, vizitând începând de astăzi și Palatul Primăverii, fosta reședință a familiei Ceaușescu. Pentru a se ajunge aici, a trebuit să fie depășit un prag psihologic generat de imaginea publică a celor doi. Palatul Primăverii va fi nu numai o expoziție de obiecte, ci și un lăcaș muzeistic dinamic, prin organizarea unor manifestări științifice și culturale – simpozioane, dezbateri, expoziții, lansare de carte etc – vizând anii în care Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu au exercitat puterea politică, și prin extensie întreaga perioadă cuprinsă între 23 august 1944 și 22 decembrie 1989. Astfel va fi mai bine cunoscută o perioadă din istoria României, care pentru mulți cetățeni a fost una dramatică, plină de lipsuri și privațiuni de tot felul, căreia i s-a pus capăt prin revoluția din decembrie 1989.

Prof. Univ. Dr. Ioan SCURTU, pe site-ul Casa Ceaușescu.

foto: Ștefan Beniog

Comments

comments

Have your say