3 filme europene cu peste 7 stele pe IMDB, de văzut vara asta

Îți recomand 3 filme europene, geniale, notate peste 7 pe IMDB, pe care ar trebui să le vezi vara asta.

Am făcut o pauză de la filmele americane și săptămânile acestea m-am orientat către filme europene. Oricât de mult ne atrage strălucirea filmelor americane (și oricât am fi de obișnuiți cu ele), dacă vrem să ne bucurăm de un film ca de o formă a artei, cele europene bat Hollywood-ul.

Două dintre filmele pe care le recomand le-am văzut la cinema Union, pentru că iubesc cinema-urile pe stil vechi, și au proiecții cu adevărate opere de artă. În afară de aerul boem al cinema-ului clasic, apreciez liniștea (rar sunt mai mult de 10-15 persoane în sală) și prețurile foarte accesibile.

Citiți mai jos despre recomandările mele.

🎬Cu drag, Van Gogh

Notă IMDB –  ⭐ 7,9

Lungmetrajul de animaţie biografic Cu drag, Van Gogh prezintă viaţa şi moartea controversată a lui Vincent van Gogh printr-o animaţie desprinsă din picturile lui şi populată cu personajele desenate de el. Intriga prinde viaţă prin interviuri cu personaje apropiate de Vincent şi prin reconstruirea dramatică a unor evenimente care au dus la moartea pictorului.

Filmul a fost nominalizat la premiile Oscar, Globul de Aur și Premiul BAFTA pentru Cel mai bun lungmetraj de animație.

Loving Vincent este cel mai bun film pe care l-am văzut anul acesta. Povestea în sine este minunată și emoționantă și este inspirată de scrisorile lui Van Gogh către fratele său (pe care le-am citit cu lacrimi în ochi). Lăsând însă povestea la o parte, filmul este o operă de artă în sine, la care au muncit 125 de artisti, timp de 7 ani, realizând 65,000 de picturi. Este, de fapt, primul film realizat în întregime din picturi și a fost nevoie de o muncă titanică pentru finalizarea lui.

Unul dintre cei 125 de artisti care au lucrat la acest film.

🎬La revedere acolo sus (Au revoir la-haut)

Notă IMDB –  ⭐ 7,6

Filmul este o coproducție franco-canadiană și este adaptat de Albert Dupontel (care și interpretează un rol principal în film) după romanul omonim de Pierre Lemaitre.

Noiembrie 1918. Cu câteva zile înainte de semnarea Armistițiului, Edouard Péricourt (Nahuel Pérez Biscayart) îl salvează pe Albert Maillard (Albert Dupontel) de la moarte sigură. Cei doi bărbați nu au nimic în comun, cu excepția războiului și a locotenentului Pradelle, care, dând ordinul unui atac absurd, le distruge viețile și le unește destinele în același timp. Toată lumea încearcă să supraviețuiască masacrului Primului Război Mondial. Fiecare cum poate. Pradelle se pregătește să facă o avere pe spatele morților, în timp ce Albert și Edouard pun la cale o escrocherie monumentală.

La revedere acolo sus a fost distins cu cinci Premii César, din 13 nominalizări. Este un film extraordinar de emoționant cu multă culoare și imagini demne de o operă de artă. Nu vă lăsați înșelat de tema războiului, filmul este mult mai mult de atât: este despre dragoste, prietenie, artă, diferențele sociale, are mult umor și te ține cu ochii nedezlipiți de ecran.

Trilogia Before Sunrise, Before Sunset şi Before Midnight

Notă IMDB –  ⭐ 8,1

Trilogia aceasta m-a cucerit de la scena de început a primului film: cei doi protagonişti citesc în tren, în drum spre Viena. În toate cele 3 filme care alcătuiesc trilogia nu se întâmplă nimic spectaculos: nu drame, nu răsturnări de situaţie, de fapt, acţiunea fiecărui film se petrece pe parcursul unei singure zile.

Şi atunci, ce este atât de special la acest film? Discuţiile inteligente dintre cei doi, despre literatură, psihologie, artă, iubire, relaţii… sunt efectiv filmaţi în timp ce se plimbă, discutând. Chimia dintre actori, oraşele străbătute (Paris, Viena), totul pare atât de firesc, atât de real, încât uneori ai impresia că tragi cu urechea la o discuţie privată. Iar Julie Delphy, despre care nu mai auzisem până la acest film, face un rol extraordinar: este carismatică, inteligentă şi foarte gingaşă.

Mai multe recomandări de filme bune, în secțiunea video a blogului.

Luisa Ene

Comments

comments

Have your say