3 cărți scurte și ușoare care îți vor ridica moralul

3 cărți de aproximativ 100 de pagini, care se citesc rapid și îți vor ridica moralul garantat. „Hopul”, o carte a regelui neîncoronat al marketing-ului, Seth Godin, „Cine mi-a furat cașcavalul”, care a făcut furori și a schimbat viețile a milioane de oameni, și o carte cu citate inspiraționale, de Cheryl Strayed.

foto: Luisa Ene

Mai demult, mi se părea că văd un fluture ori de cîte ori auzeam cuvântul transformare. Însă transformarea nu are legătură cu un fluture. Reprezintă ceea ce ești înainte de a avea ocazia să fii o insectă frumoasă care-și ia zborul. Este statul ghemuit în coconul întunecat, apoi ieșirea din el. Este munca murdară de a-ți înțelege norocul și nenorocul, dorințele și îndoielile, fixațiile și suferințele, acțiunile și accidentele, greșelile și succesele, ca să ieși de acolo și să devii următoarea persoană care trebuie să fii. (Curaj cât trebuie, Cheryl Strayed)

Citatul acesta îmi place foarte mult și cred cu tărie că transformarea de care vorbește Cheryl Strayed poate veni cu ajutorul cărților. Consider cărțile, în special cele de non-ficțiune, niște manuale de instrucțiuni pentru suflet. Am încredere în puterea cuvintelor de a ne ajuta să ne resetăm intențiile, să ne limpezim gândurile și să ne transformăm în cea mai bună versiune a noastră.

În acest sens, îți recomand câteva cărți care te pot însoți în lungul drum al transformării.

3 cărți scurte și ușoare care îți vor ridica moralul

📚Hopul, Seth Godin

Seth Godin este autorul a unsprezece bestselleruri internaţionale, traduse în peste treizeci de limbi și autorul unuia dintre cele mai urmărite bloguri de marketing și dezvoltare profesională. Despre el am mai scris pe blog, este unul dintre autorii mei favoriți.

Despre ce este vorba în Hopul?

Fiecare proiect nou, loc de muncă, hobby sau companie încep prin a fi distractive, dar, la un moment dat, devin foarte grele și nu mai sunt deloc amuzante. Apare un obstacol temporar, care va deveni mai ușor de depășit dacă insiști – Hopul. Sau poate că apare, de fapt, o fundătură, un impas fără ieșire. Seth Godin ne învață cum să deosebim aceste două situații.

El spune că învingătorii optează pentru Hop. Ei realizează că recompensa este cu atât mai mare cu cât bariera care le stă în cale este mai înaltă. Dacă poți să depășești această stare, Hopul, și să devii cel mai bun, vei avea parte de profituri, glorie și securitate pe termen lung.

În afară de a ne învăța diferența dintre un obstacol temporar și o fundătură, cu alte cuvinte când merită să perseverăm și când să renunțăm, Seth Godin ne arată și importanța de a excela în ceea ce faci. Și mai ales, cum poți excela.

foto: Luisa Ene

📝Fragmente

Beneficii extraordinare îi așteaptă pe foarte puținii oameni care sunt în stare să persevereze un pic mai mult decât majoritatea. Beneficii extraordinare îi așteaptă și pe foarte puținii oameni care au curajul de a renunța din timp și de a-și redirecționa eforturile spre un țel nou. În ambele cazuri, scopul este de a deveni cel mai bun din lume. De a trece peste lucrurile dificile și a ieși la lumină.

*

Într-o lume competitivă, adversitățile îți sunt aliați. Cu cât îți este mai greu, cu atât ai mai multe șanse să te detașezi de concurență. Însă dacă aceleași adversități te fac să renunți, efortul este inutil.

*

Durerea pe termen scurt are un impact mai puternic asupra oamenilor decât beneficiile pe termen lung, de aceea este important să amplifici beneficiile pe termen lung. Este mai ușor să reziști la un curs foarte nesuferit în colegiu, dacă te gândești la ziua în care va avea loc ceremonia de absolvire.

*

Momentul ideal pentru a-ți căuta un nou loc de muncă este atunci când nu ai nevoie de unul. Trebuie să-ți schimbi locul de muncă înainte de a deveni prea confortabil cel vechi. Pleacă. Schimbă. Provoacă-te. Fă rost de o creștere de salariu și de o promovare. Datorezi acest lucru carierei și abilităților tale.

*

Nu renunța niciodată la lucrurile care au un potențial major pe termen lung, doar pentru că nu faci față stresului pe moment.

*

Cum îndrăznești să-ți irosești talentul? Lecția este simplă: dacă ai talent, atunci folosește-l. Folosește-l pentru a deveni cel mai bun din lume, pentru a schimba jocul, pentru a influența pe toată lumea.

*

📚Curaj cât trebuie, Cheryl Strayed

Cheryl Strayed este autoarea volumului de memorii cel mai bine vândut al New York Times, Wild, precum și a colecției de eseuri și sfaturi de viață Tiny beautiful things și a romanului Torch. Cărțile sale au făcut înconjurul lumii, fiind traduse în peste treizeci de limbi.

Eseurile sale au fost publicate în cele mai importante publicații contemporane, printre care The Best American Essays, New York Times Magazine, Washington Post Magazine, Vogue, Salon, The Sun, Tin House, Glamour.

Despre ce este vorba în Curaj cât trebuie?

Curaj cât trebuie este o carte plină de energie care adună citatele și gândurile autoarei, ce au inspirat nenumărați cititori din lumea întreagă. Sinceritatea, umorul fără ocolișuri și rezervele ample de sfaturi afectuoase, dar fără menajamente, i-au ajutat pe mulți să pună un picior în fața celuilalt și să aibă curaj cât trebuie, chiar și în cele mai întunecate clipe.

foto: Luisa Ene

📝Fragmente

Nu ajungem pe vârful muntelui direct de pe vârful muntelui. Pornim de la bază și începem să urcăm. Se lasă cu sânge.

*

Salut, frică. Mulțumesc că ești aici. Tu îmi demonstrezi că fac ceea ce trebuie să fac. În mare parte, frica se naște dintr-o poveste pe care ne-o spunem singuri, așa că eu aleg să îmi spun altă poveste. Am hotărât că sunt în siguranță. Că sunt tare. Că sunt curajoasă. Că nu mă poate învinge nimic.

*

Nu mai zăbovi când știi că ar trebui să pleci și nu pleca când știi că ar trebui să mai stai.

*

Nu avem dreptul să ne simțim neajutorați. Trebuie să ne ajutăm singuri. Odată ce soarta ne-a dat ce ne-a dat, suntem răspunzători de propriile vieți.

*

Părinții își învață copiii să fie războinici ca să le insufle încrederea de a se urca pe cal și de a pleca la luptă când e nevoie. Dacă nu ai învățat asta de la părinți, trebuie să înveți singur.

*

Cheryl Strayed

📚Cine mi-a luat cașcavalul?Spencer Johnson

Cine mi-a luat cașcavalul? este o carte de dezvoltare personală care a făcut furori și a schimbat viețile a milioane de oameni. Cine mi-a luat cașcavalul? vorbește despre schimbare, despre curajul de a întâmpina schimbarea și cum poți gestiona spre binele tău schimbările ce apar în viața profesională sau personală. Este o carte scurtă și înțeleaptă, care se citește rapid și ușor (are aproximativ 100 de pagini și am citit-o în 2h). Despre cartea aceasta am povestit mai multe aici.

foto: Luisa Ene

Luisa Ene

 

Comments

comments

Have your say